1 de 10
Cultura

Futur incert per als multicinemes MCB de Calafell

La pandèmia i la pujada dels costos deixen en situació límit les sales calafellenques

Els multicinemes MCB de Calafell. | Ajuntament de Calafell
per Marc Guitart, Calafell | 10 de març de 2023 a les 10:52 |
Els multicinemes MCB de Calafell es troben en una situació molt delicada i la continuïtat de la seva activitat no està garantida. Així ho ha confirmat a TarragonaDigital el propietari dels cinemes, Joan Montserrat, que està al capdavant de les sales des de la seva obertura, a finals de l'any 2000.

Segons Montserrat, el negoci ha patit una caiguda de la recaptació els últims tres anys que ha vingut motivada per diversos factors. "El 2019 va ser un any molt bo, però el 2020 va arribar una cosa que ningú s'imaginava", explica en referència a la pandèmia de la Covid-19. D'un dia per l'altre, els cinemes de mig món van haver de tancar i aturar durant molts mesos la seva activitat. 


Això va aplanar el camí als seus màxims competidors, les plataformes. "Fins al 2020 convivíem en una competència normal, però a partir d'un moment van trobar el camí aplanat", lamenta Montserrat. Durant dos anys, els cinemes van viure una situació molt complicada, amb obertures amb un aforament limitat, seguides de nous tancaments. 

Tot plegat va acabar suposant "un canvi de model d'oci, especialment entre els més joves", apunta el propietari dels cinemes calafellencs. Per acabar-ho de rematar, la guerra d'Ucraïna va disparar els costos de l'energia, amb un increment del preu de l'electricitat que va suposar una càrrega addicional. Tot i que l'Ajuntament de Calafell va aprovar una bonificació del 95% de l'IBI per als cinemes, declarant-los d'interès social, el negoci no s'ha recuperat.

Buscar opcions per mantenir l'activitat

Els últims mesos, Joan Montserrat admet que ha rebut diferents ofertes de compra del local per part de superfícies comercials de l'alimentació. Ell les ha escoltat. "El meu cor no em deixa tancar, però al meu cap hi ha una possibilitat, tot i que és una cosa que em faria molt mal", reconeix. De moment no perd l'esperança de trobar alguna sortida que permeti mantenir l'activitat de cinema, ni que sigui amb algun model híbrid.


"En aquests moments cal tirar d'inventiva per evitar el tancament dels cinemes, però si no queda més, ho hauré de fer", assevera. Els MCB van obrir a Calafell el novembre del 2000 i van ser les primeres multisales del Baix Penedès. Poc després van obrir les del polígon les Mates del Vendrell. El seu futur, ara mateix, és incert.  
Participació