Tarragona ratifica la multa exemplar a l'empresa de recollida de la brossa

La multa de 250.000 euros a l'empresa FCC és per barrejar envasos amb rebuig

L'empresa va barrejar residus que els ciutadans havien separat.
L'empresa va barrejar residus que els ciutadans havien separat. | TarragonaDigital
19 de maig del 2023
Actualitzat a les 15:03h
L'Ajuntament de Tarragonamultarà amb 250.000 euros l'empresaFCC, encarregada del servei de la brossa a la ciutat, per barrejar envasos amb rebuig. El ple ha ratificat la sanció en l'última sessió abans de les eleccions municipals del pròxim 28 de maig amb 25 vots a favor i les dues abstencions del PP.

"És un dia trist", ha lamentat el regidor de Neteja, Jordi Fortuny, qui ha recordat que els fets van tenir lloc a finals de febrer en una zona de la ciutat "sensible", ja que és on s'està portant a terme una provapilot de recollida selectiva.

Fortuny considera que les accions s'han fet amb una intenció "maliciosa" i que evidencien la necessitat d'un noucontracte de la brossa que vetlli per un major "control" del servei.
 

Tres nits de febrer

Els fets es remunten a finals de febrer, quan els tècnics municipals van establir un dispositiu de control durant tres nits —19, 25 i 26 de febrer— per comprovar si les sospites sobre una possible negligència en el servei eren certes. "Els recorreguts de certs camions no eren raonables", ha detallat Fortuny.

El conjunt de proves que es van obtenir durant aquestes jornades es van recopilar en un informe de més de 100 pàgines. "No hi ha escapatòria possible davant aquesta documentació", ha subratllat Fortuny, qui ha recordat que, fins i tot, "l'empresa va reconèixer" uns fets que considera "incontestables".

"Que un camió passi, reculli el gris i que després passi un altre camió que ve de fer gris i reculli els envasos, està fet amb tota la mala intenció", ha denunciat Fortuny, qui ha defensat la necessitat d'un nou contracte de la brossa que compti amb un control estructural.

"Aquest contracte necessita control. No podem jugar-nos la neteja de la ciutat a no tenir un control efectiu", ha sentenciat.
 

Exigeixen "decisions contundents"

Durant la sessió plenària, la regidora de la CUP, Eva Miguel, ha remarcat que el contracte de la brossa, "el més quantiós i milionari de la ciutat", ha estat fiscalitzat, durant molts anys, "per un únic tècnic de l'ajuntament". Un equip de control que s'ha ampliat fins a quatre persones en l'últim mandat.

Sobre la infracció de l'empresa FCC, Miguel ha preguntat a la sala si "davant aquests fets tan greus, es podria parlar d'un delicte mediambiental" i considera que l'Ajuntament de Tarragona hauria de prendre "decisions contundents a nivell judicial".
 

Internalització dels treballadors de la biblioteca municipal

El plenari d'aquest divendres també ha aprovat la internalització de cinc treballadores de la biblioteca municipal. La regidora de Cultura, Inés Solé, ha subratllat que amb aquesta acció, la ciutat fa un pas endavant per "fugir de l'ideari caduc que les biblioteques són únicament un espai de lectura".

Solé ha defensat que les biblioteques són eixos socioculturals dels barris de la ciutat i que ajuden a generar "sinergies, transversalitat i, sobretot, construcció comunitària, d’identitat i cultura".

Per aquest motiu, ha manifestat que és necessari que aquests espais "s'integrin en el funcionament i la lògica de la resta de serveis municipals prestats per l’Ajuntament" i que s'aposti per una Xarxa de Biblioteques.