El Vendrell farà un homenatge a Joan Descals amb motius dels seus 90 anys

Des que va arribar al municipi fa prop de 50 anys, la seva tasca ha estat profunda, en la cultura, l'art, l'ensenyament i la política

L'artista Joan Descals serà homenatjat al Vendrell.
L'artista Joan Descals serà homenatjat al Vendrell. | Òmnium Baix Penedès
20 de març del 2023
Actualitzat a les 11:57h
Òmnium Cultural del Baix Penedès i diversos vendrellencs impulsen un acte d'homenatge a Joan Descals que es farà el dissabte 15 d'abril a la capital del Baix Penedès, amb motiu dels 90 anys de l'artista i intel·lectual. Serà un homenatge dividit en dues parts, començant a les onze del matí a l'Auditori Pau Casals, on es farà un repàs a la seva trajectòria personal, artística i política.

Després, la celebració continuarà amb un dinar al restaurant Xaloquell, pel qual es poden fer les inscripcions en aquest enllaç, amb el 3 d'abril com a data límit. Joan Descals va néixer a Sant Fruitós del Bages, on va començar la seva carrera com a professor de secundària. A la dècada dels setanta es va traslladar al Vendrell amb la seva família, on va ser professor i director de l'Institut Baix Penedès. També va ser cap dels Serveis Territorials del Departament d'Ensenyament a Tarragona.

Primeres eleccions municipals i al Parlament

La seva tasca al Vendrell i la comarca s'ha ramificat en múltiples àmbits. En política, es va presentar a les primeres eleccions municipals de la recuperada democràcia a l'Ajuntament del Vendrell, el 1979. També es va presentar als primers comicis al Parlament de Catalunya, on va ser escollit sota les sigles de CDC durant quatre legislatures. 

A l'àmbit artístic, Descals ha il·lustrat reculls de poemes i llibres d'Espriu, Rosa Fabregat, Ramon Sicart, Rosa Rubió, Antoni Marí, Vinyet Panyella o Joan Vinyoli. Va ser fundador del Grup Polièdric, amb Camil·la Pérez, Josep M. Poblet, Josep Sadurní, Nati Soler i Linus Urpí.

La seva vinculació amb entitats vendrellenques ha estat intensa, col·laborant amb el primer cartell del Sopar dels Barbuts o les casaques dels Diables. També va presidir l'Associació Pau Casals. Joan Descals va rebre el Premi Bages de Cultura d'Òmnium Cultural l'any 2000 i va ser nomenat Portant d'Honor de Santa Anna el 2010. 
 
Joan Descals, amb Mari Carme Cardó.

Joan Descals, amb Mari Carme Cardó. Foto: Òmnium Baix Penedès