ATENCIÓ

Totes les retencions a les principals carreteres de Tarragona

Falset es muda un any més per celebrar la tradicional Encamisada

La cita va tenir lloc aquest dissabte

 

Aquest dissabte, 19 de gener, Falset va tornar a viure un dels seus dies grans de l'any: la celebració de l'Encamisada. Amb camisa blanca, barretina i faixa els homes; gandalla i faldilles les dones, els veïns de Falset surten als carrers aquest cap de setmana a celebrar aquesta popular i esperada tradició local. Ho fan acompanyats d'una cinquantena de carros i una vintena de cavalleries guarnides.

 

La festa, a diferència dels Tres Tombs que se celebren arreu de Catalunya, té un rerefons llegendari que es remunta a la Guerra del Francès. Així, l'encamisada és la celebració de Sant Antoni però també recorda la victòria del poble contra les tropes enemigues.

 

La imatge d'un grup de participants a l'Encamisada de Falset 2019 | Àngel Ullate

 

L'Encamisada, una Festa Tradicional d'Interès Nacional des de 2011

La celebració va ser declarada Festa Tradicional d'Interès Nacional el 2011, atreu fins a 3.000 visitants en un cap de setmana i hi participen, vestits, la majoria dels habitants del poble. La tradició falsetana ve d'antic. Segons la tradició local, els falsetans van aprofitar una nit de boira per vestir-se de blanc, passar inadvertits i així alliberar-se del setge al que estaven sotmesos pels francesos. L'esdeveniment com es viu avui es va començar quan el Centre d'Estudis Falsetans va prendre el relleu a la Confraria de sant Antoni, a finals dels anys 70.

 

Aquest dissabte, 17 de gener, un any més, van ser milers els veïns de Falset que van participar en aquest acte tan propi. Mudats de cap a peus i amb carruatges guarnits amb motius florals, la capital del Priorat va tornar a viure, de nou, un dels seus grans dies de l'any.

 

Fins i tot els més menuts es van vestir de gala, aquest dissabte 19 de gener, per gaudir de l'Encamisada de Falset 2019 | Àngel Ullate

 

També et pot interessar

GALERIA DE FOTOS: Les millors imatges de l'Encamisada 2019 a Falset

Obertes les inscripcions pels cursos de català del CNL a Falset