¿Que què, Conseller Buch?

«Per afegir un punt grotesc a les seves afirmacions el senyor Buch acabava emfatitzant que no acceptaran l’arribada de més material sanitari que coincideixi amb la xifra de 1939»
Buch acusa el govern espanyol de riure's dels catalans.   | Catalunya Diari

Parin molta atenció a aquestes paraules que cito literalment: “El Gobierno de España ens ha lliurat 1.714.000 mascaretes. És una xifra simbòlica per Catalunya però també és una xifra nefasta.” Incís, suposo que es deu referir a una “data” no a una “xifra” perquè lliurar mascaretes que impedeixin la propagació del virus, ni que sigui una, no pot ser nefast en cap cas ni per molt fanatisme que se li posi. 

Seguim amb la cita: “I vull enviar un missatge al Gobierno de España. Així tampoc. Si algú del Gobierno de España se li acut que la propera xifra de mascaretes o del material que sigui tingui a veure amb el 1939 i, per tant, ens lliurin 1.939.000 mascaretes, no els hi permetrem.”

Qui diu aquestes coses enmig de la pitjor emergència sanitària de les nostres vides? El conseller d’Interior del Govern de la Generalitat, el senyor Buch. Ho fa en un moment de debilitat, fruït de la improvisació, sense pensar gaire en el que diu? No, no. Ho fa des d’un faristol en roda de premsa oficial i parlant en nom del Govern del president Torra. És una ocurrència personal? Doncs lamentablement sembla que tampoc veient la reacció de l’independentisme més radical, començant pel mateix senyor Puigdemont que va afegir-se a la cabalística escrivint al seu perfil de twitter que “qui ha decidit enviar-nos 1.714.000 mascaretes sabia que jugava amb un xifra sensible i important pels catalans.” I ja els estalvio altres missatges del tipus “Pedro Sánchez és un assassí sense escrúpols que es burla de Catalunya. Ni oblit, ni perdó”, etc. etc.

O sigui, anem a veure, estem patint els efectes de la pitjor pandèmia global dels darrers 100 anys. En el moment d’escriure aquestes línies 3.756 persones han mort a Catalunya com a conseqüència del virus i 18.570 en el conjunt d’Espanya en el darrer mes. Tothom, començant pels herois i heroïnes que treballen als hospitals, està donant el millor de si mateix per superar més aviat que tard aquesta dura prova que estem passant. I què fa el conseller Buch i el Govern Torra (a part de criticar tot el que ha fet, fa i farà el Govern de Pedro Sánchez)? Insinuar, o afirmar directament, que (ai les!) han descobert que darrere del nombre de mascaretes que el Gobierno de España envia a Catalunya hi ha una intenció oculta d’humiliar als catalans i tal. 

De traca i mocador. Literalment.

Però és que algú realment es creu –i no crec que sigui necessari recordar la xifra de persones mortes— que enmig d’aquesta tessitura realment excepcional hi ha algú amb una mínima sensibilitat humana que es dediqui a jugar a posar o treure mascaretes perquè coincideixin amb una xifra determinada? Algú s’ho creu, de debò? L’únic criteri del ministeri de Sanitat és distribuir-les d’acord amb el nombre d’habitants i de les necessitats epidemiològiques, en aquest cas, de Catalunya. És que és de sentit comú. Veure fantasmes també en això és realment preocupant.

I dic Gobierno de España perquè és així com l’anomena el senyor Buch. Fins ara, des del senyor Puigdemont fins als portaveus de la CUP o dels CDR deien Govern espanyol, però ara això també deu ser contrarevolucionari. S’ha de dir Gobierno de España...malgrat que les recomanacions de la política lingüística de la mateixa Generalitat aconsellin traduir el nom de les institucions. No fa falta dir Govern filipí en tagal però sí dir Govern espanyol en castellà perquè així ho han decidit els actuals portaveus de la Generalitat. I així tot.  

Per afegir un punt grotesc a les seves afirmacions el senyor Buch acabava emfatitzant que no acceptaran l’arribada de més material sanitari que coincideixi amb la xifra de 1939, com si aquell any hagués acabat una guerra entre Catalunya i Espanya. Com tothom que tingui uns mínims coneixements històrics sap, el 1939 va acabat la guerra civil espanyola el que va suposar, pel conjunt d’Espanya, l’inici d’una Dictadura de 40 anys. Respecti, almenys, a les víctimes del feixisme que van lluitar contra el franquisme per les llibertats de tots i de totes.

Perquè jo també tinc un missatge per al conseller Buch i per a tots aquells que vegin fantasmes cabalístics i conspiracions històriques en el lliurament d’un material sanitari que salva vides: així menys. Repeteixo: així menys. El que vostè ha fet és de vergonya aliena. El Govern del que vostè forma part gestiona un pressupost de 41.000 milions d’euros i disposa d’un cost de funcionaris superior als 250.000 professionals. Ja prou d’inventar-se un enemic extern per intentar justificar la incompetència pròpia. Assumeixin la seva responsabilitat, que la tenen i no menor.    

Ah! I abans d’acabar aprofito per demanar perdó als tarragonins i les tarragonines. Sí, sí, perquè si analitzem la distribució de les mascaretes que ha fet el Govern espanyol veurem que 180.000 s’han distribuït a les comarques tarragonines. I tots i totes sabem que l’any 180 va morir l’emperador Marc Aureli, particularment vinculat amb Tarraco. Serà això una nova manifestació de burla i de falta de respecte als tarragonins de Pedro Sánchez, de Miquel Iceta, de mi mateixa o de vostè, amable lector? 

I ja em perdonaran la ironia perquè és que, com assenyalava el mateix Gabriel Rufián (poc sospitós de simpatitzar amb “el Gobierno de España”), les insinuacions del conseller Buch semblaven més pròpies d’un gag del programa d’humor “Polònia” que no pas de declaracions oficials d’un conseller del Govern de Catalunya.   

  

Rosa Maria Ibarra és diputada del PSC per Tarragona

Rosa Maria Ibarra | PSC

 

 

"Paper, tinta i COVID-19 (XXVII), per Jordi Martí Font" "Covid-19, des de les profunditats del bosc, per Rosa Mas de Nova Eucària"