Gairebé 400 accions transformaran Reus amb el nou Pla d'Acció Municipal

El PAM pel mandat 2023-2027 s'estructura en tres grans blocs: les persones, la promoció econòmica de la mà del coneixement i la innovació, i la sostenibilitat

Presentació del Pla d'Acció Municipal 2023-2027 de Reus
Presentació del Pla d'Acció Municipal 2023-2027 de Reus | ACN / Neus Bertola
19 d'octubre del 2023
Actualitzat a les 10:40h
El Govern de Reus va presentar aquest dimecres 18 d'octubre el Pla d'Acció Municipal (PAM) per al mandat 2023-2027, que integra prop de 400 mesures consensuades i acordades a partir de les aportacions del cos polític i tècnic de l'AJuntament i els seus ens dependents. A més, el document incorporarà diverses accions proposades per la ciutadania, a qui es va presentar el PAM en audiència pública, a través d'un procés participatiu.

L'alcaldessa Sandra Guaita i els tinents d'alcaldia Noemí Llauradó i Daniel Rubio van presentar la voluntat de "transformació del territori" amb un pla "que va molt més enllà d'una acció específica i que recull projectes que surten de les nostres fronteres”, com va assenyalar Guaita, qui va subratllar també aquesta nova visió metropolitana.

Un dels elements significatius delPAM 2023-2027 és la seva transversalitat, amb molts  objectius treballats des de diferents regidories. Es tracta d'un pla que posa les persones al centre, aposta per la promoció econòmica basada en el coneixement i la innovació, i aspira a fer de Reus una ciutat més verda i sostenible.
 

Tres eixos de Govern

El nou Pla d'Acció Municipal de Reus s'estructura en els mateixos tres eixos que l'Acord de Govern i parteix dels objectius que ja es van posar damunt la taula quan el PSC, ERC i Ara Reus el van signar. El primer bloc fa referència a una governança que posa les persones al centre de totes les polítiques i és el que compta amb més accions específiques centrades en habitatge, escoles bressol, polítiques de seguretat i salut, entre altres.

El segon bloc se centra en la ciència i la innovació com a motors de creixement econòmic. En aquest sentit, el document recull accions que faciliten i impulsen l’activitat de les empreses, a través de la dinamització de sectors com el comerç, el tecnològic o l’energètic. A més, també es preveu potenciar l’emprenedoria, la innovació i la digitalització de les empreses, entre altres, així com promoure el turisme esportiu i congressual.

L’últim dels eixos se centra en la sostenibilitat i la voluntat de convertir Reus en una ciutat verda. Amb aquest objectiu, el document recull un conjunt de propostes per tal de renaturalitzar la ciutat, adaptar-la i fer-la més resilient a l’emergència climàtica, així com impulsar l’autoconsum, promoure la reutilització de l’aigua i fomentar la mobilitat sostenible, entre altres.

Presentació del Pla d'Acció Municipal 2023-2027 de Reus Foto: Ajuntament de Reus



Participació ciutadana

El govern reusenc també va detallar que a les 399 accions del nou PAM s’han d’afegir les propostes de la ciutadania. De fet, es va presentar el document a la població, perquè coneguin els objectius i les mesures que planteja el consistori. “A partir d’aquí volem fomentar l’escolta i el debat entre la ciutadania”, ha detallat la regidora de Bon Govern, Transparència i Administració Oberta, Montserrat Flores, qui va explicar que la setmana vinent tindran lloc tres tallers de participació centrats en cadascun dels tres eixos.

Sortiran un conjunt de propostes i accions que es portaran a votació pública del 2 al 16 de novembre. Les accions que rebin una major puntuació -fins a un màxim de dos projectes per bloc- s’afegiran al PAM 2023-2027.

 

El PAM és també un instrument de transparència i retiment de comptes, amb el qual l’Ajuntament es compromet a explicar a la ciutadania el grau d'execució del document de forma periòdica al llarg del mandat.