Estampes atípiques de neu a cotes baixes i grans calamarsades de ple hivern a Catalunya

Les precipitacions han caigut en forma de ruixats dispersos i irregulars a molts punts. La neu ha arribat a caure als 500 metres, i per sota molts municipis han quedat blancs per neu granulada
Imatge de la nevada d'avui a Sant Hilari Sacalm, a la Selva | @marsal95

 

Molta gent ha hagut de mirar el calendari de casa seva aquest dijous, 26 de març, per saber quin dia era, ja que semblava que estiguéssim a ple hivern a tot Catalunya, quan en realitat ja fa una setmana que vam entrar a la primavera. La irrupció d’aire molt fred provinent gairebé de la mateixa Sibèria, combinada amb precipitacions, ha deixat nevades a cotes baixes per l’època, ruixats, moltes calamarsades i un ambient molt fred per les dates.

 

Ja de bon matí, la nevada s’ha intensificat al Pirineu, Prepirineu i pel damunt dels 400 metres a les comarques de Girona, deixant xàfecs localment amb tempesta a la Costa Brava, on la notícia han estat les espectaculars calamarsades que han deixat un paisatge molt blanc com si ben bé hagués nevat.

 

Aquestes calabruixades s’han repetit al llarg del dia a més punts del territori, especialment al Camp de Tarragona i a les Terres de l’Ebre, on també s’han vist estampes insòlites. La majoria de registres s’han mogut entre els 2 i 8 l/m², localment més. Les nevades han caigut també en altres zones com l’àrea del Montseny, Montserrat, muntanyes de Prades, Montsec o els Ports, entre d’altres.

 

Al Pirineu, els gruixos de neu han estat més destacats a partir dels 1.000 metres, superant els 5 centímetres, però fora d’aquesta àrea i per sota d’aquesta cota, han estat emblanquinades anecdòtiques. Aquestes són les millors imatges de la jornada pel que fa a la neu i calamarsades:

 

 

Molt fred de nit però clara millora divendres

Els ruixats encara poden caure de forma irregular al llarg del vespre, sobretot al sud i Ponent, però la tendència serà a una clara millora, amb una matinada que es presenta molt freda, de cru hivern, amb glaçades que arribaran a diversos punts de l’interior. Divendres pràcticament no s’esperen precipitacions amb més sol al matí i més núvols a la tarda. Les temperatures màximes pujaran clarament.

Més notícies de la categoria Meteorologia