És Diumenge de Rams: Els actes més tradicionals de la demarcació que no et pots perdre

Es tracta d'una festivitat litúrgica del cristianisme que recorda l'entrada de Jesucrist a Jerusalem amb els seus deixebles

Imatge de la benedicció de Rams a Valls
Imatge de la benedicció de Rams a Valls | Albert Oliva
02 d'abril del 2023
Avui és Diumenge de Rams, el dia que dona el tret de sortida oficial als actes més tradicionals de Setmana Santa. Es tracta d'una festivitat litúrgica del cristianisme que recorda l'entrada de Jesucrist a Jerusalem amb els seus deixebles, tot just en l'inici de la seva Passió.

A la demarcació de Tarragona, en aquesta jornada, en molts els pobles i ciutats, a banda de les benediccions de les palmes, els palmons i els rams d'olivera i llorer, surten al carrer les primeres professons i viacrucis, en una programació que s'estendrà durant 7 dies. Avui, TarragonaDigital t'apropa alguns dels actes més singulars, tradicionals i genuïns del nostre territori que no et pots perdre.
 

A Tarragona, el viacrucis per les Muralles 

Una de les icones indiscutibles de l'inici de la Setmana Santa a Tarragona és la professó de l'Entrada de Jesús a Jerusalem, organitzada per la germandat de Nostre Pare Jesús de la Passió. Sortirà a les 17.00 h de la parròquia de Sant Joan i l'itinerari seguirà per la Plaça Mitja Lluna, Gasòmetre, Solé, Canyelles, Rambla Nova (tram central fins cruïlla carrer
Adrià) per baixar per el lateral fins al carrer Unió, Unió, Plaça de la Mitja Lluna i Església de Sant Joan.

A les 19.00 h, serà el torn d'un dels actes amb més personalitat d'aquests dies, el viacrucis de la Sang per la muralla i la Part Alta. En aquest sentit, la imatge del Sant Crist de la Sang, acompanyada dels Armats, discorrerà per la Part Alta i el Passeig Arqueològic fins a la Catedral, on serà venerat el Sant Crist de la Sang. A l’interior de la Catedral es fa una breu predicació i els fidels veneren la imatge del Sant Crist. En acabar, la imatge és conduïda novament a l’església de Natzaret, acompanyada amb el cant del Miserere.
 

Imatge de la professó Foto: Cedida

 

Hermandad de las Penas al Vendrell

El Diumenge de Rams al Vendrell és sinònim de las Penas, la Hermandad que protagonitza la professó de la tarda. Començarà a les 17.00 h de la tarda de l'església parroquial del Vendrell, per recórrer diferents carrers del centre de la ciutat, abans de tornar al mateix temple, on es preveu que arribi a les 21.30 h del vespre. La professó del Vendrell és una de les més singulars del territori, ja que té un segell purament sevillà, que s'identifica amb la manera de portar els passos i caminar, o amb la música que toquen les bandes.
 

La Selva i Alcover pugen al Calvari

Per la seva banda, a la Selva del Camp i a Alcover, avui a la tarda hi ha la tradició de fer un viacrucis fins al Calvari, un turó proper al nucli urbà, però en plena natura, que convida al recolliment i a la pregària. En el cas de la Selva, que començarà a les 17.30 h, la professó té un interès especial, ja que surt de l’església de Sant Andreu. Va precedida pels armats i fins arribar al Calvari, situat als afores del poble, enfilant un petit turó que hi ha tot traspassant la riera.

Els elements que hi assisteixen són la bandera i el penó de la Sang, el Sant Crist portat pels Cristers, les vestes portant els trofeus o improperis, el penitent, les tres Maries, els Apòstols, la Vint-i-quatrena, els Procuradors, i el Clero Parroquial. Un dels elements més característics i propis de la nostra Setmana Santa és la música. Els cantors i músics, en pujar al Calvari entonen a cada estació el “Jesu”, i en baixar “El Miserere”.
 

Imatge del viacrucis a la Selva del Camp Foto: Cedida

 

Visita a les Germanetes dels Pobres a Reus

Durant la tarda del Diumenge de Rams, l'arxiconfraria del Sant Crist de la Creu de la parròquia de Sant Joan de Reus fa una visita a les Germanetes dels Pobres amb la celebració d'un viacrucis. Concretament, a les 17.30 h, la venerada imatge del Sant Crist de la Creu és traslladada al jardí de les Germanetes dels Pobres. El portador del guió infantil serà Aitor Rius Machado i com a cordonistes hi haurà Eiden Pinel Torresillas i Yeray Pinel Torresillas. El portador de l'estendard seran Mariluz Caballero i les cordonistes seran Ester Mellado Ramos i Antonia García Blesa. En acabar l'acte, la imatge del Sant Crist serà retornada a la parròquia de Sant Joan Baptista.