1 de 10
Alt Camp

Gran notícia: L'habitatge social cooperatiu de Valls ja té els primers veïns

Avui al matí s'ha fet l'acte d'entrega de les claus

Imatge de l'interior de l'habitatge | Cedida
per Albert Oliva, Valls | 21 de març de 2023 a les 13:52 |
Valls ja compta amb el seu primer projecte d’habitatge cooperatiu en cessió d’ús. Aquest matí representants de l’ajuntament del municipi i de la cooperativa Sostre Cívic han entregat les claus de casa seva a les primeres sòcies de l’entitat que entraran a viure a l’edifici acabat de reformar. 

El projecte, que es va presentar públicament el 5 d’octubre de l’any passat, és un immoble fins ara en desús i propietat d’una entitat financera que Sostre Cívic va adquirir per oferir accés a l’habitatge digne i a preu de cost. L’edifici consta de 15 habitatges, 13 dels quals són habitatges cooperatius d’entre 39 i 86 m2 en règim de cessió d’ús i qualificats de protecció oficial. La resta i l’escala B pertanyen a l’ajuntament de Valls i l’Agència de l’Habitatge de Catalunya. 


Els habitatges assignats formen part del 5 destinats preferentment als col·lectius més vulnerables que el mercat immobiliari deixa fora (persones menors de 35 anys, famílies monoparentals i majors de 65 anys).
 

Una alternativa d’accés a l’habitatge

En aquests cinc anys Sostre Cívic s’ha convertit en l’entitat de referència en aquest model de tinença amb més de 1.100 socis i sòcies arreu del territori i l’impuls de 26 projectes. A més, la seva trajectòria s’ha vist recentment reconeguda internacionalment amb dos dels guardons més importants a escala mundial: el premi Plata d’habitatge de les Nacions Unides i el Premi d’Innovació Social de la Comissió Europea. 


Tots els habitatges que gestionen segueixen el model d’habitatge cooperatiu en cessió d’ús, una alternativa no especulativa i de gestió col·lectiva i democràtica. En el cas del projecte de Valls, les quotes d’ús dels habitatges són aproximadament d’entre 230 i 550 euros, i les sòcies han de fer una aportació inicial parcialment retornable de màxim 4.200 euros. 
 

Habitatges disponibles 

Avui s’inicia també una segona fase d’inscripcions al projecte de Valls oberta a totes les persones residents en municipis de Catalunya que compleixin els requisits d’Habitatge de Protecció Oficial (HPO) i que vulguin entrar a viure en algun dels 10 habitatges disponibles. Les persones empadronades al municipi de Valls tindran prioritat d'accés en el cas de coincidir diverses inscripcions a la vegada. Per a tots els habitatges, les usuàries hauran de complir requisits de protecció oficial.El dijous 30 de març hi ha prevista una sessió informativa i posterior visita a l’edifici amb l’objectiu que totes les persones interessades puguin conèixer els habitatges i resoldre els possibles dubtes sobre el projecte. Serà el dia 30 a les 17.30 h al Centre Cívic de Valls, i en aquesta pàgina es poden trobar tots els detalls i el formulari d’inscripcions. 
Participació