Deures pendents: la majoria dels grans municipis de Tarragona no tenen un pla contra la sequera

Tarragona, Salou i Cambrils l'han fet, però han rebut informes desfavorables | El Vendrell, Valls i Calafell no l’han presentat encara a l'ACA

La Generalitat ha demanat als municipis que facin plans d'emergència contra la sequera.
La Generalitat ha demanat als municipis que facin plans d'emergència contra la sequera. | Cedida
Marc Guitart / Antonio Ramos / Albert Oliva
07 de març del 2023
La Generalitat va demanar a principis del 2020 que els municipis de més de 20.000 habitants elaboressin un pla d’emergència contra la sequera. El Govern va donar sis mesos perquè es presentessin aquests reglaments, però gairebé tres anys després, la majoria encara tenen els deures per fer. Amb l’agreujant que la situació s’ha complicat molt per la intensa sequera de l'últim any i mig.
 
A la demarcació del Camp de Tarragona són set els municipis que han de tenir aquest pla d’emergència. L’únic que en aquests moments ha presentat el pla i ha rebut l’informe favorable de l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) és Reus. Dels altres, Tarragona, Cambrils i Salou l’han presentat, però han rebut un informe desfavorable de l’ACA, Vila-seca també l’ha presentat i està esperant la valoració, mentre que el Vendrell, Valls i Calafell ni tan sols l’han presentat.
 

Tranquil·litat a Tarragona ciutat per la sequera

Tarragona és un dels municipis que va rebre la qualificació de 'desfavorable' en el pla de sequera presentat. Des de l'Ajuntament, però, hi ha tranquil·litat al respecte, assegurant que el text es tornarà a presentar en un mes. El consistori ha manifestat que actualment s'estan fent algunes esmenes en el pla presentat, per tal d'adaptar-lo als requisits de l’ACA.
 
Així mateix, des de l'Ajuntament recorden que la situació a la capital tarragonina és de "normalitat" i es considera garantida la disponibilitat d'aigua potable en els pròxims mesos, sense restriccions extremes com en altres zones de Catalunya.
 
Fonts municipals han recordat a TarragonaDigital que la ciutat està connectada al minitransvasament de l'Ebre a través de Consorci d'Aigües de Tarragona (CAT), un fet que assegura el subministrament. Però els recursos hídrics propis estan sota mínims a causa de la sequera.
 

El Vendrell, Calafell i Valls, els més endarrerits

Els municipis que més estan trigant a fer els deures són el Vendrell i Calafell al Baix Penedès, i Valls a l’Alt Camp. En tots tres casos, des dels consistoris asseguren que estan a punt de presentar el pla d’emergència. Al Vendrell, el pla l’està elaborant Aigües del Vendrell, l’empresa que gestiona el servei a la ciutat. En pocs dies tenen previst presentar-lo al consistori, que després el remetrà a l’ACA.
 
Per la seva banda, des de l’Ajuntament de Calafell han assegurat a TarragonaDigital que enviaran el pla aquesta mateixa setmana, admetent que incompleixen una "qüestió formal". Amb tot, puntualitzen que qualsevol mesura que calgui aplicar "es pot fer amb un simple decret", encara que no es tingui pla.
 
Valls tampoc ha fet els deures quant a les mesures que requereix l'emergència climàtica que viu el país. Des de l'Ajuntament asseguren a TarragonaDigital que "és cert que Valls no compta amb el document", tot que a dia d'avui diversos departaments de l'Ajuntament "estan treballant en el pla". De fet, el document està "molt avançat" i esperen "tenir-lo enllestit en tres mesos aproximadament".

Amb plans d'emergència o sense, la realitat és que la sequera i les seves afectacions són un fet. A Catalunya, des del 2 de març, sis milions d'habitants de 224 municipis ja n'estan patint les conseqüències amb limitacions en el consum d'aigua.

Mentrestant, la pluja segueix sense fer acte de presència i els nostres pantans es van secant.