S’ha restaurat ambientalment l’antiga pedrera de Can Magí Vidal ubicada dins l’espai natural protegit del Montmell - Marmellar, al Baix Penedès, que forma part de la xarxa Natura 2000. Es tracta d’una explotació que va funcionar fins al 1995 i va quedar en estat d’abandonament. El departament de Territori va iniciar els treballs de recuperació el 2023 i aquest dimecres s’han presentat uns terrenys amb un paisatge totalment canviat, ple de vegetació amb espècies autòctones i amb dues basses per drenar l’aigua de l’entorn. El Govern va presentar el Pla d’actuacions de restauració d’activitats extractives 2022-2027 i pretén recuperar fins a 70 explotacions mineres abandonades a Catalunya abans de 2027.
Per restaurar l’extractiva de Can Magí Vidal s’ha implementat un sistema per disminuir l’erosió i l’acumulació d’aigües pluvials en dues basses, dins la mateixa antiga pedrera. Tot l’espai s’ha recobert amb espècies autòctones, eliminant-ne d’altres d’al·lòctones i s’ha instal·lat una hidrosembra sobre fibra de coco en les zones de més desnivell. També s’han desmantellat les antigues instal·lacions de formigó, s’han retirat diverses tipologies de residus i s’ha habilitat un camí, a través de l’àmbit de la pedrera, que connecta amb un itinerari de senderisme.
El projecte ha comptat amb un pressupost de 422.788,79 euros, finançat amb fons europeus Next Generation i fons propis del departament. La consellera de Territori, Habitatge i Transició Ecològica, Sílvia Paneque, ha visitat l’espai aquest dimecres a primera hora de la tarda. Ha explicat que es tracta d’una acció per “retornar a la natura allò que havia estat”. En aquest sentit, ha destacat que és un projecte que té l’objectiu la “preservació dels paisatges” i de “retorn de la biodiversitat”.
2.000 explotacions abandonades.Segons el departament de Territori, a Catalunya hi ha 2.088 explotacions extractives abandonades, ocupant un total de 1.874 hectàrees. Uns espais que no han estat restaurants, ja que fins al 1981 la llei no ho contemplava. El 18 d’octubre de 2022 la Direcció General de Qualitat Ambiental i Canvi Climàtic va aprovar el Pla d’actuacions de restauració d’activitats extractives pel període 2022-2027, amb l’objectiu de restaurar diversos emplaçaments. Compta amb un pressupost de 16,5 milions d’euros.
El Govern preveu haver condicionat 70 espais el 2027. Fins ara s’han completat els treballs de dos llocs. A banda de la pedrera Can Magí Vidal, els de l’extractiva Turó de la Pomereda, a la Garrotxa. Ara mateix també s’estan restaurant la Gredera est del volcà Montsacopa i el Bosc de Tosca, a les Preses (els dos a la Garrotxa), i la Pedrera I, a Torroella de Montgrí (Baix Empordà). A més, dinou projectes més estan en redacció o redactats, alguns dels quals ja amb obres adjudicades.
La consellera ha destacat que aquestes accions estan alineades amb la Llei de Restauració de la Natura. El reglament europeu fixa l’obligació de recuperar el 20% de les zones terrestres i marítimes degradades de la Unió Europea, i de la seva totalitat el 2050. Paneque ha assegurat que amb la restauració de 320 hectàrees d’antigues extractives, corresponents a les dinou que hi ha iniciades, ja s’assolirà el 20% a Catalunya.
Canvi de normativa. El 1981 es va canviar la normativa i ara les empreses sí que estan obligades a restaurar l’entorn quan finalitzen l’activitat extractiva. “Això ara no passaria”, ha assenyalat Paneque. Tot i això, es tracta d’un canvi que només s’aplica a les companyies que van obtenir o renovar la llicència a partir d’aquell any. És per això que encara hi ha tantes explotacions mineres abandonades i degradades. Paneque ha comentat que aquest fet “dificulta o fa inviable que es puguin demanar responsabilitats perquè la concessió va ser donada amb unes condicions determinades”.