Primer gran debat descafeïnat per la batalla per l'alcaldia de Tarragona

Poques novetats en una nit en què el més destacat ha estat la picabaralla entre Ricomà i Viñuales per una fotografia

El debat municipal de Tarragona d'aquest dimarts a la nit s'ha celebrat a TV3.
El debat municipal de Tarragona d'aquest dimarts a la nit s'ha celebrat a TV3. | 324
17 de maig del 2023
Actualitzat a les 6:41h
La campanya electoral de Tarragona ha tingut aquest dimarts a la nit el primer gran debat a TV3, amb la participació de vuit forces polítiques. Rubén Viñuales (PSC), Pau Ricomà (ERC), Lorena de la Fuente (Ciutadans), Mar Giné (Sí Tarragona), Jordi Sendra (Junts), Jordi Collado (En Comú Podem), Eva Miguel (CUP) i Maria Mercè Martorell (Partit Popular) han estat els protagonistes de la cita.

Durant gairebé dues hores, els candidats a l'alcaldia de Tarragona han debatut sobre diversos temes, amb especial èmfasi en el creixement de la ciutat, el nou POUM, la problemàtica de l'habitatge, les ocupacions o el turisme, entre altres qüestions. Poques sorpreses durant el debat, que no ha aportat gaires novetats.
 

Diferents receptes sobre el nou POUM

Tots els participants han coincidit que Tarragona és una ciutat inconnexa, poc cohesionada amb nuclis habitats molt distanciats entre ells. Així mateix, també han coincidit que el nou POUM és clau en la Tarragona de les pròximes dècades. Tot i això, les receptes de cadascuna de les formacions difereixen.

Viñuales ha dit que la proposta de nou POUM pot arribar a ser "classista", mentre que Martorell ha assenyalat que la ciutat s'ha d'equilibrar de Llevant a Ponent. Lorena de la Fuente també aposta per fer créixer la ciutat per Ponent, però també per Llevant.

Eva Miguel considera que el POUM no ha d'incloure molts plans parcials, ja que el creixement previst de la ciutat no serà tan gran. Collado creu bàsic el model de ciutat de 15 minuts, mentre que Sendra assenyalava que el POUM tombat pel Tribunal Suprem és aprofitable.

Mar Giné ha dit que el POUM és una oportunitat. Pau Ricomà, per la seva banda, ha destacat que el nou POUM pot acabar amb els problemes d'urbanisme que s'arrosseguen a Tarragona des de fa anys.

Pel que fa a grans equipaments en desús, com el Banc d'Espanya o la Tabacalera, cada partit ha fet les seves propostes, que van des de l'oficina central del Patronat de Turisme, a equipaments per a la ciutadania del centre de la ciutat.

Cal destacar que el tema de la seguretat, més enllà del tema de les ocupacions, no s'ha posat sobre la taula. El tema de la neteja també ha estat testimonial, mentre que el turisme, especialment el de creuers, ha enfrontat Ricomà i Miguel, companys de govern.
 

Ricomà aposta pel turisme de creuers, "de manera proporcionada"

La cupaire ha preguntat l'alcalde "creuers sí o creuers no?", una qüestió que el republicà ha acabat contestant: "Creuers sí, de manera proporcionada". Precisament, Eva Miguel també ha posat sobre la taula la qüestió de la llengua, moment que Jordi Sendra ha aprofitat carregar contra el PSC i ERC, mentre repartia entre els candidats les seves propostes sobre la qüestió.

La popular Maria Mercè Martorell ha posat al centre del debat el patrimoni, una qüestió que coneix bé, com a motor de la ciutat. La candidata del PP també ha insistit sobre les ocupacions d'habitatges. Per la seva banda, Mar Giné ha carregat contra Ricomà i també contra Viñuales.

Jordi Collado ha anat més enllà del POUM, recordant que també s'ha de pensar en l'urbanisme del dia a dia. Lorena de la Fuente ha apostat per pisos de protecció oficial, més lloguer social i rehabilitat edificis, alhora que defensava l'habitatge turístic no és un problema.
 

Ricomà i Viñuales se les tenen per una fotografia

Els dos grans favorits segons les poques enquestes publicades són el socialista Rubén Viñuales i el republicà Pau Ricomà, l'actual alcalde de Tarragona. Ambdós se les han tingut en el tram final del debat, quan el candidat a la reelecció ha tret una fotografia en què, segons Ricomà, apareixia Viñuales, "amb un grup d'extrema dreta".

El cap de llista socialista li ha retret aquest fet, assegurant "és l'alcalde de Tarragona i no s'hauria de prestar a espectacles d'aquesta mena". En aquesta disputa, Sendra hi ha ficat cullerada, recordant a Ricomà que en la seva llista hi ha Carles Castillo, "que anava a les manifestacions de Societat Civil Catalana".
 

Política de pactes: "Jordi Sendra serà l'alcalde de Tarragona"

Precisament Sendra ha protagonitzat un altre dels moments destacats, assegurant que ell seria l'alcalde de Tarragona. Ho ha fet en resposta a Ricomà, que l'ha interrogat sobre si faria batlle Rubén Viñuales. En aquest sentit, una vegada més, el PSC i ERC s'han tancat la porta l'un a l'altre pel que fa a pactes postelectorals.

Viñuales també ha assenyalat que no pactarà amb l'extrema dreta ni amb la CUP, amb la voluntat d'aconseguit una majoria amplia per, si pot ser, governar en solitari. Per la seva banda, Ricomà ha assegurat els comicis del 28M es decidirà "continuar amb el canvi o tornar enrere".

Per la seva banda, la cupaire Eva Miguel ha assegurat que no s'entendran amb cap partit del 155, ni tampoc amb l'extrema dreta. Mentre que Mar Giné, en la mateixa línia que Sendra, ha manifestat que ella serà l'alcaldessa.

Lorena de la Fuente, de Ciutadans, ha dit que no tenen línies vermelles. Per la seva banda, Maria Mercè Martorell ha manifestat que "serà alcalde o alcaldessa qui decideixin els tarragonins i tarragonines. Tot està obert i veurem que passa el 28M, tot i que allà no acabarà res".

Finalment, Jordi Collado ha apostat per un pacte d'esquerres, afirmant també que "ni aigua a l'extrema dreta". La solució arribarà en setmana i mitja, concretament el 28 de maig.