Inversió milionària per canviar les antigues séquies dels regants de Valls

Acció Climàtica inverteix 3,81 MEUR en la modernització i la incorporació del telecontrol al rec

Imatge de l'estat actual de les obres
Imatge de l'estat actual de les obres | Cedida
29 de març del 2023
Actualitzat a les 18:26h
Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural ha iniciat les obres per a modernitzar la xarxa de la Comunitat de Regants de Valls amb una inversió de 3,81 milions d'euros. El projecte consisteix a transformar la xarxa d'antigues séquies de làmina lliure per una xarxa a pressió que permet un transport "molt més eficient". La modernització es fa a la zona dels Torrents de Valls, entre Valls i Vallmoll, que abasten 384,32 hectàrees de terrenys. Les obres s'han iniciat i formen part de la segona fase del projecte. Donaran servei a 202,7 hectàrees i es construirà una bassa de regulació d'aigua, s'implementarà un sistema de telecontrol i s'automatitzarà el reg per fer una gestió més eficient dels recursos hídrics.

La Comunitat de Regants de Valls està formada per diferents comunitats que reguen amb l'aigua dels torrents la Xamora i el Catllar, un aprofitament que es fa amb rescloses dels diferents regs històrics i una xarxa de sèquies a cel obert. Les obres es van decretar d'interès general el 2001 i el Ministeri d'Agricultura, Pesca i Alimentació (MAPA) només en va executar la primera fase, que es va acabar el 2014, amb un cost de 4,4 milions d'euros.

El 2018 es va signar un conveni entre el Ministeri d'Agricultura i el Govern perquè fos el Departament qui executés la segona fase de la modernització del reg a Valls, una obra "llargament i justament reivindicada", segons el secretari d'Agenda Rural, Oriol Anson, que ha visitat les obres aquest dimecres. Anson ha destacat l'aposta per la modernització del rec que fa la pagesia, "amb el compromís del Departament", per tenir sistemes "més eficients per fer front a un context de sequera i del canvi climàtic".