1 de 10
TARRAGONA

Els treballadors d'Ambulàncies Egara es manifesten a Tarragona

Demanen la internalització del servei que presten al CatSalut i denuncien incompliments per part de l'empresa

Els treballadors s'han manifestat davant dels Serveis Territorials de Salut a Tarragona. | Mar Rovira/ACN
per TarragonaDigital, Tarragona | 30 de març de 2023 a les 16:25 |
Els treballadors d'Ambulàncies Egara han tornat a reclamar que el servei s'internalitzi i han lamentat que el seu conveni estigui adscrit al del transport i no se'ls reconegui com a personal sanitari. Unes 80 persones s'han concentrat aquest dijous davant dels Serveis Territorials de Salut a Tarragona per denunciar la "passivitat" del CatSalut davant dels incompliments del conveni col·lectiu per part de l'empresa concessionària.

Entre ells, els sindicats han destacat que es mantenen els contractes de pràctiques per segon any i el fet que la companyia encara no ha abonat els pagaments després d'acordar la reducció de la jornada en 48 hores anuals. Per tot plegat, han denunciat la precarització de les condicions laborals.


"Som personal sanitari, volem formar part del seu conveni i no del de transport, ja que això ens precaritza", ha manifestat Serafí Ruíz, delegat de la CGT a Ambulàncies Egara. L'empresa gestiona el transport sanitari de Terres de l'Ebre, el Camp de Tarragona i Lleida, després de guanyar tres dels setze lots del concurs públic de l'any 2015.
 

La denúncia dels sindicats

Els representants sindicals denuncien incompliments com ara que no disposen del calendari laboral "en temps i forma", derivat de la manca de personal, que no se'ls aplica l'article 35 del conveni sobre la fidelitat, per la qual cosa, no s'abona en la nòmina el concepte de fidelitat per als treballadors a partir dels 60 anys.


Així mateix, també han lamentat que s'incompleixin les bases concursals del manteniment i renovació de la flota de vehicles o bé que no se'ls reconeix la baixa per embaràs des del primer dia, entre altres.

El president del comitè d'empresa, Manuel Martín, ha denunciat la "permissivitat" del CatSalut davant dels incompliments d'Ambulàncies Egara i el "poc control" de l'administració.


"No entenem com a Catalunya el servei d'emergències sanitàries pertany a empreses privades quan l'altra part és pública, amb uns convenis abismals entre uns i els altres, això ens deixa amb les mans i els peus lligats", ha manifestat.

"Volem que l'empresa deixi de precaritzar els treballadors, que compleixi els plecs concursals que incompleix de manera reiterada; el CatSalut mira cap a una altra banda i té motius de sobra per poder retirar-li el concurs i no ho fa", ha afegit Ruíz.


En paral·lel, els sindicats també han denunciat que el Departament de Salut mantingui al capdavant del servei a Ambulàncies Egara després que l'Audiència Nacional hagi començat a investigar possibles irregularitats en el procés d'adjudicació del concurs públic de 2015.
 

Ambulàncies Egara assegura que compleix amb tots els serveis

Fonts d'Ambulàncies Egara asseguren que l'empresa compleix amb tots els serveis adjudicats en el concurs públic i assenyalen que "sempre" en garanteixen "la seva qualitat". "Des dels inicis de la seva activitat, la companyia ha tingut un ferm compromís amb els drets laborals dels treballadors i amb el compliment dels requisits del conveni de Transport Sanitari", han manifestat en un comunicat.

També han assegurat que mantenen en un "correcte estat" tant les instal·lacions com la flota de vehicles. Pel que fa a les investigacions judicials, les mateixes fonts han demanat que es respecti la presumpció d'innocència de les persones investigades i han remarcat que la investigació es troba en "fase molt inicial".

"Recordem que la nostra companyia sempre ha participat en les licitacions públiques en igualtat de condicions i respectant la legalitat vigent", han tancat.
Participació