Recuperat l'acord per al Bravium de Reus, a l'espera de signar un conveni

L'Ajuntament de Reus i l'Arquebisbat de Tarragona han acordat un protocol que contempla un conveni que s'hauria de firmar els pròxims mesos

Les condicions actuals són molt similars a les anunciades el passat novembre
Les condicions actuals són molt similars a les anunciades el passat novembre | Jordi Olària Gras
01 d'abril del 2023
Actualitzat a les 9:35h

Quatre mesos i mig després del primer anunci oficial sobre l'edifici del teatre Bravium, l'Ajuntament de Reus i l'Arquebisbat de Tarragona han signat un nou acord. El document presentat aquests divendres és un "protocol de col·laboració" amb un conveni annex. Suposa un gest de bona voluntat per part de totes dues institucions, que els pròxims mesos haurien de signar el conveni definitiu per garantir el futur de l'antic Centre Catòlic.

Totes dues institucions han d'engegar, a partir d'ara, els processos necessaris per signar l'acord definitiu. En el cas de l'Ajuntament, la proposta ha de passar l'aprovació del plenari, una mesura que, ara fa quatre mesos, no es va fer pública. Per part de l'Arquebisbat, caldrà el vistiplau de la Santa Seu per poder tirar endavant l'acord.

Aquest tràmit sí que es va explicar el mes de novembre, amb l'anunci del primer acord. Finalment, però, la institució eclesiàstica no hauria enviat la proposta al Vaticà, sinó que hauria quedat bloquejada pel mateix Arquebisbat. Amb la signatura del protocol feta aquest divendres, l'Ajuntament confia que aquesta vegada sí, l'Església engegui els tràmits compromesos.
 

Ajuntament i Arquebisbat escenifiquen l'acord a l'espera de signar el conveni

Aquest divendres, des del Castell del Cambrer, s'ha volgut escenificar l'acord, amb l'objectiu de "sumar voluntats" segons han subratllat totes dues parts. Les negociacions no han sigut fàcils, i es van arribar a donar per tancades sense èxit quan l'Arquebisbat va voler imposar noves clàusules, com el dret de censura, a l'acord anunciat inicialment. Tot i aquest rerefons, l'arquebisbe Joan Planellas assegura que les converses s'han mantingut amb "exquisida cordialitat i respecte pels punts de vista de cadascú".

L'Església va plantejar una sèrie de pretensions que, finalment, no figuren al conveni previst, però Planellas assegura que "s'han superat, sense renúncies per cap de les parts, les discrepàncies inicials". Per part de l'Ajuntament de Reus, l'alcalde, Carles Pellicer, admet que "no ha sigut fàcil arribar fins aquí". El conveni que s'ha anunciat aquest divendres no és gaire diferent de l'acord anunciat el mes de novembre passat.

Preguntat sobre què ha canviat perquè ara es confiï materialitzar aquesta entesa, el batlle ha apuntat que "ara hem pogut parlar a bastament de les necessitats de cada institució". El conveni que s'ha de signar els pròxims mesos implica que l'Ajuntament de Reus tindrà dret de superfície sobre l'immoble durant els pròxims cinquanta anys.
 

L'Ajuntament i l'Arquebisbat han signat un protocol que hauria d'acabar implicant el conveni de cessió Foto: Jordi Olària Gras

 

Les administracions assumiran la reforma de l'edifici

A canvi, es farà càrrec de les obres de reforma que necessita l'edifici, i que el mes de novembre es pressupostaven en 2.479.324,66 euros. Igual que aleshores, aquesta aportació la farà l'Ajuntament, que alhora rebrà un ajut econòmic per part de la Diputació de Tarragona. La seva presidenta, Noemí Llauradó, ha recordat que la partida ja figura al pressupost.

La institució també compta implicar-se en el projecte cultural que l'Ajuntament plantegi al teatre Bravium quan s'hagi integrat a la xarxa municipal de teatres. Amb el primer acord s'estipulava que l'Ajuntament aportaria 2.122.475 euros i la Diputació prop de 357.000 euros. Ara s'admet que el pressupost pot haver pujat, però se'n preveu un repartiment similar.

Quan es va anunciar el primer conveni es preveia, durant el 2023, una primera aportació de 750.000 euros repartida a parts iguals entre l'Ajuntament i la Diputació. Havia de servir per redactar el projecte executiu de la reforma durant el primer semestre. Durant la segona meitat de l'any es confiava que comencessin les obres, que es pagarien durant el 2024 amb una partida conjunta d'1.729.325 euros.

Amb aquestes previsions, es fixava "a principis del 2025" la data perquè l'equipament entrés en funcionament. Ara el calendari s'hauria vist retardat, i aquest divendres ja s'apuntava que serà el pròxim govern qui signarà el conveni si l'Ajuntament i l'Arquebisbat superen els tràmits necessaris. Segons ha apuntat Pellicer, la partida del consistori per enguany es contempla traslladar-la al pressupost de l'any vinent, fet que implicaria endarrerir un any tot el procés.

L'acord també preveu que l'Arquebisbat tingui espais reservats a la segona planta de l'edifici, on també hi haurà oficines municipals de cultura. Durant els cinquanta anys de vigència prevista del conveni l'espai s'ha de convertir en un teatre municipal més de la xarxa reusenca i tornarà a acollir l'activitat de Bravium Teatre.
 

Recuperen l'acord inicial quatre mesos després

El 14 de novembre passat es va anunciar, en roda de premsa, un acord entre l'Ajuntament de Reus i l'Arquebisbat de Tarragona que també comptava amb la participació de la Diputació de Tarragona. Tot i presentar-se com un pacte tancat que s'havia de signar al cap d'uns dies, la firma no va arribar. A finals de gener el govern municipal va fer públic que la institució eclesiàstica volia imposar noves condicions i clàusules a l'acord del novembre.

La naturalesa d'aquestes pretensions va fer que el consistori donés per trencades les negociacions. Destacava una clàusula que volia permetre a l'Arquebisbat tenir dret de censura sobre tota l'activitat que es fes a l'equipament. També es volia reduir la cessió dels 99 anys anunciats als 50 que sí que s'han acordat finalment.

L'Ajuntament i la Diputació s'havien de fer càrrec de les obres de reforma —com en l'acord final—, però la institució eclesiàstica afegia una clàusula afegida. Pretenia que, a més de la inversió inicial, passats 25 anys d'ús, comencessin a pagar un lloguer per continuar fent servir l'espai 25 anys més. Pel que fa a les sales, l'Arquebisbat va passar de contemplar una sala per a ús exclusiu a reclamar una planta sencera.

Passats uns dies després que l'Ajuntament donés per acabades les negociacions, l'Església va demanar reactivar-les. Gairebé dos mesos després, les dues institucions han anunciat i formalitzat l'acord definitiu.