1 de 10
VANDELLÒS I L'HOSPITALET DE L'INFANT

Pas endavant del parc eòlic municipal de Vandellòs i l'Hospitalet de l'Infant

El plenari aprova la memòria de construcció i explotació i crear la societat mercantil per gestionar-lo

Recreació del futur parc eòlic de l'Ajuntament de Vandellòs i l'Hospitalet de l'Infant al Coll del Vent, prop de l'Ametlla de Mar. | ACN
per TarragonaDigital, Vandellòs i l'Hospitalet de l'Infant | 31 de març de 2023 a les 17:00 |
L'Ajuntament de Vandellòs i l'Hospitalet de l'Infant promou el seu propi parc eòlic, de quatre aerogeneradors. En el plenari d'aquest dijous es van aprovar inicialment la memòria justificativa del projecte de construcció, gestió i explotació de la central i crear la societat mercantil, i els seus estatus, que permetrà al consistori exercir aquesta activitat econòmica.

El consistori calcula que la construcció del parc crearà 40 llocs de treball directes i 72 d'indirectes. El parc eòlic s'ubicarà al Bosc del Comú —muntanya pública amb declaració d'utilitat pública— en un indret conegut com a Coll del Vent a 2 km de Calafat, l'Ametlla de Mar, i a 7 km de l'Hospitalet.


Segons la memòria del projecte, la localització del parc eòlic "respecta els valors ambientals de la zona", estarà a 2 quilòmetres dels sectors de cria de l'àguila cuabarrada, i està "fora dels espais naturals de protecció especial". S'ha triat, s'argumenta, per maximitzar la captació del recurs eòlic, i per proximitat a la xarxa de transport elèctric i al lloc de consum.
 

Ocuparà una superfície de 63.294 m2

La central eòlica tindrà quatre molins de vent, ubicats a més de 500 metres de "nuclis habitats", i ocuparà una superfície de 63.294 metres quadrats (57.197 m2 de titularitat pública i 6.097 m2 de titularitat privada). El parc eòlic tindria un cost màxim de 25,4 milions d'euros, si s'ha de pagar una interconnexió elèctrica (7,2 milions d'euros).


Abans de construir la central caldrà instal·lar una torre anemomètrica al paratge del Coll de Balaguer, per mesurar la força del vent durant un any, una instal·lació valorada en 80.000 euros que ja està procés de licitació.

El termini d'execució de les obres del parc eòlic també és de 12 mesos. La producció esperada és de 38.000 MWh/any i podria funcionar entre 20 i 30 anys. No es descarta vendre energia excedent eventualment.

 

Vots a favor del PSC, la CUP, Ciutadans i el PP

Ara la memòria i la creació de la societat mercantil seran sotmesos a informació pública durant trenta dies, en els quals es pot presentar al·legacions i reclamacions. Un cop aprovada la memòria definitivament es licitarà la construcció i instal·lació de la torre anemomètrica, es constituirà la societat mercantil i es demanarà l'autorització a la Generalitat per evacuar l'energia produïda.

L'acord de ple per posar en marxa el parc eòlic de Vandellòs i l'Hospitalet de l'Infant s'ha pres amb els vots a favor del PSC, la CUP, Ciutadans i el PP, l'abstenció de Junts i el vot en contra de la FIC.
Participació