1 de 10

Mar Giné (Sí Tarragona): «Crec que hi ha ganes d'apostar per un canvi»

L'advocada tarragonina lidera la llista municipalista de la plataforma Ara Pacte Local, que inclou el PDeCAT i Ara Catalunya

per Antonio Ramos Llauradó, Tarragona | 23 de maig de 2023 a les 06:00 |
Mar Giné va ser la darrera en arribar a la cursa electoral per l'alcaldia de Tarragona, encapçalant la candidatura de Sí Tarragona, la marca municipalista amb què es presenta el PDeCAT i Ara Pacte Local. Giné, advocada de formació, acumula una experiència de 20 anys en diferents ajuntaments de la demarcació i arriba a les eleccions municipals amb ganes de donar la gran sorpresa.



Tot i que en moltes ciutats Junts i el PDeCAT s'han presentat conjuntament, la capital tarragonina ha estat una excepció i ambdós partits es disputaran l'antic espai convergent, que durant 18 anys va governar la ciutat, amb Joan Miquel Nadal com a cap del govern municipal.
 
Precisament, aquest passat diumenge, l'alcalde Nadal escenificava el seu suport a la candidatura de Mar Giné i Sí Tarragona, com també ho feia l'exregidor Raül Font. Un gest que no ha passat desapercebut i que pot suposar una empenta de cara a la cita amb les urnes d'aquest diumenge.

 

"En aquest projecte hi pot sumar tothom"

- Per què accepta el repte de liderar la candidatura d'Ara Pacte Local – Sí Tarragona?
- Hi ha un tema personal, en el sentit que m'adono que la ciutat on he viscut tota la vida és una ciutat que té mancances i que no m'agrada. Vaig compartir-ho amb persones del meu entorn i totes vam coincidir i vam decidir participar i veure si podem canviar les coses governant des de la gestió.


- Sí Tarragona és la suma del PDeCAT i Ara Catalunya. En la seva llista hi ha diversos noms de l'antic espai convergent. Quin espai polític volen ocupar?
- Quan vaig decidir presentar-me vaig anar a parlar amb la gent del PDeCAT i de seguida es van sumar, deixant de banda els seus colors o el seu cartell de partit. Nosaltres no ens hem definit ni de dretes ni d'esquerres ni de centre. En aquest projecte hi pot sumar tothom. L'objectiu comú que tenim és creure en un canvi i apostar per un govern que gestioni, no que faci política.



- Van oferir a Dídac Nadal estar en aquest projecte?
- Vaig parlar amb ell i li vaig oferir que ell liderés aquest projecte municipalista, perquè el Dídac Nadal és una persona que està al govern municipal, té experiència i ha demostrat una bona gestió en les àrees de comerç i mercats. Però finalment no va acceptar la proposta.

Tot i això, ell també aposta per aquest projecte. En el moment en què jo vaig acceptar, vam estar parlant i ens vam reunir un parell de vegades i em va mostrar la seva predisposició en tot allò que pogués ajudar. Per nosaltres també és important que l'alcalde Joan Miquel Nadal o l'exregidor Raül Font hagin donat el seu suport a la candidatura.

"No ens hem definit ni de dretes ni d'esquerres ni de centre. En aquest projecte hi pot sumar tothom"

 

"Tarragona hauria de treballar com si fos una empresa privada"

- Què ha copsat entre la ciutadania?
Ens hem reunit en diversos sectors, ens hem reunit en diverses entitats, i ens estan donant la raó sobre la situació en què es troba Tarragona.

- Vostè és nova en la política, però les principals problemàtiques de la ciutat són les mateixes que fa 20 anys. Què s'ha de fer?
- El primer que s'ha de fer és apostar per un canvi, per aire fresc. No puc entendre com persones que tota la vida es dediquen a la política o que ara hi tornen, poden fer promeses que no van fer en el seu moment. A Sí Tarragona tenim clar que no podem deixar que el nostre patrimoni es degradi. I quan parlo de patrimoni no em refereixo només al patrimoni històric. Parlo dels immobles que tenim tancats i en desús.

No hem de crear o buscar nous espais, hem d'aprofitar aquells que ja tenim. Tenim diversos projectes, després de visitar-los i parlar amb la gent.
 

Mar Giné és la candidata de Sí Tarragona a l'alcaldia. Foto: Cedida


- Quines són les prioritats de Sí Tarragona en el seu programa?
- Primera prioritat, aconseguir que la gent se senti bé a Tarragona i que hi vulgui viure. Això s'assoleix fent que la ciutat sigui agradable, que els ciutadans s'hi sentin a gust, amb uns carrers nets i segurs. I aquí ja podríem parlar del tema de la neteja, perquè Tarragona està fet una porqueria.

S'ha de treballar en l'àmbit del civisme, però després és molt important el contracte de la neteja. El contracte s'ha de dimensionar, les concessions s'han de controlar. Control al carrer i són rellevants les penalitats. En aquest sentit, Tarragona hauria de treballar com si fos una empresa privada, amb tolerància zero amb les empreses de serveis.

"Qualsevol persona que entri per la porta de l'Ajuntament, surti coneixent el recorregut per fer qualsevol tràmit administratiu"

 

"El Banc d'Espanya és un edifici fonamental perquè aquesta ciutat es desenvolupi"

- Un dels temes pendents que hi ha és el del Banc d'Espanya. Què proposa fer-hi?
- És un edifici fonamental perquè aquesta ciutat es desenvolupi. Està en una zona estratègica i té moltes possibilitats. S'ha de consensuar amb tots els sectors i amb les associacions que en puguin fer ús, però volem que sigui un espai referent en l'àmbit del turisme. Seria el punt de referència que ara mateix no tenim.

El turisme ha d'anar acompanyat de la cultura. Volem que el Banc d'Espanya també sigui, en part, un espai cultural, tipus Palau Robert. I també amb espais per a la ciutadania i per a les entitats.

- I a la Tabacalera?
- Trobo molt fort que avui en dia, no s'hagi apostat per aquest equipament. Nosaltres tenim un projecte que si entrem al govern, desenvoluparem, que situa la Tabacalera com el pulmó de Tarragona a nivell universitari i a nivell de motor econòmic. Quan parlo d'universitari, també em refereixo a nivell de joves. En l'àmbit universitari, tenim milers de places universitàries a la demarcació, però només hi ha poc més de 900 places de residència.

Seria també un espai amb serveis complementaris, on els universitaris puguin anar després de les classes. Noves tecnologies, zones verdes, terrasses, art al carrer. Una autèntica ciutat universitària. També és l'espai ideal per a una escola d'estiu i per a crear una escola de negocis, amb col·laboració amb el sector privat.

L'Ajuntament no pot assumir tot això, però és viable buscant el finançament i col·laborant amb el sector privat.

- Tarragona ha perdut població els darrers anys. Hi ha barris que volen marxar de la ciutat. Què s'ha de fer per revertir aquesta situació?
- He estat amb els veïns de Sant Salvador i em vaig quedar parada amb tot el que em van explicar. És un barri amb un gran potencial, la gent té ganes de fer coses i activar-se, però se'ls ha d'ajudar i fer una aposta. S'ha de potenciar Ponent, estic d'acord, però també altres barris, com Sant Salvador. Cal molta intervenció de Serveis Socials i també una tasca de dinamització perquè aquestes zones se sentin integrades a la ciutat.

I, per altra banda, cal que la gent del centre de la ciutat també trobi un atractiu per desplaçar-se en aquestes zones. S'han de crear sinergies i l'urbanisme és una pota molt important per fer-ho. Si urbanísticament poses barreres, la cohesió serà molt complicada. També s'ha de treballar a partir del comerç, perquè també hi ha potencial comercial fora del centre de la ciutat.
 

"Hem de poder estar tranquils per nosaltres, pels nostres fills i per la nostra gent gran"

- És Tarragona una ciutat insegura?
- Crec que el més important no són les xifres sinó els fets, i evidentment que la percepció de la gent és molt important. Quan una persona que no vol sortir de casa quan es fa fosc, quan un nen no s'atreveix a sortir de casa quan es fa fosc, quan et preocupa que el teu fill o filla travessi el nucli antic o que vagi per la part baixa, tenim un problema.

El tema de la joventut va lligat al de la seguretat. Hem de poder estar tranquils per nosaltres, pels nostres fills i per la nostra gent gran. I no ho estem per moltes xifres que em donin. Aquesta percepció d'inseguretat s'ha de solucionar. S'ha d'ampliar la plantilla de la Guàrdia Urbana, sí, però també fer comissaries de barri, en aquelles zones més conflictives, i una policia de proximitat que es deixi veure als carrers.

També crec que s'ha de treballar el civisme, des de les famílies i des de les escoles, així com el tema de la il·luminació, per evitar que Tarragona tingui espais foscos. S'ha de fer un estudi sobre la il·luminació de la ciutat i instal·lar sistemes d'il·luminació per moviment.

- Hi ha un debat sobre el turisme, especialment sobre els creuers. Quina opinió li mereix?
- El turisme ha de ser benvingut perquè és un dels nostres motors econòmics i l'hem d'aprofitar, com l'estan aprofitant altres capitals. Ara bé, s'ha de trobar un equilibri. Primer, hem de tenir clar quina és la dimensió del nostre port i quin volum de creuers pot acollir.

Diem sí als creuers, perquè és un perfil de turista familiar, amb bon poder adquisitiu i que no crea conflictes. I això ens interessa a la ciutat. Això sí, hem de treballar perquè el turista que arriba a Tarragona es quedi a Tarragona, i per això hem de tenir una bona oferta. Hem d'aconseguir que el creuerista que arriba aquí, marxi amb ganes de voler tornar.
 

Mar Giné aspira a despertar Tarragona aquest pròxim 28 de maig. Foto: Sí Tarragona


- Què s'ha de fer perquè Tarragona estigui més neta?
- La gent ha d'estimar la ciutat. Perquè si no estimes una cosa t'importa poc. S'ha de treballar aquest amor per la ciutat i també el civisme, que fa anys que no es fa cap campanya de civisme en aquesta ciutat. Després hem de tenir un bon servei de neteja, amb una bona planificació i que hi hagi un control sobre el servei.

- Què proposa amb els impostos?
- A veure, a mi m'encantaria poder dir que baixaria els impostos. Crec que és possible, però no a curt termini. Però per això la gent no ha de marxar de Tarragona, hem de rebre visitants i hem de generar activitat econòmica i riquesa. No tots els ingressos han d'arribar dels impostos i això només s'aconsegueix amb promoció econòmica, a través dels motors de la ciutat i atraient subvencions de tots els àmbits.

Així mateix, hi ha un tema que és cabdal: els ingressos de la química. Hem de buscar un pacte fiscal perquè els impostos de la química també reverteixin a Tarragona. No pot ser que respirem allò que genera aquesta indústria i que no tinguem cap compensació. Crec que aquest tema no s'ha treballat gens bé.
 

"La modernització i la simplificació administrativa és un tema obligatori per l'Ajuntament"

- Quina salut té la cultura tarragonina?
- Tarragona té una cultura popular en què la gent participa de forma important. Però crec la cultura que ha de ser tot l'any, arribar a totes les escoles i lligada també al patrimoni. Tenim un gran potencial en aquest àmbit i hem de treballar de forma més extensiva. També hem d'apostar per l'àmbit literari, artístic o art de carrer, entre altres.

El programa cultural és ampli, s'intenta arribar a tothom, però penso que també que hi ha tanta cosa que hi ha molta gent que no hi participa. Una bona aposta seria anar de bracet cultura i comerç, que ens ho han demanat, i també amb el món del turisme.

- La modernització de l'administració és una assignatura pendent de l'Ajuntament. Com entomaria aquest repte?
- Aquesta situació m'ofèn perquè la modernització i la simplificació administrativa és un tema obligatori per una directiva europea de l'any 2006. Els governants d'aquesta ciutat no ho han sabut fer i és un tema que hauria d'estar superat des de fa molts anys. Nosaltres apostem per simplificar processos, assessorament individualitzat i que qualsevol persona que entri per la porta de l'Ajuntament, surti coneixent el recorregut per fer qualsevol tràmit administratiu.

"Per nosaltres és molt important el suport del Dídac Nadal i també de l'alcalde Joan Miquel Nadal i l'exregidor Raül Font"


- Què li sembla l'estat d'algunes instal·lacions esportives de la ciutat?
- És un dels pilars bàsics del nostre programa, perquè apostem per l'esport com a eina de salut. Volem que tothom faci esport, nens, joves i adults, i per fer-ho calen unes bones instal·lacions. En el cas del futbol, és una vergonya. El futbol base de Tarragona no disposa d'equipaments en condicions. Parlem de camps municipals on juguen centenars de nens cada dia.

És importantíssim fer un pla d'equipaments esportius, per posar les instal·lacions esportives al dia, ja que moltes famílies de Tarragona les fan servir cada dia.

- I finalment, quines són les seves expectatives electorals?
- Confio en la gent i crec que hi ha ganes d'apostar per un canvi. Per això, crec que les expectatives són molt bones.
Participació