El primer debat de campanya a Reus deixa alguns enfrontaments directes

Després de diversos debats temàtics, la Sala Santa Llúcia ha acollit el primer debat electoral general entre les sis forces de l'Ajuntament de Reus

Aquest dilluns s'ha celebrat el primer debat en campanya electoral de Reus
Aquest dilluns s'ha celebrat el primer debat en campanya electoral de Reus | Jordi Olària Gras
16 de maig del 2023
El primer debat general de la campanya electoral a Reus —ja se n'han celebrat de temàtics— ha tingut lloc aquest dilluns al vespre a la Sala Santa Llúcia, organitzat per Reusdigital i La Nova Ràdio i moderat pel periodista Francesc Domènech. Hi han pres part els partits amb representació a l'Ajuntament a través de qui n'encapçala la llista electoral —són sis dels dotze que es presenten a les eleccions—. Sabent com solen desenvolupar-se aquests formats, Domènech ha deixat clar des del primer moment que "aquí mano jo", un advertiment que ha hagut de fer efectiu en alguna ocasió per tallar intervencions més llargues del que s'havia plantejat.

Sobre l'escenari s'hi han expressat Teresa Pallarès (Junts per Reus), Noemí Llauradó (ERC), Sandra Guaita (PSC), Débora García (Cs), Mònica Pàmies (CUP) i Daniel Rubio (Ara Reus). Entre el públic s'han pogut veure assessors i càrrecs dels partits, membres de llistes electorals, militants i simpatitzants i algun ciutadà que no hi està públicament vinculat. Qui s'ha volgut fer sentir més ha sigut el sector de Junts, que s'ha encarregat d'aplaudir després de totes i cadascuna de les intervencions de la seva cap de llista, davant la sorpresa de la resta de l'auditori.

Els partidaris del PSC s'han sumat a la dinàmica respecte a la seva alcaldable en alguna ocasió, mentre que per part d'ERC l'intent ha sigut més tímid. Sobre l'escenari, en general, han repetit les propostes i promeses electorals que ja han anat anunciant, i han esbossat algunes de les que encara no han fet públiques. Pel que fa als enfrontaments, han deixat prou clar quin paper volen jugar en aquesta campanya electoral.
 

Enfrontaments testimonials durant dues hores i mitja de debat

Daniel Rubio ha remarcat, una vegada més, el caràcter municipalista com un dels valors principals d'Ara Reus. Tot i defensar part de l'obra de govern, n'és el soci que més obertament mostra discrepàncies amb l'enfocament d'alguns projectes. Mònica Pàmies ha presentat la CUP com la garantia de forçar que les polítiques municipals siguin "d'esquerres i independentistes" en contraposició al que considera que ha estat fent el govern els darrers anys.

La cap de llista de Cs, Débora García, ha atacat insistentment el PSC i l'ha acusat de fer continuisme del govern de Junts, ERC i Ara Reus. Pel que fa als socialistes, Sandra Guaita s'ha posicionat, com durant la precampanya, com l'alternativa a les forces de govern actuals. Noemí Llauradó i Teresa Pallarès són les candidates que més han coincidit, concretament a l'hora de reivindicar obra de govern.

També han participat d'algun enfrontament puntual durant les dues hores i mitja que ha durat el debat. Guaita ha recordat que la Generalitat no sempre executa els grans projectes que pressuposta, una acusació que Llauradó ha respost reclamant-li que fiscalitzi de la mateixa manera els pressupostos de l'Estat que fa el PSOE. Per contra, l'alcaldable d'ERC ha acusat la CUP de no voler assumir responsabilitats de govern.

Com era previsible, Pàmies ha respost recordant que, ara fa quatre anys, els cupaires van oferir l'alcaldia de Reus a Llauradó negociant el suport del PSC; "i vostè va preferir la cadira de la Diputació", ha etzibat. Teresa Pallarès, al seu torn, ha carregat contra Sandra Guaita, a la qual ha acusat de passar "massa temps a Madrid" per posar en qüestió algun dels plantejaments de la socialista sobre l'estat de l'Ajuntament.

Tampoc són estranyes les enganxades entre la CUP i Ara Reus. En el cas d'aquest dilluns, amb Mònica Pàmies acusant el govern de crear la comunitat energètica del polígon AgroReus a mida de Tecnol —empresa més gran que hi participa—.

L'anticapitalista ha etzibat que havien fet president de la comunitat el seu propietari i que s'havia exclòs les petites i mitjanes empreses de la zona d'aquesta comunitat. Daniel Rubio ha respost afirmant que "fins on jo sé, encara soc el president de la comunitat energètica —com a regidor de Medi Ambient—" i que es tracta d'una iniciativa "voluntària i oberta".
 

Les promeses electorals, fil conductor del debat

Pel que fa a la resta del debat, s'ha desenvolupat en tres blocs temàtics i algunes preguntes concretes posteriors. S'han abordat àmbits com l'atenció a les persones, l'economia i les infraestructures, però més que debat s'ha produït una enumeració de les propostes electorals de cada candidatura. S'havia previst un darrer bloc sobre cultura, però no ha tingut temps d'obrir-se.

Per contra, sí que s'ha plantejat a través de les preguntes de la fila 0 d'Antoni Veciana, com a persona implicada a l'àmbit cultural, Jaume Batista, vicepresident de la Cambra de Comerç i Marina Ramos, jugadora de la Fundació Futbol Base Reus. Han preguntat sobre cultura, atracció d'inversió empresarial i impuls de l'esport femení i, com durant la resta del debat, s'han repetit les promeses electorals que s'han anat fent els darrers dies. Menys en el tercer àmbit, que no ha ocupat, almenys per ara, cap compromís concret per part dels partits i, aquest dilluns, tots han defensat la necessitat de reivindicar i potenciar l'esport femení.
 

La política de pactes passat el 28 de maig

El debat l'ha tancat, com és habitual, el minut final per a cadascú, que se sol fer servir per demanar el vot. Abans, però, Domènech ha plantejat, amb un enunciat diferent per a cada alcaldable, quina seria la seva política de pactes a partir del 28 de maig. A Rubio li ha preguntat amb qui no pactaria i, com ha fet cada vegada que ha sigut cap de llista, ha repetit que "no em puc entendre mai amb les extremes, ni de dretes ni d'esquerres, ni Vox ni la CUP".

A continuació ha sigut Pàmies qui ha hagut de respondre amb qui sí que pactaria. En el seu cas, ha resumit, amb qui estigui disposat a fer polítiques "d'esquerres i independentistes" per millorar la qualitat de vida de la ciutadania reusenca. García, per la seva banda, ha respost amb una altra pregunta, qui estaria disposat a acceptar els seus postulats com a socis de govern.

Guaita s'ha mostrat disposada a pactar amb aquelles forces que plantegin un model de ciutat similar al seu. A més, a les tres darreres caps de llista, Domènech els ha fet una segona pregunta; en el cas de la candidata socialista, si optaria per ser alcaldessa o diputada. "Alcaldessa, ara, demà i quan sigui", ha sentenciat la cap de files del PSC.

Noemí Llauradó ja havia encetat el debat amb un "a la tercera va la vençuda" quan el moderador ha recordat que ja havia sigut alcaldable el 2015 i el 2019. Aposta per pactar "amb qui compartim majoritàriament el projecte de ciutat, d'esquerres i independentista". Domènech li ha plantejat que, el 2019, el pacte d'àmbit nacional la va fer vicealcaldessa de Reus a canvi de presidir la Diputació.

L'alcaldable s'ha defensat recordant que no era la força més votada a la ciutat, una situació que confia que ara canviarà i, per tant, li atorgarà llibertat per triar. Finalment, Pallarès ha defensat la voluntat de governar prioritzant les forces independentistes, però buscant un "acord ampli" amb l'atenció a les persones com a eix principal.