Els autèntics herois i heroïnes de la crisi

«Mentre no arribi la vacuna, nosaltres –la societat i cada ciutadà individualment— som la vacuna»

Mentre passem per la pitjor emergència sanitària de les nostres vides vull remarcar, amb humilitat i un agraïment infinits, l’esforç exemplar de tots els nostres valents i valentes compatriotes que estan donant la cara en primera línia del combat contra el virus, començant per tots els professionals del nostre sistema de salut pública. Sou immensos.

 

En nom del PSC els homenatjo no tan sols perquè el seu compromís abnegat està salvant vides sinó perquè representen a la perfecció l’esperit de sacrifici que ha demanat el president Pedro Sánchez al conjunt de la ciutadania per guanyar-li la batalla al virus quan més aviat millor. I és, en aquests moments realment excepcionals que definiran la nostra generació, que aquest esperit de sacrifici i de lliurament altruista i responsable ha d’habitar entre nosaltres.

 

Sí, perquè el Govern fa el que li correspon d’acord amb la seva responsabilitat però és la determinació del conjunt de la societat, de cadascú de vosaltres el que ens permetrà derrotar la pandèmia. 

 

I és que en moments de crisi és quan es veu vertaderament la dimensió humana de la nostra gent, el nostre millor valor per superar qualsevol contingència. En la bondat de molts joves que van a fer la compra dels seus veïns, gent gran o dependent que no pot valer-se per ella mateixa o que pot tenir un perill mortal en cas de contagi, en la valentia dels metges i metgesses, infermers i infermeres, que responen amb un coratge increïble a una situació d’emergència sense precedents, en el compromís de les xarxes de voluntariat que es van creant i reforçant cada dia, en l’abnegació dels cossos i forces de seguretat. En el sacrifici de molts petits empresaris o autònoms que estan intentant salvar llocs de treball, en l’amor dels pares i mares que estan tranquil·litzant als seus fills a casa. Són aquests comportaments modèlics els que decideixen realment el destí un poble. La victòria sobre el virus serà vostra. 

 

I ens cal que persistiu perquè tant el president Pedro Sánchez com el ministre de Sanitat Salvador Illa, amb la màxima sinceritat i transparència, han alertat que els propers dies i setmanes haurem d’afrontar la màxima pressió sobre el nostre sistema sanitari. Potser els reptes que tenim per endavant ens tornaran a posar a prova. Potser també ho siguin també els instruments que haurem d’emprar per superar-los. Però els valors que ens donaran la victòria –la valentia, el compromís social, la solidaritat envers els més vulnerables i les ganes de tirar endavant- aquests valors són vius avui tant als hospitals com a tantes i tantes cases.   

 

Ara sí que és l’hora. L’hora també de la unitat d’acció, per remar tots en la mateixa direcció. El virus no entén de diferències polítiques o de discursos nacionalistes. Ataca tothom per igual i, en conseqüència, l’hem de combatre units, sense malbaratar recursos ni energies en polèmiques estèrils quan tots els esforços s’han de dirigir, en primer terme, en reduir la corba de contagis. El virus és enemic de tots i ha de ser combatut mitjançant la unitat i la responsabilitat col·lectiva, també de les institucions i dels partits polítics. 

 

Ho ha emfatitzat el president Pedro Sánchez: «mentre no arribi la vacuna, nosaltres –la societat i cada ciutadà individualment— som la vacuna». Cadascú de nosaltres està salvant vides fent quelcom tan elemental netejar-nos les mans i quedar-nos a casa. Persistim i guanyarem.

 

Permeteu-me com a vallenca i enamorada del món casteller que ho resumeixi amb aquesta expressió: hem de fer pinya. Tots i totes, sense distincions ni excepcions. El Govern, tingueu la seguretat, farà tot el que hagi de fer per superar la tempesta i recuperar la normalitat a les nostres vides. Tot. D’acord sempre amb les indicacions científiques i de comú acord tant amb la Unió Europea com amb l’Organització Mundial de la Salut.  

 

El que ara es necessita de cadascú de nosaltres, en resum, és un exercici de responsabilitat individual i col·lectiva. Un esforç que estem fent i seguirem fent, n’estic convençuda, no per cap coerció sinó amb determinació perquè sabem que no hi ha satisfacció més gran en aquests moments que donar el millor de nosaltres mateixos en la necessària batalla per derrotar al virus. Aquesta la pedra de toc que marca avui la condició de ciutadà i ciutadana d’una societat lliure i solidària que està donant una lliçó d’exemplaritat cívica de les que escriuen la història.  

  

Rosa Maria Ibarra és diputada del PSC per Tarragona

Rosa Maria Ibarra | PSC