Falset es muda un any més per celebrar la tradicional Encamisada

La cita va tenir lloc aquest dissabte

Aquest dissabte, 19 de gener, Falset va tornar a viure un dels seus dies grans de l'any: la celebració de l'Encamisada. Amb camisa blanca, barretina i faixa els homes; gandalla i faldilles les dones, els veïns de Falset surten als carrers aquest cap de setmana a celebrar aquesta popular i esperada tradició local. Ho fan acompanyats d'una cinquantena de carros i una vintena de cavalleries guarnides.

La festa, a diferència dels Tres Tombs que se celebren arreu de Catalunya, té un rerefons llegendari que es remunta a la Guerra del Francès. Així, l'encamisada és la celebració de Sant Antoni però també recorda la victòria del poble contra les tropes enemigues.

La imatge d'un grup de participants a l'Encamisada de Falset 2019 | Àngel Ullate

Encara no ens segueixes a Telegram? 📲 Forma part de la nostra comunitat! Comenta i rep les notícies més importants al moment al teu mòbil i GRATIS. Clica aquí, t'estem esperant!

L'Encamisada, una Festa Tradicional d'Interès Nacional des de 2011

La celebració va ser declarada Festa Tradicional d'Interès Nacional el 2011, atreu fins a 3.000 visitants en un cap de setmana i hi participen, vestits, la majoria dels habitants del poble. La tradició falsetana ve d'antic. Segons la tradició local, els falsetans van aprofitar una nit de boira per vestir-se de blanc, passar inadvertits i així alliberar-se del setge al que estaven sotmesos pels francesos. L'esdeveniment com es viu avui es va començar quan el Centre d'Estudis Falsetans va prendre el relleu a la Confraria de sant Antoni, a finals dels anys 70.

Aquest dissabte, 17 de gener, un any més,  van ser milers els veïns de Falset que van participar en aquest acte tan propi. Mudats de cap a peus i amb carruatges guarnits amb motius florals, la capital del Priorat va tornar a viure, de nou, un dels seus grans dies de l'any.

Fins i tot els més menuts es van vestir de gala, aquest dissabte 19 de gener, per gaudir de l'Encamisada de Falset 2019 | Àngel Ullate

 

També et pot interessar

GALERIA DE FOTOS: Les millors imatges de l'Encamisada 2019 a Falset

Obertes les inscripcions pels cursos de català del CNL a Falset