Reus recupera Carnaval plenament amb menys participació que abans de la pandèmia

El concert de dissabte de Carnaval a la nit a la plaça del Mercadal s'allargarà més enllà de les quatre de la matinada

02 de febrer del 2023

Reus recuperarà, aquest any sí, la celebració de Carnaval amb tots els actes del programa, que es pot consultar en aquest enllaç. Les colles tornaran a sortir a les rues, i els passejos es tornaran a omplir de confeti durant el cap de setmana. Entre el 16 i el 22 de febrer, de Dijous Gras a Dimecres de Cendra, la festa i la disbauxa tornaran a ocupar la ciutat.

 

Carnaval va ser l'últim gran acte multitudinari que es va celebrar abans de l'esclat de la pandèmia a casa nostra. Aquell any 2020, de fet, no era estrany veure disfresses de coronavirus, un element que encara semblava molt distant. El regidor de Cultura, Daniel Recasens, ha destacat els esforços fets «per tornar a la normalitat» després de dos anys sense celebració.

 

El 2021 les restriccions ho van fer impossible, i el 2022, tot i que a força municipis es va celebrar, a Reus es va optar per no recuperar-lo encara. Recasens admet que «la ciutadania té moltes ganes de sortir al carrer, participar i fer festa». Tot i això, ha fet una crida al civisme; «apel·lem al sentit comú i la convivència, és temps de disbauxa, però recordem tots plegats el civisme».

 

Reus recupera Carnaval amb menys participació que abans de la pandèmia

Ha destacat la feina feta per la Federació Reusenca d'Associacions de Carnaval en aquest sentit, per aconseguir que Carnaval i civisme no siguin excloents. Pel que fa a les colles, el regidor ha volgut agrair l'esforç fet per totes les que mantenen l'activitat. Encara que, en alguns casos, sigui amb una aturada temporal pel que fa a les rues.

 

De les cinquanta entitats que té la FRAC com a sòcies, només 41 sortiran a les rues. I no només les colles seran menys, sinó que, proporcionalment, també hi ha menys persones inscrites que els darrers anys. «Hi ha menys participants i menys colles, i ens ha sigut dur muntar els mateixos actes de cada any», ha apuntat Pere Torellols, president de la FRAC.

 

«No sé si és que la covid ens ha tingut dos anys encarcarats o la situació econòmica que patim ara», ha comentat. En general, les carrosses integrades majoritàriament per gent jove són les que han mantingut el volum d'inscrits. Les colles més tradicionals, per contra, han registrat una baixada de participants o, directament, han optat per fer una aturada temporal.

 

Les colles segueixen implantant el canvi de model de carrossa

Recasens ha agraït especialment la implicació de les colles que ja han canviat el model de carrossa. Es tracta d'un procés que fa anys que es va engegar, i que ha d'acabar afectant totes les colles. Com ha recordat Torellols, es va començar a treballar l'any 2012, amb Alícia Alegret com a regidora de Seguretat i responsable de la Guàrdia Urbana.

 

«Hi havia moltes carrosses velles i vam marcar fins al 2020 per canviar-les», ha explicat. «Durant aquest espai de temps hi ha hagut unes circumstàncies, econòmiques i de pandèmia, que no ens han permès canviar-les totes», ha explicat. Les colles que han pogut, han canviat la carrossa, i les noves incorporacions a la FRAC que s'han fet des del 2012 ja hi han entrat amb la carrossa reglamentària.

 

El termini màxim per haver canviat les carrosses es va anunciar que seria el 2021, però l'esclat de la pandèmia ho va estroncar. Torellols explica que «les carrosses que tenien marge econòmic per canviar-se-la, ho van aturar» per la pandèmia. Des de la FRAC es va considerar que la situació no permetia exigir que s'apliqués el termini, i s'ha allargat el marge de maniobra per part de les colles.

 

Com ha recordat, el canvi de carrosses es va plantejar, per part de l'Ajuntament, com la condició perquè la rua de dissabte tornés al tomb de ravals. El president de la FRAC assegura que és un acord que el consistori no complirà. «No hi entrarem ni que tinguem carrosses noves», ha etzibat.

 

Tot i això, les colles han anat canviant les carrosses per quedar dins de la normativa exigida per part de la Guàrdia Urbana. Consisteix a retirar de la circulació els autobusos i camionets reformats i homogeneïtzar un model de carrossa, el d'un remolc estirat per un vehicle separat. Sobre aquesta plataforma, les colles hi instal·len les estructures que la converteixen en una carrossa.

 

Carnaval recupera el programa d'actes sencer

Pel que fa al programa d'actes, el Carnaval de Reus manté el mateix que el 2020. Divendres 10 de febrer tindrà lloc el Càsting al Teatre Fotuny, i el diumenge dia 12, el Vermut Carnavalero dels 80 a la plaça del Castell. Són els dos actes previs principals, juntament amb l'exposició dels cartells presentats al concurs d'enguany, que s'obrirà dilluns dia 13 al Castell del Cambrer.

 

També s'hi exposarà el Carro de Morts del Carnestoltes, que ja s'ha restaurat completament a través d'una subvenció de la Diputació de Tarragona. Encara hi haurà una altra exposició abans d'arrencar els dies forts, en aquest cas a càrrec de la Germandat dels Set Pecats Capitals. S'obrirà dimecres dia 15 al Palau Bofarull i consistirà en una retrospectiva dels últims vint anys de Carnaval a Reus.

 

El mateix dimecres, a les set de la tarda, des del Campanaret sortirà el Ball del Carnestoltes i els Set Pecats. Dijous dia 16, Dijous Gras, al Mercat Central es podrà degustar botifarra d'ou a partir de les onze del matí. Al vespre, la plaça del Mercadal acollirà l'arribada pròpiament dita de sa majestat, el Rei Carnestoltes, enguany, el 62è.

 

Uns minuts abans de les nou del vespre, la Germandat farà l'Espargiment de les cendres del Rei Carnestoltes LXI per invocar-ne l'esperit carnavalesc. A continuació tindrà lloc el pregó i l'arribada de Carnestoltes LXII a la ciutat amb un espectacle a càrrec de Rebullits Teatre. El mateix dijous a la nit, a partir de les onze, les colles que en tenen d'assignades disfressaran les estàtues de la ciutat.

 

La festa de dissabte al Mercadal s'allargarà fins a la matinada

Divendres de Carnaval, a les sis de la tarda, la Tresca i la Verdesca protagonitzaran el Ball del Moc, l'oferta festiva per la canalla. A les set de la tarda a les Peixateries Velles arrencarà la cercavila del Cantaval. Recorrerà els carrers del nucli antic de la ciutat cantant cançons satíriques i humorístiques sobre l'actualitat i el passat recent de Reus.

 

El 18 de febrer, Dissabte de Carnaval, l'activitat començarà a les quatre de la tarda als passejos. Fins a les cinc es farà la plantada de carrosses, repartides entre el passeig de Misericòrdia, el de Prim, el de Sunyer i davant de la Biblioteca Central. A les cinc començarà la Rua de Lluïment, que s'acabarà a les nou del vespre.

 

A la nit, la festa es traslladarà a la plaça del Mercadal, amb el DJ Aleix Ballester a partir de dos quarts d'onze. A les dotze de la nit, l'Orquestra Mitjanit pujarà a l'escenari per cantar-hi fins a les tres de la matinada. DJ Ceba els prendrà el relleu fins a dos quarts de cinc del matí.

 

Diumenge dia 19, des de la plaça de la Pastoreta i l'avinguda de la Salle, les carrosses es plantaran a dos quarts d'onze del matí. Cap a un quart de dotze començarà la Rua Matinal, que enfilarà el carrer de Misericòrdia i els ravals de Robuster i de Sant Pere. Pujarà pel del Pallol i, com va fer la Cavalcada de Reis, agafarà el carrer del Doctor Robert fins al de la Selva del Camp.

 

Allà seguirà cap al carrer de l'Amargura fins al Campanaret i l'avinguda de Prat de la Riba. Quan arribi al passeig la rua baixarà cap a la Biblioteca Central, on tindrà lloc el ball vermut amb Mano's Rock a partir de la una del migdia.

 

A les sis de la tarda començarà la Batalla de Confeti al passeig de Mata, que s'allargarà fins a les vuit. Mitja hora més tard Mano's Rock tornaran a pujar a l'escenari, però en aquest cas a la plaça del Mercadal i fins als voltants de les deu de la nit.

 

Mort, vetlla i crema de Carnestoltes tancaran el Carnaval 2023

Pel que fa a dilluns 20 de febrer, el plat fort serà una nova edició de l'Expo-profit. A partir de les nou del matí, la plaça del Prim es convertirà en un punt gastronòmic amb els plats que les colles participants oferiran a la ciutadania. A les onze de la nit la sala polivalent de la Palma acollirà el Ball de Mascarots fins a les dues de la matinada amb l'orquestra reusenca de versions Cocktail Tributov.

 

A la mitja part del concert es farà el concurs de disfresses i, si la tradició no falla, morirà el Rei Carnestoltes LXII. Per entrar al Ball caldrà una invitació que es podrà recollir a la seu de l'Institut Municipal Reus Cultura durant el mateix dilluns. Dimarts 21 hi haurà el cap de dol i la vetlla de sa majestat a partir de les sis de la tarda al Centre Cultural El Castell.

 

A les set de la tarda, la Germandat dels Set Pecats Capitals començarà, des del Campanaret, la professió solemne per acabar amb l'acte de comiat i extremunció de Carnestoltes XLII. A les vuit del vespre, des del Castell sortirà la rua mortuòria que acabarà a la plaça del Mercadal, on es cremarà el cos del monarca. En algun moment durant el recorregut, si la tradició es manté, el Ball de Diables de Reus assaltarà la comitiva per robar el Braç Incorrupte de Carnestoltes.

 

Dimecres de Cendra, punt final de Carnaval, a les set de la tarda, el Ball de la Quaresma i de les Set Virtuts sortirà del Campanaret. Acabarà a dos quarts de nou a les Peixateries Velles, on es descobrirà la imatge de la Vella Quaresma. En paral·lel, a les vuit del vespre hi haurà la cercavila del Braç Incorrupte des del carrer de Llovera fins a la plaça del Mercadal, on es cremarà.