1 de 10

Tots els premiats: La Nit de Castells de Valls reconeix els protagonistes de 2022

La gala va tenir lloc el dissabte passat al Centre Cultural de Valls

per Albert Oliva, 6 de febrer de 2023 a les 10:44 |

El Centre Cultural de Valls ha acollit una Nit de Castells, que ha tingut com a principals protagonistes al pilar de 9 amb folre, manilles i puntals dels Castellers de Vilafranca, als Moixiganguers d'Igualada, a la TAP i al casteller reusenc Quim Vilafranca. 300 persones han assistit a l'acte, que han emès també 27 televisions locals d'arreu de Catalunya i que ha recordat els 30 anys de gamma extra i els 25 de castells de 10 i desfolrats.

 

La setzena edició de la Nit de Castells –una iniciativa de la Revista Castells, organitzada conjuntament amb l'Ajuntament de Valls i TAC 12– ha deixat uns premis repartits entre colles de diferents nivells i territoris, a més d'altres referents vinculats al món casteller. Els equips mèdics i sanitaris, la canalla, la Fundació Pau Casals, els Minyons de Terrassa, els Castellers de Mollet, els Castellers de Sarrià, els Castellers d'Esplugues i els Margeners de Guissona també han recollit guardons.

 

La gala ha començat lliurant el Premi Especial, que enguany ha reconegut els 30 anys de gamma extra i que han recollit Pep Forn i Núria Serra dels Minyons de Terrassa. Eren, respectivament, president i sisena, quan la colla de la camisa malva va fer el primer 2de9 amb folre i manilles de la història, el novembre de 1993. Durant l'acte també s'ha commemorat els 25 anys de castells de 10 i desfolrats, que, precisament, és el motiu del dossier central de l'Anuari Castells, editat per la Revista Castells i repartit entre tots els assistents.

 

El casteller Quim Vilafranca, membre fundador dels Xiquets de Reus, ha guanyat el Premi a la Trajectòria "per la seva intensa dedicació a la colla, des del compromís, la discreció i l'ambició". Ha estat el moment culminant de la gala. L'alcaldessa de Valls, Dolors Farré, i l'editor de la Revista Castells, Santi Terraza, han lliurat aquest reconeixement –atorgat pel Consell Assessor de la Revista Castells– a un dels castellers de referència a Reus, que ha estat ovacionat pels assistents.

 

Doble premi als Verds

Dues colles han estat doblement premiades: els Castellers de Vilafranca i els Moixiganguers d'Igualada. Els vilafranquins han guanyat un dels premis que admetien menys discussió enguany, el Moment casteller de la temporada, pel pilar de 9 amb folre, manilles i puntals coronat a la passada diada de Tots Sants. El igualadins han guanyat el premi Colla de la temporada, concedit a una colla que no és de gamma extra. És la segona vegada que reben aquesta distinció, després que el 2018 ja la guanyessin. A més, totes dues colles han estat distingides en la nova categoria dels Baròmetre Casteller a les colles més completes en cada gamma, pel seu repertori en els castells de 9 i de 8 respectivament.

 

Els Castellers d'Esplugues (per la gamma de castells de 7) i els Margeners de Guissona (per la de 6) han estat les altres dues guanyadores de gamma dels Baròmetre. També han recollit premi els Castellers de Sarrià, per haver pujat el seu nivell històric un pis.

 

Una altra de les colles protagonistes han estat els Castellers de Mollet, que han rebut el premi descarregat, lliurat per la Coordinadora de Colles Castelleres a una colla que hagi destacat per seguretat i projecció alhora.

 

També ha estat premiada la Tarraco Arena Plaça, amb la distinció Plaça de la temporada, "per haver estat escenari el 2022 de dues diades que van mostrar la recuperació dels castells, tant des d'un punt de vista tècnic i de resultats com social".

 

Premis corals. La Nit també ha tingut dos premis corals, a més del de la gamma extra: el premi a una iniciativa social, concedit a l'equip mèdic i sanitari del Pius Hospital de Valls pel seu compromís en la represa castellera, i el d'Imatge de la temporada –lliurat per TAC 12–, que ha estat per a la canalla. Representants de les dues colles dels Xiquets de Valls han pujat a recollir el guardó.

 

El premi Ambaixador Castells ha estat per a la Fundació Pau Casals, amb motiu del 50è aniversari de la mort del mestre, sempre compromès amb el fet casteller.

 

La Nit de Castells ha estat conduïda pels periodistes Carles Cortés i Aina Mallol i produïda per TAC 12 i La Xarxa. 27 televisions de tot Catalunya han emès l'espectacle, que es pot recuperar en el portal de La Xarxa. Presidents, caps de colla i altres dirigents de gairebé seixanta colles han assistit a l'acte, així com altres representats de col·lectius i organismes culturals. També hi han estat presents alcaldes i regidors dels ajuntaments de Tarragona, Vilafranca, el Vendrell, Terrassa, Reus, Mollet, Torredembarra i la Bisbal.

Arxivat a:
Cultura, castellers, Valls
Participació