Els 5 actes que no et pots perdre de la Setmana Santa de Tarragona

La Setmana Santa de Tarragona està reconeguda per la Generalitat com a Festa d'Interès Turístic Nacional

La Processo del Sant Enterrament és l'acte més destacat de la Setmana Santa de Tarragona.
La Processo del Sant Enterrament és l'acte més destacat de la Setmana Santa de Tarragona. | Àngel Ullate
03 d'abril del 2023
Actualitzat a les 18:21h
Aquesta setmana se celebren els dies forts de la Setmana Santa de Tarragona, la més important de Catalunya. En aquest sentit, cal recordar que el conjunt de la celebració està reconegut per la Generalitat com a Festa d'Interès Turístic Nacional. Milers de persones gaudeixen d'aquesta celebració, sigui com a espectadors o participant en ella.

La solemnitat, la tradició i el silenci marquen el desenvolupament de la Setmana Santa de Tarragona. Les Processons i els Viacrucis són els actes més destacats, i en aquest article us detallem quines són les cites més rellevants que no us podeu perdre.
 

Els 5 actes imprescindibles de la Setmana Santa de Tarragona

1. La Processó del Sant Enterrament

La Processó del Sant Enterrament de Tarragona comença a la plaça del Rei. Foto: Antonio Ramos



L'acte més destacat de la Setmana Santa de Tarragona és la Processó del Sant Enterrament, organitzada per la Reial i Venerable Congregació de la Puríssima Sang de Nostre Senyor Jesucrist, que se celebra la tarda i la nit de Divendres Sant. Comença i acaba a l'església de Natzaret, a la plaça del Rei, i en ella hi participen més de 2.000 persones.

En la Processó del Sant Enterrament, que va ser declarada Festa Patrimonial d'Interès Nacional per la Generalitat de Catalunya, hi prenen part els Armats de la Sang i les 13 associacions de Setmana Santa i els seus respectius passos.

L'esdeveniment, que va començar a celebrar-se a mitjans del segle XVI, arrenca a les 19.30 hores des de la plaça del Rei, el mateix lloc on tornarà després de recórrer diversos carrers i places de la Part Alta de Tarragona.

2. Mostra del Patrimoni Artístic de la Setmana Santa

Església de Sant Agustí de Tarragona, on es poden veure una desena de passos de Setmana Santa. Foto: Tarragona Turisme

La Mostra del Patrimoni Artístic de la Setmana Santa de Tarragona és una ruta, organitzada per l'Agrupació d'Associacions de Setmana Santa, que es pot fer entre l'1 i el 8 d'abril. Arrenca des del Museu Bíblic Tarraconense, on els visitants poden conèixer el relat bíblic i contextualitzar la festivitat.

La següent aturada és visitar l'església de Sant Agustí, on es estan exposats els deu passos de Setmana Santa de Tarragona que no compten amb església pròpia. A la primera planta del temple, cada congregació té una capella dedicada, en què es poden conèixer les entitats de la Setmana Santa, els seus escuts i les seves indumentàries.

Aquesta ruta es completa amb les visites a les esglésies de Natzaret, Sant Llorenç i Sant Miquel del Pla.

3. Processó del Dolor

Imatge de la Processó del Dolor de Tarragona, que se celebra el Dimecres Sant. Foto: Àngel Ullate


Dimecres Sant, els carrers del centre de Tarragona són l'escenari de la Processó del Dolor, organitzada per la Germandat de Nostre Pare Jesús de la Passió. Arrenca a les 19.45 hores des de l'església de Sant Joan, a la plaça del General Prim, passant pel carrer Gasòmetre, Soler, plaça Corsini, Canyelles, Rambla Nova, Unió i, de nou, a la plaça de la Mitja Lluna.

Hi participen els Armats de la Confraria de la Creu de Torredembarra, seguits dels cinc passos del Rosari del Dolor: L'oració de Jesús a l'Hort (Associació La Salle), La Flagel·lació (Puríssima Sang), Ecce-Homo (Germandat del Sant Ecce-Homo), El Cirineu (Reial Germandat de Jesús Natzarè) i Jesús de la Passió i Sant Crist (Germandat de N. P. Jesús de la Passió).

4. Processó dels Natzarens

La Processó dels Natzarens arrenca a la Rambla Vella. Foto: Reial Germandat de Jesús Natzarè


Dimarts Sant, sota l'organització de la Reial Germandat de Jesús Natzarè, se celebra la Processó dels Natzarens. Comença a les 20 hores des de la Rambla Vella i recorre la Part Alta, passant per Portalet, plaça de la Font, Cós del Bou, Baixada de Peixateria, plaça del Rei, Santa Anna, plaça Fòrum, Merceria, Major, Baixada de Misericòrdia, plaça de la Font, Portalet, Rambla Vella i església de Sant Francesc

Hi participen un escamot dels Armats de la Congregació de la Puríssima Sang, els tres passos del Cirineu, Jesús Natzarè i Jesús despullat de les seves vestidures, un grup de penitents i el Sant Crist. Tots ells estan acompanyats pel Cor d'Aspirants, la Banda Infantil de Timbals, la banda de cornetes, gaites i timbals de la Germandat i una formació musical de ministrers.

5. La Processó de la Mare de Déu de la Soledat

La Processó de la Soledat se celebra dissabte a la tarda pels carrers de la Part Alta. Foto: TarragonaDigital


Organitzada per la Congregació de Senyores sota la invocació de la Puríssima Sang de N. S. Jesucrist i de la Mare de Déu de la Soledat, se celebra Dissabte Sant pels carrers de la Part Alta. Arrenca a les 18 hores des de la Catedral i el seu recorregut passa per la plaça del Rei, el carrer la Nau, Major, Merceria, Pare Iglesias, per acabar, de nou, al Pla de la Seu.

Hi participa el pas de La Soledat, acompanyat per les senyores de la Congregació, amb vesta, i per les senyores convidades que pertanyen a les altres associacions tarragonines, de rigorós vestit negre i mantellina, a més de totes aquelles senyores que vulguin acompanyar el Pas de La Soledat.

Després de la funció religiosa amb la Corona Dolorosa i predicació, surt de la Catedral per retornar a l'església de Natzaret.