1 de 10
CULTURA

La Sala Trono presenta la nova temporada teatral: 13 propostes pujaran a l'escenari

Les representacions arrencaran el pròxim 30 de setembre i s'allargaran fins al mes de gener de 2024

Joan Negrié, programador i gestor de la Sala Trono, en la roda de premsa per presentar la programació de la temporada de tardor. | Mar Rovira/ACN
per TarragonaDigital, Tarragona | 19 de setembre de 2023 a les 16:05 |
La Sala Trono de Tarragona ha programat tretze propostes teatrals per a aquesta temporada de tardor que arrencarà el 30 de setembre i que s'allargarà fins al gener de l'any vinent. La programació acull produccions de companyies de "primer nivell" de Catalunya, del País Valencià, de l'Argentina i Israel amb espectacles que reflexionen sobre l'existència i la convivència.

'Iceberg', 'Guillermota', 'Tormento Tango' o els 'Ocells' són alguns dels títols destacats de la 21a edició. "Afirmem que és la temporada de més qualitat que hem portat mai, hem arriscat molt perquè tenim més aforament i hem apostat per companyies i espectacles més grans", ha afirmat el programador i gestor de la Trono, Joan Negrié, en la presentació d'aquest dimarts.

 

L'israelià Kulu Orr obre la temporada amb 'Control Freak'

La programació de la temporada de tardor de la Sala Trono arrencarà amb 'Control Freak', de l'isrealià Kulu Orr, el 30 de setembre. L'actor interpreta un personatge "commovedor i graciós" que intenta interactuar amb el públic mentre lluita amb la seva "ineptitud social" i amb els "complexos sistemes a l'escenari".

Negrié ha explicat que l'artista torna a Tarragona després que no pogués fer el seu espectable en el Festival Internacional de Teatre de Tarragona, FITT-Noves Dramatúrgies, l'any 2019 per problemes tècnics. "És un espectacle brutal i aprofitem que està girant pel món", ha valorat el programador.


L'endemà serà el torn del Col·lectiu Desasosiego amb 'Un segundo bajo la arena'. Els gironins començaran la funció al carrer i actuaran al patí del Teatre Metropol amb dos passis, ja que l'aforament s'ha reduït a 70 places. Es tracta d'una obra que barreja el teatre i la música en directe a partir de l'argument de 'Bodas de sangre', de Federico García Lorca.

Aquest espectacle es planteja com una experiència on el públic es converteix en un convidat. "És una meravella d'obra, fan una versió lliure i contemporània de l'obra de Lorca, gent molt jove i amb molta creativitat i talent", ha comentat Negrié.


El 7 d'octubre la companyia valenciana Teatre de la Catrina portarà a l'escenari de la Trono l'obra 'La Caja. Donde la realidad pierde sus limites', amb una funció al migdia i una altra al vespre. És una proposta de teatre documental autobiogràfic, sobre l'experiència de la seva autora Desirée Belmonte amb les malalties mentals.

"La primera part de la programació seria la cua del FITT, volem que la gent que hi va participar, que també és públic de la Trono, continuï amb el bon regust de l'edició d'enguany, són propostes molt contemporànies", ha assegurat Negrié.

 

Concert íntim amb cançons de Guillermina Motta

A l'octubre, la sala de teatre independent recuperarà una de les seves produccions i torna a programar 'Tornaria a viure com si fos un llangardaix'. L'obra es representarà el 12, 13, 14 i 15 d'octubre. Al cap de pocs dies, el 22, sota la direcció de Jordi Prat s'ha programat una sola funció de 'Guillermota', de la companyia els 3JS.

Negrié ha destacat que es tracta d'un concert íntim de cançons de la Guillermina Motta, amb un alter ego "molt particular", encarnat per Jordi Vida. En paral·lel, també ha subratllat l'espectacle 'Iceberg', de la companyia Les Heyvan, ja que és la guanyadora del premi 'Estrena't a territori'.

Joan Negrié ha remarcat que en aquesta obra pugen a l'escenari vuit joves que parlaran de diverses problemàtiques derivades de conflictes socials, els quals afecten la salut mental. La peça està adreçada a un públic jove.
 

"El mes de novembre, el mes dels argentins"

Segons el gestor de la Trono, el mes de novembre és el "mes dels argentins" amb la programació de 'Los finales felices son para otros", de Nelson Valente i Ignacio Gómez Bustamante, i 'Tormento, tango', de Tango Drama. La primera és una adaptació de 'Ricard III' portada a la quotidianitat del present mentre que la segona un espectacle de tango contemporani, encapçalada pels ballarins Micaela Spina i Manuco Firmani. "És la primera vegada que portem una proposta com aquesta", ha afegit Negrié.

'Les preposicions', de El Somni Produccions, serà la primera funció del mes de desembre. L'obra parla dels assetjaments en una institució pública d'educació i d'un retrobament d'amigues. "És una proposta meravellosa, on actua l'actriu tortosina Alexandra Palomo", ha assenyalat Negrié.

La programació del desembre també comptarà amb la funció 'Instruccions per fer-se feixista', de Mola Produccions, la qual, assenyala el programador, és una proposta "molt contemporània, reivindicativa, feminista", que reflexiona sobre "la perillosa propagació dels populismes" i dels moviments d'ultradreta.

La programació tancarà el mes de gener amb tres espectacles de companyies que van començar a la Sala Trono. Es tracta de 'La pell fina', de Sala Flyhard, 'Baby boom! El musical del destape', d'Egos Teatre, i de l'espectacle 'Els Ocells', de La Calòrica.

"Tancarem els vint anys de la Trono amb tres companyies que ara són tops i que van fer les primeres actuacions de la seva història a la Trono antiga i ens fa molta il·lusió", ha dit Negrié.
 

Pendents de renovar el conveni amb l'Ajuntament de Tarragona

La Trono té conveni per continuar al Teatre Metropol fins al març de l'any vinent. En aquest sentit, tenen previst reunir-se amb l'Ajuntament de Tarragona després de les festes de Santa Tecla per parlar sobre la seva renovació. "No sabem si programarem el febrer i març o del febrer fins al maig, estem pendents de negociar amb el consistori, esperem que no sigui l'última temporada", ha manifestat.

Negrié també confia que creixeran amb nombre d'espectadors amb l'augment de l'aforament. La temporada passada van assolir 3.500 espectadors en els 32 espectacles i 66 dies de funció fets. "Esperem que la qualitat de les produccions, la internacionalitat i portant les companyies com La Calòrica o la Flyhard sigui una nova empenta per a la gent", ha tancat.
Participació