Inversió milionària a Tortosa d'una multinacional catalana: 25 MEUR

El grup LUCTA, dedicat a les fragàncies i aromes alimentàries, crearà 25 llocs de treball qualificats directes i una cinquantena d'indirectes

Imatge virtual de la nova planta del grup LUCTA al polígon Catalunya Sud de Tortosa.
Imatge virtual de la nova planta del grup LUCTA al polígon Catalunya Sud de Tortosa. | ACN
15 de febrer del 2023
Actualitzat a les 18:17h
La multinacional catalana LUCTA, dedicada a les fragàncies i aromes alimentàries, construirà una planta al polígon Catalunya Sud de Tortosa. El grup ha adquirit tres parcel·les de 18.373 metres quadrats i preveu una inversió de 25 milions d'euros per posar en marxa aquest centre de noves tecnologies i producció d'ingredients.

La previsió inicial és construir-lo i posar-lo en marxa l'any que ve. L'obra generarà una vuitantena de llocs de treball i es preveu arrencar la fàbrica amb 25 treballadors qualificats, enginyers, químics i altres professionals amb graus superiors de formació professional. També es calcula que es generaran una cinquantena de llocs de treball indirectes.

El grup té plantes a vuit països i exportarà des de Tortosa a tot el món. L'alcaldessa de Tortosa, Meritxell Roigé, ha celebrat l'aposta del grup LUCTA per construir un nou centre de noves tecnologies i producció d'ingredients a Tortosa.
 

Produiran més de 300 matèries primeres des de Tortosa

LUCTA preveu produir des de Tortosa les més de 300 matèries primeres que són "especialitats" pròpies de la companyia —per exemple, un extracte d'aroma de vainilla que es fa servir en moltes llets de civada—. El grup treballa amb més de quatre mil matèries primeres per produir composicions d'aromes i fragàncies alimentàries.

"Les vindrem a fer a Tortosa i les exportarem a la resta del món", ha remarcat el director d'operacions, Miquel Escuder. El centre de Tortosa "serà radial de subministrament" per arribar la resta d'empreses del món, "una de les joies de la companyia" on es faran "els productes de més valor afegit, de química fina" i d'innovació, segons ha detallat el director general del grup, Albert Xambó.
 

De Tortosa, al món

L'empresa té actualment plantes a vuit països, a les quals s'exportaran els ingredients desenvolupats a la capital de les Terres de l'Ebre. Es tracta dels centres productius i de disseny que LUCTA té a la Xina, els Estats Units, Colòmbia i Mèxic, i dels centres de distribució i comercials de Polònia, Brasil i Tailàndia.

La planta de Tortosa serà la segona que LUCTA tindrà a Catalunya, on té la seu a Montornès del Vallès (Vallès Oriental), així com un centre d'Innovació al Parc de Recerca de la UAB a Cerdanyola del Vallès (Vallès Occidental).
 

Empresa dedicada a les aromes i fragàncies

LUCTA té tres grans unitats de negoci. La primera és la dels aromes, molt enfocada a la nutrició humana i animal i la qual preveuen que tingui un creixement més important en el futur. Es tracta d'ingredients que es fan servir en un extens catàleg de producte, des d'aliments de forn i confiteria, a llets vegetals, proteïnes alternatives, embotits, aperitius, sopes i molts d'altres.

La segona línia de negoci és la de fragàncies de tota classe, des dels ambientadors, als productes de cura de la llar —detergents, suavitzants, netejadors de superfícies— fins als de cura personal —xampús, gels de banys o tovalloletes humides—. La tercera línia de producció de LUCTA és la nutrició animal i també alguns productes per a les mascotes.