Matí de votacions amb cues a Reus per les eleccions

Cues llargues però ràpides, l'incident més destacat d'una jornada amb més normalitat de l'augurada

Les mesures sanitàries alenteixen el procés de vot | Totes les meses s'han pogut constituir sense problemes greus

Amb totes les meses constituïdes ja ha arrencat una jornada electoral amb menys incidència de la que s'havia temut. Sense haver de recórrer als primers electors, titulars i suplents de mesa han sigut suficients per posar en marxa el dispositiu electoral. A mesura que han avançat les hores s'han anat formant cues en alguns col·legis electorals, cues que no s'espera que vagin a la baixa a causa de la lentitud imposada per les restriccions de la pandèmia, però que avancen constantment.

Tens Telegram? Afegeix-te gratis al canal de TarragonaDigital: les millors fotos i vídeos, les últimes hores i ara també pots comentar! CLICA AQUÍ i apunta't ara, t'esperem!

No és l'única imatge que deixaran aquestes eleccions, que només a causa del dispositiu i el protocol necessaris per dur-se a terme, ja han ofert fotografies poc habituals en aquest sentit. Quan a les vuit del matí s'han començat a constituir les meses, els tècnics de Salut han informat de les mesures de seguretat, els Equips de Protecció Individual i els protocols a seguir durant aquesta jornada.

Unes directrius que s'han acabat de posar en comú —n'hi havia que no coincidien— amb les d'alguns responsables de col·legi, personal municipal i agents dels Mossos d'Esquadra. A la pràctica, i pel que ha pogut constatar aquest mitjà, a tots els col·legis electorals reusencs es mantenen les mesures de seguretat.

A les meses, tot i que hi ha col·legis on predominen les pantalles facials, també és habitual que els seus membres les reservin per la franja final de la jornada, a partir de les set. A l'hora de votar és obligatori portar mascareta i posar-se gel hidroalcohòlic. En alguns col·legis es pren la temperatura, tot i que només era obligatori a l'hora de constituir les meses electorals.

Més normalitat de la que s'havia augurat

En el cas de Reus s'han pogut constituir totes les 120 meses sense problemes especialment destacables als quinze col·legis electorals de la ciutat, la majoria dels quals habilitats específicament a causa de la pandèmia. Hi ha hagut alguna reclamació puntual, a col·legis com La Palma, on una de les persones que era suplent de mesa i finalment s'ha hagut de quedar a constituir-la reclamava, sense èxit, les mampares de protecció que la Generalitat havia anunciat i que finalment no s'han instal·lat.

També reclamava uns tests d'antígens o PCR que, en el seu cas, tampoc se li havien fet. La segona queixa, que s'ha reproduït a altres col·legis, ha estat per la temperatura dels espais, que es mantenen tan oberts i ventilats com es pot. Les estufes de gas llogades per escalfar-los les ha anat posant en marxa l'empresa proveïdora al llarg del matí a tota la ciutat.

Durant el primer tram del matí també ha arribat el vot per correu, més nombrós que en altres comicis, però sense un impacte excessivament significatiu. Les 71.729 persones amb dret a vot a Reus poden passar pel seu col·legi electoral fins a les vuit del vespre, tenint en compte que a priori s'ha reservat la darrera hora per a persones en quarantena per coronavirus o per haver estat en contacte amb algun positiu.

Matí de votacions amb cues a Reus per les eleccions
Les meses electorals s'han constituït sense incidents destacables | Laia Solanellas

Llargues cues que no s'espera que vagin a la baixa

Serà llavors quan els membres de les meses s'equipin amb els EPIS que se'ls han proporcionat acompanyats de diferents mascaretes FFP2 perquè les facin servir durant la jornada. Fins llavors, i durant tota la jornada, equips Covid fixos a cada centre de votació netegen i desinfecten periòdicament totes les taules.

A les meses, alguns dels membres explicaven, durant el matí, que no havien intentat deslliurar-se de la cita. «Bé que anem a treballar cada dia; si no som de risc, ens semblava que tocava venir», comentava algun. També assumeixen que la jornada pot acabar sent més llarga del que és habitual.

«Si hi ha gent a la cua a les vuit no els farem pas fora», exposen. Els protocols de seguretat només permeten que entrin simultàniament a cada espai tants votants com meses electorals. A col·legis com el Rubió i Ors de Reus s'han intentat habilitar diferents cues per distribuir la ciutadania per meses i permetre que la cua avanci més ràpidament, tot i que en general són prou ràpides.

No és l'únic lloc on, veient que es formava cua, han pensat maneres de reduir-la. Especialment significativa era la del Pavelló Olímpic, que amb 21 meses al seu interior, a mig matí arribava fins al carrer del Pintor Fuster —a la imatge, la cua de La Palma correspon a un espai amb només cinc meses—.

Igual que la de Cal Massó, que als volts del migdia arribava fins a l'avinguda de Prat de la Riba. Entre la pluja, fina però constant, i les cues, hi ha qui prefereix esperar a la tarda. També alguns dels votants que arriben al col·legi i, quan ho veuen, fan mitja volta amb l'esperança de trobar una franja horària amb menys temps d'espera. Dins dels col·legis, la majoria dels electors porten el vot preparat de casa, i les confusions a causa dels canvis de col·legis electorals han sigut proporcionalment mínimes.