La llista de la Part Alta

«La Part Alta de Tarragona és un barri acollidor». Aquesta afirmació la vaig sentir diverses vegades quan, fa una setmana, vaig parlar amb desenes de veïnes i veïns per preguntar quina era la sensació al barri després dels últims robatoris. Utilitzaven aquesta frase per deixar clar que no eren xenòfobs, ni racistes, després d’apuntar al jovent migrant com a culpable dels fets delictius. Tan sols reclamaven més atenció per part de la Guàrdia Urbana i els Mossos d’Esquadra, i més control per part de la Generalitat i l’Ajuntament.

 

Al nucli antic de la ciutat hi han conviscut tota la vida paios i gitanos. La relació amb el col·lectiu gitano sempre ha estat bona. Participen activament en el teixit associatiu del barri. També en el cultural. Respecten i són respectats. «Tota la vida hem viscut amb ells, i també amb els primers marroquins que van arribar a la ciutat», insistien des del veïnat, que les ha vist de tots colors en els últims quaranta anys d’història del barri —cal recordar que als vuitanta i noranta era un focus de delinqüència i drogues preocupant—.

 

En les eleccions municipals del passat mes de maig, només 25 persones de la Part Alta van votar un partit obertament xenòfob —Vox—. Esquerra Republicana va guanyar amb diferència al barri, amb un 31,88% dels vots. La segona força va ser el PSC i la tercera la CUP. Tres formacions que, precisament, prediquen contra el feixisme, el racisme i estan en favor de l’acollida de refugiats. De fet, Tarragona es va convertir l’any 2015 en ciutat refugi i, des d’aleshores, n’ha acollit desenes —no tantes com un voldria—.

 

El problema de la Part Alta no són els joves migrants, un col·lectiu massa ampli com per a etiquetar-lo. És la delinqüència en un barri degradat, enfocat al turisme i on els veïns cada vegada perden més poder. Els carrers bruts, els edificis sense rehabilitar i els pisos turístics contribueixen a un malestar generalitzat. Si a això se li sumen diversos furts, robatoris amb violència i intimidació i l’ocupació il·legal d’immobles, la situació s’agreuja. «En 57 anys mai havíem estat així», assegurava una veïna.

 

La llista de la Part Alta, un barri acollidor, passa per la neteja, la rehabilitació d’edificis abandonats, les ajudes al veïnat, i l’increment de la seguretat. La llista de la Part Alta no és la que ha elaborat el senyor Jordi Ferré, que busca signatures per fer fora immigrants que hagin comés delictes. Potser seria convenient, des de l’administració local, silenciar la veu del feixisme que s’amaga darrere d’una entitat veïnal. Cal combatre la ultradreta.
Comentaris

envia el comentari