Pau Ricomà (ERC): «Són les eleccions més transcendentals per Tarragona»

L'alcalde i candidat d'ERC a la reelecció assegura que "el PSC ha triat anar encara més a la dreta"

El republicà Pau Ricomà és l'alcalde de Tarragona i aspira a la reelecció aquest diumenge.
El republicà Pau Ricomà és l'alcalde de Tarragona i aspira a la reelecció aquest diumenge. | ERC Tarragona
25 de maig del 2023
Actualitzat el 25 de març del 2024 a les 16:41h

Pau Ricomà és alcalde de Tarragona des del 15 de juny de 2019, quan va ser investit gràcies als vots d'ERC, En Comú Podem, Junts i la CUP. Els primers dos anys de mandat va governar amb els Comuns, mentre que des de juny de 2021 els socis dels republicans han estat Junts per Tarragona, la CUP i el regidor no adscrit Hermán Pinedo.

Cap de llista d'Esquerra per tercera vegada, Ricomà aspira aquest diumenge a la reelecció després d'un mandat que no ha estat fàcil i que ha estat marcat per l'explosió d'IQOXE el gener de 2020, la pandèmia de la Covid-19 i la crisi derivada de la invasió russa d'Ucraïna.

El candidat republicà treu pit del mandat que ara arriba al final, destacant els canvis en les maners de fer i el fet d'haver desencallat alguns temes pendents des de fa anys, com el Fòrum de la Justícia, la Residencial, la Savinosa o l'ampliació de Joan XXIII.

El seu gran rival a les urnes és el socialista Rubén Viñuales, amb qui s'han tancat la porta mútuament a possibles pactes postelectorals. En les eleccions de fa quatre anys, ERC va aconseguir 12.872 vots i 7 regidors.
 

"Hem canviat una època de clientelisme per una que no ho és gens"

- S'ha sentit més còmode governant amb En Comú Podem o amb Junts i la CUP?
- Jo m'he sentit còmode governant amb tothom. La situació ideal hauria estat tots junts al govern, però sí que és cert que en la segona part de mandat hem tingut més mans, amb una majoria més àmplia que ens ha permès treballar més segurs.

"Tarragona podria estar més neta, és cert, però cal recordar que no fa gaires anys les paneroles ens envaïen cada estiu"


- Què han aconseguit canviar en aquest mandat?
- Hi ha vàries coses. Una, molt important, és quins valors imperen a la ciutat. Aquest mandat hem apostat per l'honestedat, la transparència i la participació ciutadana. Hem canviat una època de clientelisme per una que no ho és gens. I gràcies a un treball continuat, hem desencallat coses que feia dècades que estaven aturades. La inversió de l'Hospital Joan XXIII, el Fòrum de la Justícia, la Ciutat Residencial, el Museu de la Necròpolis o el Fòrum de la Colònia.

Entre inversions públiques i privades, en els pròxims anys arribaran a Tarragona uns 600 milions d'euros. Que són molts diners que ajudaran a transformar la ciutat en el pròxim mandat. La veritat és que estic molt satisfet d'aquest balanç, venint d'on veníem.

- Què s'hi juga la ciutat aquest diumenge?
- Jo crec que són les eleccions més transcendentals que hi ha. Ens hi juguem molt perquè serà el mandat del POUM, que definirà els pròxims 20 anys de Tarragona. Fa quatre anys el PSC governava amb el PP i ara, que podien fer foc nou, han anat encara més a la dreta. Costa trobar perfils socialistes forts a la seva llista.

Ens juguem cohesionar la ciutat, amb un centre fort que generi riquesa, amb una Anella Verda preservada i un creixement controlat i harmònic, o tornar a construir la ciutat on hi hagi més rendiment pel sector immobiliari. O guanyem nosaltres, amb una aposta pel creixement sostenible, o tornarem a l'època del desarrollisme.
 

"El Banc d'Espanya ha estat un contratemps, però treballem per tirar endavant el projecte"

- Parla del POUM. Què diria a aquells que l'acusen de poc dialogant en aquest tema?
- Cap POUM ha tingut un procés tan participatiu com aquest. S'han fet moltes sessions, tant sectorials, com territorials, així com passejades. No entenc que el diàleg sigui que els altres marquin les línies. Crec que és estranya la campanya d'aquesta plataforma, que ha gastat molts diners, però que només té un portaveu i no té cap adhesió.

- Com solucionaran el tema del Banc d'Espanya?
- Ha estat un contratemps, perquè hem aconseguit fons per la ciutat per valor de 50 milions d'euros. Aquest ha estat dels pocs projectes que no hem guanyat. El projecte del Banc d'Espanya que vam heretar estava infradimensionat econòmicament, el vam modificar, el vam presentar als Next Generation i malauradament no vam guanyar com sí que ha passat en altres casos. No crec que sigui un fracàs, perquè si fos així, centenars d'ajuntaments fracassarien.

Continuarem treballant per tirar endavant el projecte. Hi ha altres fons europeus, perquè si hipotequem tot en aquest espai, ens impedirà fer moltes altres coses, perquè els diners són limitats.
 

Imatge de la llista electoral d'Esquerra Republicana de Catalunya a Tarragona. Foto: Cedida


- Un altre gran espai és la Tabacalera. Hi ha projecte?
- L'hem treballat molt i tenim molt clar que hem de plantejar projectes que puguin executar-se. Al sisè magatzem ja estem treballant en el Centre d'Art El Mèdol. Pel que fa al cinquè, fa temps que treballem amb l'ICAC el trasllat de la seva seu. Això, amb la inversió de 8 milions d'euros a la Necròpolis convertirà aquesta zona en el pol de la investigació del món clàssic.

Pel que fa al magatzem 4, la nostra aposta és l'Escola Universitària de la Salut i l'Esport (EUSES), que col·labora amb la Universitat Rovira i Virgili i la Universitat de Girona. Aquesta entitat impartirà el Grau universitari de Ciència de l'activitat física i de l'esport, així com estudis de grau superior, màsters i formació professional. I pel que fa al tercer magatzem, volem ampliar les dependències de l'Arxiu i traslladar els serveis d'atenció ciutadana que hi ha a l'edifici de la Rambla.

Pel que fa a l'edifici principal, fa temps que tenim converses amb el Ministeri de Cultura i la Generalitat perquè sigui la gran biblioteca provincial, amb un espai de 8.000 metres quadrats. Amb aquest projecte, amb l'educació i la cultura com a elements centrals, transformaríem tot l'entorn de la Tabacalera.
 

"El PSC no va executar cap pla parcial i si ara hi ha una falta d'habitatge és perquè ells no en van fer"

- Tarragona és una ciutat bruta?
- Podria estar més neta, és cert, però cal recordar que no fa gaires anys les paneroles ens envaïen cada estiu i que la ciutat estava rodejada d'abocadors il·legals contra els quals hem actuat. Queda feina a fer, per això és important el nou contracte que inclou coses molt importants, com el control i la certificació de la feina, la millora en la recollida selectiva i, especialment, la millora en les condicions laborals dels treballadors.

- Què li sembla el paper del PSC i del responsable del comitè d'empresa en aquest tema?
- Em sembla molt malament que algú, per interessos, intenti instrumentalitzar un tema tan sensible de la neteja per la victòria d'un candidat i fer coses com amenaçar públicament l'alcalde, em sembla inacceptable.

"Transformarem la Tabacalera i el seu entorn amb un projecte que té com a elements centrals l'educació i la cultura"


- Molts partits han posat el crit al cel amb la pèrdua de la població de Tarragona en els darrers anys. Què n'ha de dir?
- Hi ha un decalatge entre les nostres xifres i les d'estadística, però la falta d'habitatge no és cosa d'un mandat, perquè el desenvolupament de plans parcials és un procés que dura anys. El PSC no va executar cap pla parcial i si ara hi ha una falta d'habitatge és perquè ells no en van fer. Ara hi ha diversos plans parcials en marxa, com per exemple el PP1 que van aprovar fa pocs dies.

Estem treballant en la creació d'un parc públic d'habitatges de lloguer, hi haurà habitatges al PP10 i també dues promocions a l'Arrabassada. A més hem dedicat 2,5 milions d'euros a la compra d'habitatge mitjançant tanteig i retracte, cosa que no va fer el PSC. Si a algú s'ha de culpar de la falta d'habitatge és a qui no va fer la feina, en aquest cas el PSC.
 

Pau Ricomà, acompanyat dels també candidats Xavi Puig, María José López i Maria Roig. Foto: TarragonaDigital


- Els partits de l'oposició asseguren que Tarragona és una ciutat insegura. Està d'acord?
- Ho desmenteixo radicalment, perquè la seguretat és un dels temes que em preocupa. Segons les dades del Ministeri de l'Interior, des de 2017, a Tarragona han baixat els delictes denunciats. I a més cal tenir en compte que en ciutats similars a la nostra s'han incrementat.

Aquí s'està fent una feina molt bona, amb la col·laboració entre Guàrdia Urbana i Mossos d'Esquadra, la col·laboració de la societat civil i també la col·laboració entre la Guàrdia Urbana i Serveis Socials. En les situacions delictives hem estat ferms, com el Rancho Grande al Serrallo i al carrer Ferrers a la Part Alta.

També vull destacar els dispositius coordinats entre Mossos i Guàrdia Urbana i el desenvolupament d'estratègies adaptades a cada zona de la ciutat. I sobre la percepció de seguretat, ara amb els mòbils i les xarxes socials qualsevol cosa que passa té una dimensió molt gran. Crec que la gent ha de tenir confiança en la policia, estem per sota de la mitjana de delictes de Catalunya i de les ciutats de les mateixes dimensions a la nostra.
 

"Defensem un turisme sostenible, que generi llocs de treballs i que beneficiï la ciutat"

- Hi ha debat sobre el tema del turisme, especialment el de creuers. Quin és el seu model?
- Nosaltres defensem un turisme sostenible. En aquest sentit, vull destacar que el turisme ha tingut una cosa bona i és que després de la pandèmia ha tirat molt de la ciutat perquè ha tingut una recuperació molt bona. I això ha beneficiat sectors com el comerç, la restauració o el transport particular, com els taxis.

Defensem un turisme sostenible, que generi llocs de treballs i que beneficiï la ciutat. En aquest sentit, en els plans de turisme sostenible ens han concedit 3,5 milions d'euros que permetran diverses actuacions que lliguem al turisme, però que beneficiaran la ciutat.
 

El batlle de Tarragona, Pau Ricomà, en una imatge d'arxiu. Foto: ACN


El turisme de creuers ens situa al món, però també té alguna problemàtica, com és l'aspecte mediambiental. Les empreses estan treballant en aquest sentit i a Tarragona, el trànsit d'aquests vaixells suposa una part molt petita respecte del total del Port.

Finalment, crec que hem de millorar en el treball dels fluxos turístics, perquè no hi hagi aglomeracions en determinades zones.

- La modernització de l'administració és un dels grans reptes pel pròxim mandat?
- Hi estem treballant i hem invertit 3 milions d'euros en modernitzar tot el sistema informàtic. Estem avançant cap a un sistema més clar pel ciutadà i també internament. Pensa que hem implantat un mateix sistema informàtic amb totes les dades municipals creuades, quan abans cada departament funcionava de manera independent.

"El pròxim mandat tenim clar que cal canviar la gespa dels vuit camps de futbol municipals"


L'objectiu és reduir els procediments el màxim possible i que els tràmits siguin més breus. Internament, volem tenir un major control i saber en quin punt es troba cadascun dels tràmits. Sobre aquesta qüestió estem treballant per avançar en aquest tema. En els pròxims set anys arribarem a una inversió total de 10 milions d'euros.

- Quines són les línies de treball en l'àmbit de la mobilitat de cara al pròxim mandat?
- En l'àmbit de la mobilitat el camí ha de ser la descarbonització al màxim, amb la renovació de la flota d'autobusos, apostant per l'hidrogen, i el tramvia a nivell de Camp de Tarragona. Nosaltres hem de treballar en dos eixos: la cohesió i la sostenibilitat. Volem guanyar espai per als vianants i per als vehicles de mobilitat personal que no contaminen.

En aquest àmbit són claus els carrils bicicleta i que la gent recuperi els carrers, com hem fet al carrer Canyelles i com ara estem fent al carrer Orosi. Així mateix, proposem transformar la Mitja Lluna en una plaça i ampliar les voreres als carrers Unió i Apodaca.

Així mateix, mantenim la nostra aposta per la pacificació del trànsit, amb el Ciutat 30, i que vianants i vehicles de mobilitat personal guanyin espai.
 

"Esperem guanyar amb claredat i que el resultat faci difícil que Junts doni l'alcaldia a Viñuales"

- Quines inversions preveuen en l'àmbit dels esports?
- Quan vam entrar vam trobar que la situació dels camps de futbol era desastrosa. Durant aquest mandat hem arreglat vestidors, hem posat aigua calenta i hem posat les tanques que alguns camps no tenien. De cara al pròxim mandat tenim clar que cal canviar la gespa dels vuit camps de futbol municipals. A banda d'això, tirarem endavant el gimnàs de Sant Pere i Sant Pau.

Vull reivindicar també el treball que hem fet a l'Anella Mediterrània, amb la cessió del Palau d'Esports, l'equipament de la piscina olímpica amb una caldera de biomassa, sense oblidar que el PSC va plantejar la concessió a Santa Gadea per 2,5 milions d'euros anuals durant 20 anys. Podem dir que hem dotat de vida l'Anella Mediterrània.

"Volem guanyar espai per als vianants i per als vehicles de mobilitat personal que no contaminen"


- Quin resultat esperen aquest diumenge?
- Esperem guanyar amb suficient claredat i que el resultat faci difícil que Junts doni l'alcaldia de Tarragona a Viñuales a canvi de la Diputació, una situació que moltes veus donen per feta i que el candidat de Junts no ha desmentit.

Arxivat a