Pas endavant per a la rehabilitació de la masia de la Torre Forta

S'han licitat els treballs que convertiran l'emblemàtic espai en la seu del Servei d'Intervenció Socioeducativa de Ponent

La Torre Forta dona nom al barri tarragoní de Torreforta.
La Torre Forta dona nom al barri tarragoní de Torreforta. | Jonathan Oca
06 de març del 2023
Actualitzat a les 15:00h
L’Ajuntament de Tarragona ha fet un pas endavant per ubicar el Servei d'Intervenció Socioeducativa (SIS) de Ponent a la masia de la Torre Forta, al barri del mateix nom. Un any després d'anunciar que l'emblemàtic equipament acolliria el nou servei, el consistori ha licitat els treballs d'adequació interior i del jardí exterior de l’edifici.

El termini d'execució dels treballs serà de quatre mesos i la inversió prevista és de 89.998,51 euros. En aquest sentit, cal recordar que l'espai està en desús des de fa anys, quan va acollir temporalment les oficines del Patronat Municipal d'Esports de Tarragona durant les obres a l'Anella Mediterrània.

Els treballs consistiran en una millora dels espais, de la planta baixa, primera, segona i altell, i de l’adequació de la zona exterior, on s'enderrocarà el muret perimetral del solar i es construirà un de nou, i s'hi faran dues entrades, una per a vianants i l'altra, per a vehicles.

L'edifici està catalogat com a BCNIN, motiu pel qual no es preveu cap actuació que afecti façanes exteriors i interiors. Únicament es preveu construir un tancament interior de l’escala per convertir-la en escala protegida. Aquesta actuació està prevista amb parets de cartró guix que en cap cas estaran ancorades a la façana interior.
 

"És un pas endavant en el procés de dignificació de les seus de Serveis Socials

La consellera de Serveis Socials i presidenta de l’IMSST, Inés Solé, ha expressat que "és un pas endavant en el procés de dignificació de les diferents seus de Serveis Socials. Recuperem aquest bé patrimonial i el dotem de vida amb finalitats socials, tot evitant la seva degradació". 

Aquesta masia, inclosa en l’inventari del patrimoni arquitectònic de Catalunya i que dona nom al barri, va ser la seu central de l’IMSST des del 1993 fins al 2015, any en què es va traslladar a l’actual ubicació, a la plaça Prim. Posteriorment, l'edifici va ser la seu del PMET durant les obres a l'Anella Mediterrània de Campclar.
 

El SIS de Ponent compta amb unes dependències al Centre Cívic de Torreforta

El Servei d'Intervenció Socioeducativa està destinat a donar suport a infants i adolescents en situació de risc i les seves famílies, acompanyant el procés de criança. Els objectius principals són reduir la situació de risc i prevenir situacions de desprotecció així com treballar els lligams emocionals entre infants, joves i familiars i la vinculació d’aquests amb el territori i la resta de xarxes i serveis de la ciutat.  
 
El SIS de Ponent compta actualment amb unes dependències que resultaven insuficients dins del Centre Cívic de Torreforta. Amb la recuperació de la masia, el servei comptarà amb un espai propi adaptat a les necessitats de cada franja d’edat. En aquest sentit, a l’edifici s’ubicaran quatre línies d’intervenció que cobreixen des dels 0 als 18 anys.