El president del PPC, el tarragoní Alejandro Fernández, al faristol de la sala de premsa del Parlament de Catalunya

Alejandro Fernández, president del PP català: «Tarragona patirà la crisi de manera especialment cruel»

El polític tarragoní avança que, ben aviat, faran públic si aniran en coalició amb Ciutadans a les pròximes eleccions

En aquest estiu atípic de l'any de la pandèmia, no es pot perdre de vista el món polític. A principis d'any, el president del govern català, Quim Torra, va fer públic que considerava la legislatura acabada i, un cop s'haguessin aprovat els pressupostos, convocaria eleccions.

Els pressupostos es van aprovar a Catalunya; es van convocar eleccions, i es va votar enmig de la pandèmia, a Galícia i el País Basc, i mentrestant encara continua pendent la data de les pròximes eleccions al Parlament. Si s'ha de fer cas a algunes informacions publicades, les eleccions seran a l'octubre, a poder ser el més a prop possible del 27 d'octubre, data de la segona declaració d'independència del president Puigdemont durant els fets de la tardor catalana de l'any 2017.

Altres fonts apunten que la cita amb les urnes serà a inicis d'any, havent donat temps al president Puigdemont a consolidar Junts per Catalunya. Sigui com sigui, la llei diu que per poder anar a eleccions a l'octubre, el president Torra ha de dissoldre el Parlament a meitats d'aquest mes d'agost.

TarragonaDigital entrevista al president del Partit Popular Català, Alejandro Fernández, per saber com encaren els conservadors aquesta nova cita amb les urnes; si aniran, o no, en coalició amb Ciutadans i quin futur li espera a Tarragona davant la crisi econòmica generada per la COVID-19.

«Sóc incapaç de penetrar a la ment del tàndem Torra/Puigdemont»

Quan creieu que seran les eleccions al Parlament?
— És impossible saber-ho. Em reconec incapaç de penetrar a la ment del tàndem Torra/Puigdemont.

En quin estat de forma arribarà el PP català a aquestes eleccions?
— Tothom apostava per la desaparició del PP a Catalunya i això no passarà. Totes les enquestes ens situen en un espai encara modest però molt més rellevant a la política catalana. El camí ha estat dur, però estem preparats i optimistes.

El PP i Ciutadans es presentaran conjuntament a les eleccions al Parlament?
— Estem analitzant si la coalició suma o és millor anar per separat. Ben aviat anunciarem la nostra decisió.

Lorena Roldán i Alejandro Fernández en una reunió el 3 d'octubre de 2019.
Alejandro Fernández avisa que, ben aviat, anunciaran si aniran en coalició amb Ciutadans de cara a les pròximes eleccions | Europa Press

Escolti, si el PP i la CUP tenen els mateixos diputats, per què les anticapitalistes són influents a la política catalana i vostès tenen l'etiqueta de residuals? Què ha de canviar perquè siguin vistos com una alternativa de vot útil?
— És evident que, si s'hagués produït una suma aritmètica constitucionalista, nosaltres seríem decisius i la CUP marginal, però no és així. Què ha de canviar? Moltes coses, però les estratègies s'apliquen, no s'expliquen. I crec que ens estan funcionant. En un any hem passat de tenir 0 escons a les enquestes a una forquilla de 7-12. Un espai equivalent al que tenen ara els Comuns.

Una darrera pregunta per tancar aquest bloc. Durant aquesta legislatura, s'han donat fets que han mostrat que la tensió entre Junts i ERC, que va començar a la legislatura del president Puigdemont, continua present. La història es repeteix? El president Torra i el vicepresident Aragonès s'entenen tan malament com s'entenien Puigdemont i Oriol Junqueras?
— Crec que fins i tot és una mica pitjor. És possible que m'estimin més a mi que entre ells...

 

«La manca d'ambició de part del teixit polític i empresarial tarragoní farà més dura la travessia del desert»

La crisi econòmica de la COVID-19 afecta, especialment, al turisme i a la indústria, un sector amb dificultats logístiques per teletreballar. Turisme i indústria són els eixos econòmics de la província de Tarragona. Quin futur ens espera a Tarragona? Quin sector econòmic podria reduir el pes del turisme en l'economia tarragonina?
— Tarragona patirà la crisi de manera especialment cruel. I efectivament, la manca d'ambició d'una bona part del seu teixit polític i empresarial faran més dura la travessia. Tarragona viu una etapa de transició i encara ha de definir els seus nous lideratges. Potser de la crisi neix una oportunitat en aquest sentit. Ho espero perquè és la meva terra i em fa patir molt.

La setmana passada, el president Torra va fer una roda de premsa alertant que Catalunya entrava en 10 dies crítics, pel que fa als contagis per coronavirus. Tanmateix, un parell de dies després el govern català aixecava part de les restriccions aplicades al Segrià per contenir els rebrots. Tot plegat ha coincidit amb una caiguda en picat de les reserves turístiques, sobretot al parc hoteler de la Costa Daurada. Va ser un error l'alarmisme del president Torra?
— L'error més greu va ser mentir durant 16 hores sobre la gravetat dels rebrots al Segrià. I la mateixa consellera ho va reconèixer! Per això vam demanar la seva dimissió.

Alejandro Fernàndez, el segon per l'esquerra, acompanyat per representants del PP així com membres del sector turístic, a Salou
Alejandro Fernàndez, el segon per l'esquerra durant una visita al sector turístic de Salou, considera que Tarragona patirà cruelment les conseqüències de la crisi econòmica de la COVID-19 | Cedida

Tarragona capital viu un problema amb les ocupacions il·legals d'habitatges, fins a tal punt que l'alcalde de la ciutat ha confessat que li fa perdre la son. Des del PP català han anunciat un recurs al Constitucional contra el decret d'accés a l'habitatge del govern català, perquè «no permetrem que Catalunya sigui un paradís pels ocupes», segons paraules de la seva formació. A Catalunya, l'administració és massa permissiva amb els moviments ocupes? Quina és la recepta del PP per poder assegurar l'accés a un habitatge digne?
— Cap dret fonamental pot ser cobert perjudicant un altre dret, en aquest cas el de la propietat. Correspon als poders públics oferir lloguer social i no convertir-se en immobiliàries. L'ocupació és un greu delicte que no s'està perseguint.

 

«Després del govern 'multiministerial' de Sánchez això de ser ministre s'ha devaluat una mica...»

Què creieu que hauria de votar el PP a la moció de censura de VOX del setembre?
— La moció de censura en el nostre sistema ha de ser constructiva i per tant respondre a una vocació de majoria alternativa. Ni la d'Iglesias contra Rajoy ni aquesta s'ajusten a la definició. Per tant comparteixo plenament la decisió del meu partit.

Pablo Casado serà president d'Espanya o la fragmentació de la dreta ho fa impossible?
— La fragmentació de la dreta espanyola no es pot dissociar del que ha passat a tot Europa amb els partits tradicionals, però tant el PSOE com el PP han demostrat una gran capacitat de resistència. Això permetrà a Casado reunificar aquest espai i ser president.

Per cert, al vostre horitzó polític hi ha el retorn a Tarragona o sereu el ministre català d'un futur govern Casado?
— Després del govern 'multiministerial' de Sánchez això de ser ministre s'ha devaluat una mica... La meva tasca és reflotar el PP de Catalunya i això requereix temps i projecte. Ho estem fent, però necessitem més temps. El projecte ja el tenim.

Carles Riera, de la CUP, a l'esquerra de la imatge, i Alejandro Fernández, al Parlament de Catalunya
Alejandro Fernández considera que, amb una majoria constitucionalista, el PP seria decisiu i no la CUP | TarragonaDigital


Comentaris