1 de 10

Mas de Forès, un espai d'inclusió al bell mig de vall del riu Glorieta d'Alcover

S’hi arriba des del municipi, en direcció l’ermita del Remei i Mont-ral, a prop del salt del Niu de l’Àliga

per Albert Oliva, 13 de febrer de 2023 a les 06:00 |

Mas de Forès és un espai ple d'oportunitats on no s'hi fan distincions de cap mena. La finca, situada al bell mig de la vall del Glorieta, al terme municipal d'Alcover, està gestionada per la Fundació Ginac, que s’encarrega de l’aparcament que dona accés a les rutes senderistes. Els usuaris d'aquesta entitat inclusiva també s'encarreguen del manteniment i vigilància de l’àrea recreativa i dels edificis històrics annexos.

 

En aquest sentit, el Mas de Forès ofereix llocs de treball i és seu d’un Centre Ocupacional per a persones amb discapacitat, amb suport i la creació d’ocupació per a aquests col·lectius. Es tracta així d’un projecte per a la millora de la qualitat de vida de les persones amb discapacitat o trastorn mental, que aproxima i impulsa múltiples serveis i activitats per a tots els públics.

 

Com s'hi arriba?

S’hi arriba des del municipi d’Alcover, direcció l’ermita del Remei i Mont-ral, a prop del salt del Niu de l’Àliga i els camins del riu Glorieta, amb diferents gorgs i zones de bany. L’àrea recreativa disposa d’un gran aparcament, zona de picnic i jocs infantils.

 

A la finca, hi viuen 3 persones que compten amb la tutela d'un monitor que els ajuda en les seves tasques del dia a dia. En aquest sentit, el Centre Ocupacional compta amb diferents tallers d'ocupació que permeten, als usuaris, desenvolupar feines i tasques que contribueixen a la seva formació.

Interior de Mas de Fors
Imatge de l'interior de l'Espai Natura | Cedida

A la zona de pícnic de Mas de Forès també hi ha instal·lada una petita biblioteca lliure. Es tracta d’un projecte del Centre Ocupacional d’intercanvi de llibres, en col·laboració amb la Biblioteca i l’Ajuntament d’Alcover. L’objectiu és apropar la lectura als espais públics de forma gratuïta. El seu funcionament és una proposta d’intercanvi. S’agafa un llibre i se’n deixa un altre o es torna un cop llegit. De fet, el projecte forma part del taller de fusteria reciclada del Centre Ocupacional del Mas de Forès.

 

Origen medieval

La seva construcció té lloc durant l'època medieval, i com moltes altres masies catalanes té la característica d'haver-se construït en diverses etapes de construcció. És una casa aïllada, que es troba en una immensa finca amb fonts naturals. L'edifici principal té una planta rectangular i teulada amb dos vessants; té dos afegits a la façana, perpendiculars avançats a banda i banda i units per un embigat i un ràfec decoratius. Conté planta baixa, un primer pis i unes golfes.

 

A la part posterior actualment hi ha elements nous (piscina, pista de tenis, etc.), que responen al canvi de funció de l'edifici, utilitzat ara com a residència, tot i que aquestes construccions han estat realitzades amb un criteri d'un gran respecte pel conjunt arquitectònic.

Arxivat a:
Societat, Alcover
Participació