Ara Reus vol que els terrenys d'Adif siguin un «pulmó verd» amb habitatge

El partit recorda que ja era la seva aposta del 2019, però assegura que ara serà condició innegociable per formar govern

Ara Reus manté l'aposta que ja defensava l'any 2019 per als terrenys en desús damunt de l'estació de trens
Ara Reus manté l'aposta que ja defensava l'any 2019 per als terrenys en desús damunt de l'estació de trens | Jordi Olària Gras
16 de maig del 2023
Actualitzat a les 18:50h
Els terrenys en desús entre la via del tren i l'avinguda del Comerç de Reus s'han de convertir en un "pulmó verd" amb promocions d'habitatge. Aquesta és l'aposta que ha anunciat, aquest dimarts, Ara Reus. El seu alcaldable, Daniel Rubio, recorda que el projecte ja el defensaven l'any 2019, però ara el consdieraran una condició innegociable a l'hora d'establir acords de govern.

El candidat considera que cap de les mesures que s'implantin en l'àmbit de la mobilitat, com la pacificació de carrers o la Zona de Baixes Emissions, "no tindran sentit si no tenim les infraestructures ben connectades". És un dels objectius que persegueix Reus Central Park, nom que proposen per al desenvolupament urbanístic de l'actual platja de vies, propietat d'Adif. Com recorda Rubio, l'actual govern ja ha mantingut alguna conversa amb l'empresa estatal en referència a aquests 35.000 metres quadrats de sòl urbà.

El cap de llista afirma que Adif "està oberta a parlar d'una compensació" a canvi de cedir aquests terrenys a l'Ajuntament. Apunta que el valor que tenen ara podria reduir-se si, en lloc d'aixecar-hi únicament blocs de pisos, se'n reserva una part per a zones verdes, com proposa la formació. És per això que exposa que cal plantejar a l'empresa estatal una compensació.

 

Dos nous passos entre el passeig de Mata i l'avinguda del Comerç

Sigui com sigui, Ara Reus projecta una gran zona verda amb promocions d'habitatge de renda lliure al mig. Rubio ha detallat que ja hi ha projectes a la ciutat que contemplen habitatge protegit i que, a la zona nord, la renda lliure hi tindria "molt bona sortida". Juntament amb el desenvolupament urbanístic, i novament pactant-ho amb Adif, proposen un pas inferior que connecti el passeig de Mata amb la Boca de la Mina.

Rubio planteja el pas inferior com un espai "obert i il·luminat", que no generi sensació d'inseguretat i que permeti el pas de trànsit rodat, de bicicletes i patinets i de vianants. Mobilitat que s'organitzaria en carrils separats per a cada ús. Serviria, alhora, com a pas previ per acabar connectant el passeig de Mata amb la futura ronda nord, que en aquesta zona es preveu que pugui passar a l'altura de la Boca de la Mina i l'institut Lluís Domènech i Montaner.

Tornan al passeig de Mata, la proposta d'Ara Reus compta amb un segon pas, aquest elevat i per a vianants, entre l'última rotonda del passeig i la plaça d'Almoster. Es tracta de la zona on ara hi ha el parc de trànsit, que el partit vol traslladar per millorar-ne les instal·lacions i el material. Referint-se al voltant de la ronda nord, Rubio també s'ha compromès a treballar per als acords necessaris per soterrar les torres elèctriques de la ubrnaització el Pinar.

Per la seva banda, Abert Piñol, número tres de la llista electoral, s'ha presentat com l'aposta del partit per a l'àrea de Via Pública i desenvolupament urbà. En aquest sentit, manté l'aposta "pel Reus a un sol nivell" i l'eliminació de les barreres arquitectòniques. Aposta per treballar de manera consensuada entre ciutadania, govern, tècnics municipals i empreses adjudicatàries per eliminar obstacles i facilitar la mobilitat, començant per projectes com incloure sistemes sonors als semàfors per a les persones cegues o amb deficiència visual.