28M: Victòria aclaparadora de Junts per Valls i ERC no s'imposa

Consulta els resultats de les eleccions municipals 2023 a Valls i els regidors que han entrat a l’Ajuntament

Imatge de Dolors Farré
Imatge de Dolors Farré | Albert Oliva
28 de maig del 2023
Actualitzat el 29 de maig a les 7:37h
Nit electoral trepidant a Valls. L’escrutini dels vots ha estat força desigual segons el partit. Junts per Valls ha pogut mantenir-se ferm a l’envestida del desgast de l’últim mandat i la sagnia no ha estat la que pronosticaven algunes opcions polítiques. Al contrari, Dolors Farré ha estat l’alcaldable més votada i ha obtingut 9 regidors, millorant la marca personal de 2019. Eufòria al local de la plaça de Sant Roc. En declaracions a TarragonaDigital, Dolors Farré ha assegurat que està molt satisfeta dels resultats i ha reconegut l'esforç de tot l'equip que l'ha acompanyat en els últims mesos. «Hem guanyat un regidor respecte de les últimes eleccions i vull agrair als 3.148 vallencs i vallenques que ens han donat suport», diu Farré.

 
Pel que fa a ERC, el seu soci de govern, les coses no han anat tan bé com es pensaven els republicans durant la campanya. Teresa Rull no ha aconseguit imposar-se com a força més votada a Valls ni ser l’alternativa al mandat de Dolors Farré. De fet, no tan sols no ha aconseguit l’objectiu d’arribar a l’alcaldia sinó que Esquerra només ha pogut mantenir els 5 regidors obtinguts fa 4 anys, lluny de l'objectiu de doblar els resultats de 2019. Per això, en finalitzar l'escrutini, el local del Casinet, al carrer de la Cort, ha estat un mar de cares llargues i Rull ha exposat que els resultats «no són els que esperàvem i la gent, pel que sigui, no han confiat prou en el nostre projecte».
 

El PSC no guanya força

Els socialistes, per la seva banda, no han guanyat en força i no aconseguit sumar més regidors que el 2019. Concretament, han tornat a revalidar resultats i tindran 4 regidors en aquest mandat. Ibarra, en aquest sentit, no s'ha mostrat satisfeta dels resultats, ja que la socialista tenia per objectiu arrabassar l'alcaldia a Junts i a ERC.

 
Pel que al projecte polític de la CUP, en aquests comicis ha quedat evidenciat que es desinfla i els anticapitalistes, amb Pere Vidal al capdavant, han perdut 1 dels 3 regidors que van obtenir fa 4 anys. 
 

El vot espanyolista es fragmenta

Una de les novetats d’aquest 28M a Valls és la pluralitat de partits espanyolistes que s’han presentat. Tradicionalment, el Partit Popular abanderava aquest espai d’electors però enguany els populars han hagut de compartir votants amb Vox i Valents. Això ha fet la intenció de vot d'aquest sector es fragmenti, inclòs Front Nacional de Catalunya, i només Vox ha aconseguit entrar al plenari amb 1 regidor, que fins ara era de Ciutadans.
 
Com a tendència general, no han estat unes eleccions de majories absolutes, tot i la victòria evident de Farré. En aquest escenari, cap dels tres partits majoritaris de Valls sumen majoria en solitari, i per aquest motiu Dolors Farré, Rosa Maria Ibarra i Teresa Rull estaran condemnades a trobar l’encaix en un possible pacte de govern, amb diferents formules i casuístiques que caldrà explorar en els propers dies. El més factible, i l'única fórmula que suma majoria, és reeditar el pacte de Junts per Valls i ERC quatre anys més,