Descartat el 'hub' de 50 milions anunciat a Reus, Redessa en vol mantenir la filosofia

El govern espanyol va descartar la gran aposta del sud de Catalunya per als fons europeus

El projecte anunciat fa un any va quedar descartat i Redessa en vol mantenir l'esperit
El projecte anunciat fa un any va quedar descartat i Redessa en vol mantenir l'esperit | Jordi Olària Gras
02 de març del 2023
Actualitzat a les 14:47h
Ara fa un any, el Tecnoparc de Reus va ser l'escenari de la presentació del Hub Foodtech & Nutrition. Era la gran aposta del sud de Catalunya per als fons europeus Next Generation, i tenia l'apadrinament de la Generalitat. Formava part de les 27 propostes que el Govern va enviar al govern central, que s'encarregava de la gestió dels fons.

Havia de comptar amb uns 50 milions d'euros de pressupost, que inclourien la construcció d'un edifici a la zona de Bellissens amb laboratoris i altres recursos de tecnologia avançada. Finalment, però, Madrid va descartar el projecte. La consellera delegada de Redessa, Teresa Pallarès, ha explicat que "moltes vegades hi ha papers que es queden a Madrid, i en aquest cas va passar això".

Amb tot, assegura que "nosaltres no defallirem per tirar endavant aquest projecte, que ens el creiem". De fet, ha manifestat que "farem els deures, aquí, a Barcelona i, si convé, tornarem a anar a Madrid". El 23 de febrer del 2022 es va fer l'acte de presentació del hub, i es va anunciar que suposava "la primera pedra" del futur econòmic de la regió.

Era "l'aposta més decidida de Reus en els fons europeus Next Generation" i havia de servir per diversificar l'economia de l'àrea metropolitana més enllà de la indústria i el turisme. L'aposta no era només de Reus, sinó que comptava amb la implicació de la Diputació de Tarragona i la Generalitat, de la URV, d'Eurecat i del Clúster TiC. Es va presentar com una iniciativa en clau de país i amb vocació internacional.
 

El Hub Foodtech & Nutrition havia de competir a escala europea

Un hub és un espai on coincideixen empreses d'un mateix sector que col·laboren entre elles per beneficiar-se'n mútuament. En aquest cas havia de comptar amb la implicació pública de diverses institucions. L'objectiu era convertir la zona del Tecnoparc de Reus en un centre neuràlgic del sector de la tecnologia relacionada amb l'alimentació i la nutrició.

Ara, Redessa ha optat per mantenir la filosofia i l'esperit d'aquella iniciativa a partir del seu propi pressupost. Segons s'ha exposat aquest dijous, hi ha 30 empreses del sud de Catalunya que hi estan interessades. Són les que s'hi han adherit i sumen amb un volum de facturació conjunt de més de dos mil milions d'euros i una plantilla total d'uns 1.500 treballadors.

Són les dades que n'ha destacat la consellera delegada de Redessa, Teresa Pallarès. A banda cal sumar-hi la implicació del Clúster TiC Sud, establert al Tecnoparc i format per una vuitantena d'empreses. Facturen, en total, més de 1.500 milions d'euros l'any i tenen uns 1.500 llocs de feina més.

Amb Redessa com a única valedora pública del Hub Foodtech & Nutrition, les ambicions s'han rebaixat per adequar-se als recursos de l'empresa municipal reusenca. Pallarès admet que "el projecte és diferent, estem parlant de coses molt diferents". Aquest 2023 Redessa destinarà uns 100.000 euros a posar en marxa els primers serveis per al conglomerat empresarial.
 

El projecte rebaixa expectatives i farà assessorament

Pallarès considera que s'està produint un "gran canvi" a través de "l'aliança entre l'agricultura i la tecnologia". "Fa temps que l'ONU diu que el món, l'any 2050 tindrà deu mil milions de persones", ha apuntat. Segons ha explicat, això implica haver d'incrementar més d'un 70% la producció d'aliments.

Ho planteja de manera que és en aquesta línia que la marca Hub Foodtech & Nutrition pot trobar el seu espai. En línies generals, Redessa es planteja tres grans objectius, començant pel de potenciar la innovació. Es vol impulsar la digitalització "a tota la cadena de valor alimentària de totes les empreses associades a aquest hub".

També s'han de transferir "els projectes i el coneixement de l'àmbit de la nutrició" a empreses i societat. Per fer-ho, durant el 2023 s'ha d'intensificar la formació a mida i s'organitzaran jornades perquè les empreses col·laborin entre elles. Segons destaca Pallarès, "cada vegada més, a la recerca de subvencions, es valora moltíssim el fet que hi hagi col·laboració entre empreses diferents".

Redessa també se centrarà a impulsar les "startups foodtech específicament". És a dir, empreses de nova creació amb molt de potencial de creixement i que siguin del sector tecnològic i alimentari. Una altra línia que vol potenciar l'empresa municipal reusenca és "el radar d'ajuts".
 

Redessa dirigirà els seus programes a les empreses del hub

Pallarès ha explicat que "les empreses s'han de dedicar a la seva feina, i les hem d'ajudar i ser un punt de consulta". Des de Redessa, per tant, "hem de portar la lupa i buscar a tots els espais possibles les subvencions que poden fer costat a les empreses". "Som nosaltres qui s'ha d'anticipar", ha afirmat.

Durant el primer semestre d'aquest 2023 també s'han programat quatre jornades empresarials. La del 21 de març tindrà per títol Els reptes del sector vitivinícola i les oportunitats TiC. El 14 d'abril se'n celebrarà una sobre economia circular i el cinc de maig, una sobre innovació que marcarà el tret de sortida d'Innolab, un dels projectes de Redessa.

La darrera jornada tractarà la nova Llei de Residus, serà el set de juny i comptarà amb l'Agència de Residus de Catalunya. L'Innolab és un programa de Redessa per a la consolidació d'empreses a la regió. Va néixer amb del Pla de Reactivació Econòmica de l'Ajuntament arran de la pandèmia i ha de solucionar problemes puntuals o estructurals de les empreses a través de la innovació.

Aquest 2023, el servei s'oferirà "gairebé exclusivament per a aquelles empreses adherides al hub", ha anunciat Pallarès. Consistirà en "assessorament per a la creació de nous productes i serveis o procediments". També s'abocarà al hub la Incubadora TiC, un altre dels programes de Redessa, en aquest cas, centrat en la creació d'empreses a partir d'idees de negoci.

A hores d'ara hi ha nou empreses que han sol·licitat participar-hi. Hi arriben, segons ha apuntat la consellera delegada de Redessa, majoritàriament en fase de comercialització i, per tant, com a negoci a punt de posar-se en marxa. La majoria són del sud de Catalunya, però també n'hi ha una de la regió de Lleida i dues de Barcelona.