Imatge d'unes persones caminant pel carrer en plena onada de fred

Novetats sobre el fred en un cap de setmana sense temporals

Les TºC recularan dissabte, però el temps seguirà sent assolellat en conjunt i diumenge tornaran a pujar al sud

Les temperatures han tocat fons aquesta Setmana dels Barbuts amb mínimes molt baixes i glaçades generalitzades a l’interior i a molts punts del prelitoral i alguns del litoral. De cara al divendres, ens arribarà un front atlàntic que, transitòriament, farà pujar les temperatures unes hores, abans d’una nova clatellada en l’inici del cap de setmana que ens portarà valors més baixos altre cop, tant de dia, com de nit. Dissabte  i diumenge  tornaran a ser dies més freds d’hivern, amb màximes que es mouran les més altes entre els 7ºC i 12ºC, però nits  molt fredes altre cop amb glaçades allà on no bufi el vent  i és que el mestral bufarà amb ganes a diverses zones del sud i arribaran ruixats de neu a partir d'uns 900 metres a la cara nord del Pirineu. En principi, no s'esperen a la resta.

📲TENS TELEGRAM? Afegeix-te gratis al canal de Catalunya Méteo: les millors fotos i vídeos, previsions i ara també pots comentar. CLICA AQUÍ i apunta't ara, t'esperem!

Divendres 15 de gener

De cara a aquest divendres, 15 de gener, ens arribarà un front fred desgastat amb més intervals de núvols al matí i alguns ruixats al Pirineu, amb una cota de neu d’uns 1.200 metres. No obstant, la nevada serà anecdòtica al vessant sud i feble al vessant nord, arribant a totes les cotes  a la nit. La gran novetat d'aquest divendres  és que les boires marxaran i farà sol a gran part de Catalunya, només amb alguns núvols prims que creuaran el cel sense més conseqüències.

Mapa del temps a Catalunya pel divendres 15 de gener del 2021
Previsió de símbols per aquest divendres, 15 de gener del 2021 | Catalunya Diari

A la tarda, apareixeran núvols baixos al nord-est de Catalunya, on podria caure algun ruixat  anecdòtic, poca cosa tot plegat. Durant el dia, el vent bufarà moderat o amb algunes ràfegues fortes de mestral  a gran part del territori. Pel que fa a les temperatures, pujaran una mica les mínimes amb menys glaçades a l’interior. Les màximes seran semblants i encara no baixen, amb entre 12ºC i 15ºC al litoral i de 6ºC a 10ºC a la resta, més baixes al Pirineu. El Servei Meteorològic de Catalunya (Meteocat) ha activat alertes per fortes ventades  que podrien superar els  90 km/h a molts indrets del Pirineu i el sud.

Mapa d'avisos del meteocat pel divendres 15 de gener del 2021
Avis groc per ventades fortes al Pirineu i al Baix Camp, puntualment superiors als 90 km/h | Meteocat

Dissabte 16 de gener

De cara al dissabte, 16 de gener, atenció a les temperatures, ja que baixaran arreu de forma clara. La nit serà gèlida amb glaçades generalitzades a l’interior allà on no bufi el vent, inclús del prelitoral. Valors clarament sota zero al Pirineu i màximes de 7ºC a 12ºC les més altes. Caldrà abrigar-se bé, serà un dia de cru hivern  de nou, amb fred accentuat pel vent moderat amb algun cop fort d’entre ponent i mestral a la meitat sud i zones elevades.

Mapa del temps a Catalunya pel dissabte 16 de gener del 2021
Les s'aixecaran al migdia i dominarà al sol arreu, a últimes hores, nevarà feblement al vessant nord del Pirineu | Catalunya Diari

Pel que fa a l’estat del cel, el sol dominarà amb el pas de bandes de núvols alts i prims, però hi haurà rebuf entre la costa de Barcelona i sud de la de Girona que, durant el matí i migdia, pot deixar alguns núvols baixos en aquestes àrees. Nevada a la baixa amb algun ruixat intermitent de neu a la cara nord del Pirineu, però es reforçarà de nou a la tarda.

Diumenge 17 de gener

De cara al diumenge, 17 de gener, hi haurà més intervals de núvols arreu, però pujaran clarament les temperatures, sobretot al sud, on es podrien superar els 15ºC de nou. La nevada es reforçarà a la cara nord del Pirineu i arribaran alguns ruixats a la cara sud, sobretot a la tarda. La cota de neu puja clarament i es mourà entre els 1.600 i 1.800 metres. Tot i això, el fred seguirà ben viu, tant de dia com de nit. El vent de mestral es reforça i bufarà fort o molt fort a l’Ebre i Camp de Tarragona, sobretot a la tarda.

Mapa del temps a Catalunya pel diumenge 17 de gener del 2021
Els núvols aniran a més a partir de migdia al nord-est i al Pirineu nevarà al vessant nord per sobre dels 1.700 metres. Mestral fort a l'Ebre i més sol a la resta. | Catalunya Diari

Canvi de patró i marxa el fred de cru hivern

De cara a la setmana vinent, sembla que els vents  del sud-oest  s'imposaran en general. Això es traduirà amb un dilluns on els núvols  anirien a més a partir del migdia i a la tarda, amb algunes gotellades  puntuals, poca cosa tot plegat. Es mantindran els cels  molt canviants  i variables amb vent de garbí al centre de Catalunya i també a l’Empordà. Les temperatures  pujaran clarament i farà més bonança, deixarem una mica apartat el fred  de ple hivern. Més enllà de mitjans de setmana, la situació és incerta.