GRUP DE FACEBOOK:

Fes click AQUÍ i uneix-te al nostre Grup Oficial de Facebook! Notícies, enquestes i moltes opinions sobre tot el que passa a les comarques de Tarragona.

Els educadors ambientals de Tarragona detecten un «retrocés» en els coneixements sobre reciclatge

S'han detectat desenes de contenidors de vidre amb ampolles de plàstic a dins | Els punts d'informació de la campanya «El que circula, torna» resolen els dubtes dels ciutadans
Una parella a la plaça de Cuba de Sant Pere i Sant Pau amb els materials per reciclar de la campanya «El que circula, torna». | TarragonaDigital

 

Els educadors ambientals de Tarragona han detectat un «retrocés» en els coneixements dels ciutadans sobre reciclatge. Així ho han constatat després de comprovar que, en desenes de contenidors de vidre, hi havia envasos de plàstic. «Abans el vidre i el paper no donaven problemes, però ara la realitat és diferent», assegurava una de les educadores de Fomento Construcciones y Contratas a la plaça de Cuba de Sant Pere i Sant Pau. Aquest és un dels espais on ha arribat el punt d'informació de la campanya de reciclatge «El que circula, torna», engegada per l'Ajuntament amb l'objectiu de millorar els índexs de reciclatge a la ciutat.

 

 

  • NOU SERVEI DE TARRAGONADIGITAL: T'enviem les notícies més importants de la teva ciutat al WhatsApp totalment gratis. Punxa aquí!

 

Detecten desenes de contenidors de vidre amb ampolles de plàstic a dins

La campanya educativa pel reciclatge engegada a Tarragona segueix en marxa. Va començar el passat 14 de novembre, i s'allargarà fins al 13 de desembre. Durant aquest temps, educadors ambientals resolen els dubtes dels ciutadans amb atenció a peu de contenidor i amb envelats, que recorren els diferents barris de la ciutat. A través d'enquestes, els educadors avaluen els coneixements dels ciutadans sobre reciclatge i, després, entreguen les bosses reutilitzables de colors. 

 

La Míriam és una d'aquestes educadores. Assegura que els coneixements sobre reciclatge han patit un «retrocés». «A més de les assignatures pendents de sempre, com és no diferenciar entre les restes de menjar i la brossa, ara han tornat males conductes relacionades amb el vidre i el paper», explica. Aquestes dues fraccions eren ben conegudes pels ciutadans, però s'han detectat desenes de contenidors de vidre amb ampolles de plàstic en l'interior. «És per desinformació, perquè es fa expressament o perquè confonen el símbol de l'ampolla i creuen que allà hi ha d'anar tot», lamenta l'educadora. Per combatre-ho, han hagut de posar adhesius en les zones més crítiques de la ciutat.  

 

També hi ha problemes amb les confusions entre paper i cartó i envasos —els brics de llet, caldo o suc van al segon contenidor—, les tovalloletes i els mocadors bruts —que van al contenidor gris i no al blau—, o amb els plàstics —apareixen constantment contenidors grocs plens de roba, cartons o envasos amb aliments. 

 

Una dona és atesa a l'envelat de la campanya de reciclatge «El que circula torna» a la plaça de Cuba de Sant Pere i Sant Pau. | TarragonaDigital

 

Els ciutadans, satisfets amb la campanya

La majoria dels ciutadans enquestats pels educadors asseguren estar satisfets amb la campanya. El divendres 29 de novembre, a la plaça de Cuba de Sant Pere i Sant Pau, desenes de veïns van acostar-se per resoldre dubtes i endur-se el material per reciclar. «Fa tres anys que reciclem, perquè cal tenir consciència de la situació que vivim i que no tot és infinit», asseguraven la Carolina i l'Albert, després de ser atesos pels educadors. La divisió entre l'orgànic i la resta era l'assignatura pendent de la parella, «per falta de lloc a la cuina», asseguraven. Ara, però, recalquen que «no serà un problema, perquè aquestes bosses tenen 'velcro' i les podrem enganxar de la paret o al balcó». 

 

Una altra de les veïnes que s'ha acostat fins al punt d'informació és l'Antonia Muñoz Molina. És conscient de la importància de reciclar i, a més, assegura que ho fa des de fa molts anys. «I ho han heretat les meves filles. Ho tinc claríssim, això s'ha de fer», expressava, mentre esperava que la seva filla recollís les bosses reutilitzables de l'envelat. 

 

Els punts d'informació acabaran de recórrer la ciutat els pròxims dies. Riu Clar i Icomar — 2 de desembre—, Torreforta —3 i 4—, La Granja —5 i 9—, Campclar —10 i 11— i Bonavista —12 i 13— seran els llocs que visitarà la campanya «El que circula, torna». A més, se celebrarà una festa commemorativa el mes de març.