El pressupost de la Generalitat inclou les torres del Pinar i l'escola Els Ganxets

Els comptes també preveuen començar a desenvolupar el projecte del barri del Carme i el carril bici de Blancafort

02 de febrer del 2023

L'acord per als pressupostos de la Generalitat permetrà executar projectes anunciats a la ciutat de Reus. D'aquesta manera n'ha tret pit la cap de files d'ERC a Reus, Noemí Llauradó, que assegura que els comptes permetran «tancar l'època de les retallades i obrir una etapa de reforç dels serveis públics». El partit ha destacat algunes de les partides anunciades, i caldrà esperar l'aprovació dels pressupostos per conèixer, al detall, la resta d'inversions.

 

Des d'ERC es xifra en 25 milions d'euros l'impacte d'aquests comptes a la ciutat, tot i que fan referència a «inversions plurianuals i els fons europeus gestionats per la Generalitat». En destaquen projectes com el soterrament de les torres elèctriques del Pinar. Els republicans no han concretat el pressupost d'aquesta obra, però afirmen que s'inclou en un paquet de tres milions d'euros per actuacions similars arreu de Catalunya.

 

La partida de la Generalitat se sumarà a les que ja tenen reservades els Ajuntaments de Reus i de Castellvell del Camp. Si finalment s'acaba executant el soterrament, s'acabarà un trajecte de disset anys des del primer anunci públic que es va fer al respecte. Entre les inversions de la Generalitat per a la ciutat de Reus també destaquen el trasllat de l'escola Els Ganxets i el desdoblament del CAP Sant Pere amb construcció d'habitatge.

 

El projecte del barri del Carme i l'Hospital Sant Joan, protagonistes dels pressupostos

Aquest darrer projecte suposa el desenvolupament del pla urbanístic del barri del Carme presentat fa uns dies. La Generalitat destinarà 6,8 milions d'euros a l'impuls dels habitatges previstos en aquesta àrea. Del desdoblament del CAP Sant Pere no s'ha fet pública la inversió, sinó que s'ha anunciat que s'executarà «un cop es disposi del solar adequat».

 

A l'àmbit sanitari si que s'han presentat inversions «en diverses línies assistencials a l'Hospital Sant Joan» per valor de 4,7 milions d'euros. Principalment es tracta de fer-hi millores i comprar equipament. També es preveuen inversions en Centres d'Atenció Primària i consultoris de Salut al mateix hospital per valor de 355.000 euros.

 

Encara en clau sanitària, el Programa d'Impuls a la Rehabilitació d'Edificis Públics contempla encarregar dos projectes per a Reus. Les obres s'hauran de fer entre el 2024 i el 2026, però la redacció es farà aquest any. Es tracta del CAP Llibertat, on es destinaran 1,3 milions d'euros, i l'Estació Enològica, amb 1,7 milions d'euros de pressupost.

 

També rebrà inversió el carril bici de la urbanització Blancafort, emmarcat en el projecte de carril bici entre Reus i Cambrils. L'any 2021 es va anunciar que les obres començarien el 2022 i acabarien aquest 2023. Ara, la delegació de la Generalitat a Tarragona apunta que s'hi destinaran 1,6 milions d'euros.

 

Des d'ERC Reus, en canvi, s'afirma que la inversió rondarà els dos milions d'euros. Un pressupost al qual encara s'ha de sumar, segons han fet públic, 1,4 milions d'euros d'inversió per al projecte de carril bici entre Reus i Salou. Un altre dels projectes previstos és el trasllat de l'escola Els Ganxets a les instal·lacions de l'escola Ciutat de Reus.

 

L'any 2019 ja es condicionava aquest projecte a l'aprovació dels pressupostos de la Generalitat. Aleshores se'n parlava, per part del Govern, amb un calendari previst de dos anys, és a dir, perquè s'enllestís l'any 2021. Ara figura al pressupost de la Generalitat amb una partida prevista de 600.000 euros.

 

També es destinaran més de dos milions d'euros a «millorar l’eficiència energètica i el confort» de quatre centres educatius. En concret es tracta dels instituts d'Horticultura, Gaudí, Tapiró i Domènech i Montaner.