Horari d’estiu o horari d’hivern?

I pràcticament sense adonar-me’n demà és 31 d’octubre, vigília de la Festivitat de Tots Sants i Difunts. Potser és una sensació meva però aquest inici de curs m’ha passat volant. La calor constant de les darreres setmanes no permetia desprendre’m de l’estiu i no ha estat fins ara, amb les greus precipitacions que han arribat, quan per fi s’ha instal·lat la tardor. De fet, aquest cap de setmana vaig assumir que ja haviem abandonat l’estiu quan vaig veure les primeres parades de venda de castanyes per Reus. 

 

L’altre element que sens dubte ha marcat la fi de l’estiu ha estat el canvi d’hora amb l’entrada del conegut horari d’hivern. Durant la nit del dissabte 26 al diumenge 27 vam retrocedir les agulles del rellotge una hora, de les 3.00 hores a les 2.00 hores. Aquest és un debat molt interessant. Hem de continuar canviant l’horari? I sinó, amb quin horari ens hauriem de quedar? L’any 1974 es va acordar que tots els països de la Unió Europea havien de canviar l’hora dos cops a l’any per aprofitar les hora de llum del sol i estalviar energia.

 

Ara, aquesta mesura cada vegada té més detractors i la Unió Europea ja ha marcat una data per la fi del canvi horari: l'any 2021. D'aquesta manera, d'aquí dos anys els països hauran de triar si volen quedar-se amb l’horari d’estiu, per canviar-lo per darrera vegada al març del 2021, o bé amb l’horari d’hivern i fer-ho a l’octubre del 2021. Per la seva banda, el govern espanyol segueix estudiant els efectes de suspendre el canvi d’hora d’hivern i d’estiu i a hores d'ara no ha decidit la seva postura. 

 

Tenir llum fins ben entrada la nit o fer-se fosc a primera hora de la tarda? Canviar l’hora o mantenir-la? Els experts defensen que per motius de salut es preferible mantenir l’horari d’hivern encara que la ciutadania prefereix quedar-se amb el d’estiu. Assenyalen, per exemple, que mantenir l’horari d’estiu significaria llevar-nos de nit durant tres mesos i no veure la llum del sol passades les 9.30 hores del matí. El debat està servit. I vosaltres, quin horari preferiu? El d’estiu o el d’hivern?

 
Comentaris

envia el comentari