La professó del Sant Enterrament de Reus canviarà el recorregut

Les obres del raval de Santa Anna no permetran que es faci el trajecte tradicional el Divendres Sant al vespre

Es tenen registres de la processó des de 1557
Es tenen registres de la processó des de 1557 | Laia Solanellas
03 d'abril del 2023
Actualitzat a les 18:35h
Una de les professons més emblemàtiques de la Setmana Santa de Reus, la del Sant Enterrament, canviarà el seu recorregut aquest Divendres Sant. La segona fase d'obres del raval de Santa Anna no han acabat i, per tant, no es podrà recórrer aquesta part. Des de la Reial Congregació de la Puríssima Sang alerten que el canvi podria dificultar el reconeixement patrimonial de la processó.

Sortint des de la Prioral de Sant Pere a les vuit del vespre, generalment s'enfilava la plaça de Sant Pere i el Fossar Vell fins al raval de Robuster. Es recorria en sentit invers el tomb de ravals, seguint pels de Martí Folguera i de Jesús per arribar a la plaça del Prim. Allà s'agafava el raval de Santa Anna per baixar cap a la plaça de Catalunya i el raval del Pallol per acabar, finalment, a l'església de la Puríssima Sang.

Aquest 2023, però, això no serà possible i, a grans trets, s'ha optat per invertir el recorregut. A les vuit del vespre se sortirà de la Prioral de Sant Pere i, enfilant el carrer Major, es pujarà cap a la plaça del Mercadal, on s'haurà instal·lat la llotja d'autoritats.

La professó pujarà pel carrer de Monterols cap a la plaça del Prim per fer el tomb de ravals en el sentit de circulació. Es recorrerà els ravals de Jesús, de Martí Folguera, de Robuster i de Sant Pere fins a la plaça de la Sang, on acabarà la processó.
 

La Congregació de la Sang, molesta pel canvi

En un comunicat fet públic aquest dilluns, la Reial Congregació de la Puríssima Sang de Nostre Senyor Jesucrist de Reus ha informat del canvi i de les seves possibles conseqüències. L'entitat és l'organitzadora de la majoria dels actes més tradicionals d'aquests dies. Exposen que "malgrat les gestions realitzades fins a darrera hora, lamentablement enguany el Divendres Sant la Solemne Processó del Sant Enterrament haurà de variar el seu recorregut tradicional".

Com expliquen, "la causa és la demora en les obres, encara no recepcionades per l'Ajuntament de Reus, que afecten el raval de Santa Anna". Concretament, "en el tram comprès entre el carrer de Santa Anna i la plaça de Catalunya". Tal com recorden en el comunicat, "aquesta processó se celebra a Reus almenys des de l'any 1557 i agermana totes i cadascuna de les congregacions, germandats i confraries de la Setmana Santa reusenca".

El cas és que, a més, "s'està treballant des de la Reial Congregació per obtenir en aquesta processó un reconeixement, com ja en gaudeixen les Tres Gràcies i la Funció de la Coronació del Senyor". Segons apunten, "aquesta alteració del recorregut tradicional ocasionarà més dificultats en aquest projecte de reconeixement del ric patrimoni devocional i tradicional de la nostra ciutat".