Arbre caigut al cementiri de Torredembarra pel fort vent

Segueix l'alerta per fort vent a tot Tarragona aquest dilluns

Les ventades tornaran a ser fortes a moltes comarques, especialment a Tarragona. La nevada es situarà entorn els 600 metres i s’esperen alguns xàfecs dispersos a la resta

El temps continuarà mogut aquest dilluns, sobretot pel que fa al vent, ja que continuarà bufant amb ganes a moltes comarques, especialment de la meitat sud, Ponent i Pirineu. En aquest sentit, es poden tornar a superar els 90 o 100 km/h de forma puntual en tot el temporal, sobretot a les Terres de l’Ebre, com ja ha passat aquest diumenge, quan s'han registrat 110 km/h a El Perelló o 74 km/h a Tarragona ciutat.  

En aquest sentit, el Servei Meteorològic de Catalunya (SMC) té actives diverses alertes per vent, amb totes les comarques de Tarragona i de Lleida afectades, el Pirineu, l’Alt Empordà, Vallès Occidental, Baix Llobregat, Garraf, Alt Penedès, Anoia i Berguedà. L’alerta és taronja a les comarques de la Vall d’Aran, Alt Urgell, els dos Pallars, Alta Ribagorça, Cerdanya i Ripollès. A més, Protecció Civil manté activa l'alerta del pla VENTCAT.

Mapa d'alertes per vent per aquest dilluns
Mapa d'alertes per vent per aquest dilluns | Meteocat

 

Força sol, algun xàfec, nevada al Pirineu i temperatures semblants

Pel que fa a l’estat del cel, dominarà el sol en general però hi haurà alguns intervals de núvols més presents al matí. De fet, fins a primera hora de la tarda poden caure alguns xàfecs dispersos, especialment al prelitoral de Tarragona, nord de Girona i Prepirineu, amb una cota de neu de tan sols 500 o 700 metres, més alta a Tarragona. Es podria veure nevar al matí a cotes relativament baixes d'Osona, Garrotxa, Empordà, Berguedà o Solsonès, per exemple. 

Però serà sobretot a la cara nord del Pirineu on la nuvolositat serà més abundants i hi haurà nevades durant tota la jornada que seran abundants. A la resta de la serralada, la nevada serà més intermitent.

En aquests sentit, el SMC té activa l’alerta taronja per neu a la Vall d’Aran, l’Alt Urgell, Pallars Sobirà, Alta Ribagorça, Pallars Sobirà i Cerdanya, així com la groga al Pallars Jussà, Solsonès, Berguedà, Osona, Ripollès, Garrotxa i Alt Empordà. Es poden acumular més de 10 centímetres de neu a 800 metres i 30 a partir dels 1.500 metres en tot l’episodi. La cota de neu rondarà tan sols els 600 metres, però pot pujar transitòriament fins els 1.000.

Mapa d'avisos per neu aquest dilluns
Mapa d'avisos per neu aquest dilluns | Meteocat

 

 

Si ens fixem en les temperatures, es mantindran molt semblants, si bé de nit farà una mica més de fred. Allà on bufi el vent, les mínimes no baixaran gaire, mentre que a les zones interiors on encalmi hi haurà glaçades. Les màximes es mouran entre els 10º i 15º la majoria, més baixes a zones interiors i del Pirineu, especialment a la cara nord.  

Arbre caigut al cementiri de Torredembarra pel fort vent
El vent pot provocar la caiguda d'arbres | Cedida

 

Pas de fronts atlàntics durant la setmana i més vent

Al llarg de la setmana, la previsió és que seguiran creuant fronts atlàntics que portaran noves nevades al Pirineu i alguns ruixats dispersos, sobretot entre dimarts i dimecres, així com noves ventades. Les temperatures es mantindran similars amb un ambient força hivernal a l’espera de nous canvis de cara al proper cap de setmana.


Comentaris