Els Garidells culmina la restauració del castell amb la descoberta d'una segona torre

A principis d'abril s'han enllestit la tercera i la quarta fase dels treballs

Imatge de l'aspecte actual del castell
Imatge de l'aspecte actual del castell | Cedida
26 d'abril del 2023
Els veïns dels Garidells ja gaudeixen del seu castell després de finalitzar el procés de restauració i consolidació de l'edifici. Fa poc més de 3 setmanes, concretament el diumenge dia 2 d'abril, el municipi va celebrar la inauguració de les obres amb un seguit d’activitats, com una visita guiada, un vermut popular, una actuació musical i una fideuada popular.

Aquesta celebració culmina un projecte que va començar l'any 2016. En la primera fase de restauració del castell, es va recuperar la torre oest, que estava en molt mal estat de conservació i amenaçava col·lapse. L'any 2020, en plena pandèmia, es va iniciar la segona fase de les obres. Llavors la intervenció es va centrar a l'interior de l'espai i va permetre consolidar el mur de la part nord, molt malmès pel pas de temps.
 

Descobreixen una segona torre

Ara, s'han enllestit la tercera i la quarta fase dels treballs. Segons l'alcalde dels Garidells, Marc Bigordà, per una banda s'ha dut a terme l'excavació de diferents zones de l'edifici, i això ha permès descobrir els fonaments d'una segona torre, molt semblant a la que es conserva. Amb tot, el conjunt de la torre i la portalada es podria datar del segle XV, tot i que el castell és anterior, del segle XII.
 

Obrer treballant al castell Foto: Cedida



Per altra banda, en aquesta intervenció també s'ha habilitat l'espai interior, per tal de posar en ús i obrir l'espai a les visites. En aquest sentit, els visitants ara entren per la planta baixa del castell, on hi ha un recipient per recollir l'aigua de la pluja i una menjadora pels animals, entre d'altres.
 

«Això no acaba aquí»

Bigordà recorda que encara hi ha molta feina a fer al castell. Per aquest motiu, es preveu que a mitjà termini s'executi una nova fase del projecte, per tal de consolidar la torre i el mur nord. A més, també s'ha contractat un historiador i arqueòleg per tal que aporti nova informació de l'espai, fins ara desconeguda.

El cost de les dues últimes fases que s’han realitzat han tingut un cost de 270.000 euros. A hores d'ara, per tal de visitar el castell, s'ha de convenir una visita i serà sota demanda, ja que encara no està obert al públic.