Rosa Maria Ibarra: «El pacte de Junts per Valls i ERC ha estat un fracàs absolut»

La candidata del PSC a Valls avui respon l'entrevista de TarragonaDigital per a les eleccions del 28 de maig

Imatge de la candidata pel PSC a Valls, Rosa Maria Ibarra
Imatge de la candidata pel PSC a Valls, Rosa Maria Ibarra | PSC Valls
11 de maig del 2023
Rosa Maria Ibarra és l'alcaldable del Partit Socialista de Catalunya a Valls. És llicenciada en Dret per la Universitat de Lleida i té un màster en Lideratge per la Gestió Política i Social per la UAB. Militant del PSC des de 2005, va ser escollida regidora de l'Ajuntament de Valls a les eleccions municipals de 2007. Des de 2011 és Portaveu del Grup Municipal Socialista a l’Ajuntament. També es va presentar com a cap de llista dels socialistes a les eleccions municipals del 2015 i 2019. En aquestes últimes eleccions, el PSC és el grup majoritari de l'oposició.

— Quina ciutat es trobarà l’alcaldessa que governi Valls en els propers quatre anys?
— Es trobarà una ciutat amb molts temes pendents. La realització de grans projectes, com la nova seu de l’Escola de Música i la Caserna de la Policia Local. L’acabament de Ca Xapes, amb el retorn de la Llar de Jubilats. I l’impuls definitiu als nous equipaments sanitaris, sense oblidar les obres necessàries en els actuals. Es trobarà també amb els grans contractes de servies de la ciutat caducats: recollida d’escombraries i neteja, enllumenat públic i depuradora i transport urbà. S’hauran de fer les licitacions per renovar aquests contractes i millorar les condicions de servei que tenim actualment. I també amb grans dèficits en seguretat, en neteja, en manteniment del polígon industrial, en polítiques de reactivació del comerç...per posar alguns exemples.
 
— Quina ha de ser la principal prioritat de Valls durant el pròxim mandat?
— S'haurà d'endreçar i redreçar la gestió municipal. Hem d’acabar projectes, i hem d’impulsar els que són imprescindibles per la ciutat, com el nou Pius Hospital, perquè la salut és el primer. Hem perdut massa temps, i no en podem perdre més. I ha de ser el mandat de fer el canvi en la seguretat i l’incivisme. Cal que apliquem les mesures urgents per revertir la situació en aquests aspectes. I també millorar la neteja i planificant i executant la millora de carrers i places, i també del polígon industrial. Però a banda del ser el mandat d’afrontar les deures pendents immediats, també ha de ser, el d’aixecar la vista, i de començar a definir quin volem que sigui el Valls del 2050, el Valls del futur. Perquè sinó tenim mirada llarga per la nostra ciutat, difícilment podrem prendre les decisions oportunes en l’actualitat.
 
— Es pot revertir la desafecció que pateix el centre històric de la ciutat?
— I tant que es pot revertir. Però cal que ens diguem la veritat: no serà ni fàcil, ni ràpid i s’hi hauran de posar molts recursos. Equipaments com el Museu Casteller ens hi han d’ajudar, però també que hi hagi habitatge, perquè hi hagi més gent que hi vulgui viure, que s’obrin comerços, establiments de restauració. S’hi ha de fer activitats, s’han de donar facilitats i incentius perquè associacions i entitats s’hi instal·lin. S’han d’engegar dinàmiques de participació ciutadana. I evidentment, que el centre estigui net, que les persones que hi viuen i hi passegen s’hi sentin segures.
 
— En aquest sentit, què pot fer l’Ajuntament per acabar amb la situació límit que pateix el nucli antic?
— L’Ajuntament ha de liderar la transformació del centre històric. I ho ha de fer posant les condicions perquè hi hagi més seguretat, perquè no hi hagi espai als actes incívics. Ha de generar les condicions perquè la iniciativa privada vulgui invertir en el centre històric, ja sigui per crear habitatge, com per posar un negoci.
 
— N’hi ha prou en tenir operativa l’anella cultural que tant s’ha anunciat en els últims mesos i crear habitatge de lloguer social?
— Els anuncis, són això, anuncis. Cal baixar a la realitat, i ser conscients del que es pot fer i no es pot fer. Allò que haurà de ser prioritari i el que no es podrà fer en el proper mandat, perquè els recursos no arriben per tot. És evident que els equipaments culturals o l’habitatge no seran suficients per revertir la situació del centre històric. Són molt importants, sí, però no suficients. Cal que apliquem polítiques efectives de seguretat, de dinamització comunitària.

La neteja de la via pública és un altre element imprescindible: fer un espai públic més agradable. Cal revitalitzar el comerç del centre històric perquè es freni el seu tancament, de la mateixa manera que cal posar facilitats perquè al centre històric no només hi hagi habitatge social, sinó també de lliure mercat.
 
— Quins canvis proposa el PSC a la ciutat?
— Nosaltres no prometrem la lluna. Som realistes, i davant la situació que tenim a Valls, proposem endreçar i redreçar la gestió municipal. Portant a terme projectes començats o projectats. Planificant i programant la millora de l’espai públic, i portant-la a terme durant els 4 anys que dura el mandat. No perdrem més temps amb el tema dels nous equipaments sanitaris. Cedirem el més ràpid possible els terrenys per construir els nous edificis, però també exigirem que de manera immediata la Generalitat faci les inversions necessàries al Pius, al Sociosanitari i al CAP. No perdrem més temps.

També prioritzarem la seguretat i la neteja a la nostra ciutat. És fonamental fer un canvi en aquestes àrees, perquè Valls sigui la ciutat amable i acollidora que pot ser. Farem un canvi en la manera de treballar, amb objectius definits, amb estratègia per portar-los a terme i aconseguint els consensos necessaris, perquè com més acords apleguem, podrem aconseguir més i millor els objectius.
 
— Com caldria potenciar el comerç vallenc per tal que no acabi desapareixent?
— Les nostres propostes tenen un objectiu clar; fer del comerç de Valls un comerç de Capital. Creiem en el gran valor que aporta a la ciutat el comerç de proximitat, és per això que treballarem de manera col·laborativa i transversal entre regidories i agents econòmics perquè el comerç de Valls sigui la primera opció de compra per a les vallenques i vallencs.
Per fer-ho treballarem en 3 línies estratègiques; creixement, dinamització i territori. Volem que el comerç de Valls creixi i ho faci de manera sostenible i adaptat a les exigències del mercat. Treballarem per generar més oferta comercial a la ciutat, atraure nous comerços per tal d’augmentar aquesta oferta, dotarem d’eines al comerç existent per adaptar-lo a les exigències del mercat.

Dinamitzarem el teixit comercial amb incentius econòmics com poden ser els Bons Valls, reactivarem els dissabtes a la tarda, fomentarem accions conjuntes amb restauració de la ciutat per generar flux de persones al carrer i interaccions conjuntes.
A través del territori, comptem amb una gran oportunitat com és el pas de l’autovia per al Coll de Lilla el que ens connecta directament amb potencials visitants de les comarques veïnes, tenim un polígon industrial on vora 14.000 persones es desplacen per treballar-hi i moltes d’elles no viuen a Valls, però podrien realitzar-hi les seves compres. A més atraure nous potencials clients amb les sinergies que crearem amb el turisme, l’esport i la cultura.
 
— Com valora el pacte de govern actual entre Junts per Valls i ERC?
— El pacte de Junts per Valls i ERC ha estat un fracàs absolut. Un desgovern. Hem vist com cada grup anava a la seva, sense coordinació i actuació solidaria, tal com correspon a un govern de coalició. Hem vist declaracions desautoritzant-se mútuament. I hem vist com votaven diferent en acords de la junta de govern, en temes importants. I, per sobre de tot, hem vist una alcaldessa incapaç de liderar el govern en el seu conjunt, i de cohesionar l’acció de govern. No ha assumit com a pròpies les decisions dels seus socis de govern, quan ella n’és la màxima responsable, com a alcaldessa. I de tot plegat qui n’ha patit les conseqüències és Valls i els vallencs i vallenques.