La ruta Domènech i Montaner de Reus cobra vida i colors en un llibre

La Cambra de la Propietat Urbana edita una obra que plasma les "tres mirades" de la historiadora Carme Puyol, l'escriptora Lena Paüls i l'aquarel·lista Teresa Llorach

Lena Paüls, Carme Puyol i Teresa Llorach, autores del llibre 'Lluís Domènech i Montaner a Reus. Tres mirades'
Lena Paüls, Carme Puyol i Teresa Llorach, autores del llibre 'Lluís Domènech i Montaner a Reus. Tres mirades' | Sandra Pérez
21 d'octubre del 2023
Actualitzat el 12 d'abril del 2024 a les 11:45h

Amb motiu del centenari de seva mort, enguany es commemora l'Any Domènech i Montaner amb un programa d'actes culturals i socials arreu de Catalunya. En el marc del programa impulsat a Reus, aquest dimarts 17 d'octubre es va presentar el llibre 'Lluís Domènech i Montaner a Reus. Tres mirades', una obra coral que compta amb les aquarel·les de Teresa Llorach, els textos literaris de Lena Paüls i les ressenyes històriques i patrimonials de Carme Puyol.

La Cambra de Propietat Urbana de Reus edita aquesta publicació il·lustrada que repassa els deu edificis projectats per l'arquitecte a la ciutat i que són part essencial de la seva ruta modernista. Plantejat des del principi com una proposta "triada", el llibre plasma tres mirades diferents i personals -tècnica, literària i artística- que omplen de vida cada edifici.

"El repte era important perquè de llibres meravellosos, fotografies i especialistes en Domènech i Montaner n'hi ha moltíssims", apunta Puyol, coordinadora del projecte. "Hi havia publicacions acadèmiques, però mai s'havia plantejat amb dibuixos i relats acompanyant les estances dels edificis, i vam voler fer un pas més enllà", assenyala. 

Il·lustració de Lluís Domènech i Montaner, obra de Teresa Llorach Foto: Sandra Pérez

 

Aproximació feminista inèdita

"Sempre ha estat un projecte a tres veus, a tres mirades o a sis mans", expressa Carme Puyol, historiadora i autora dels textos històrics i patrimonials. Per fer-ho, van sistematitzar un procés creatiu que anava de l'explicació més tècnica a la creació literària i culminava amb la representació il·lustrada. Puyol, Paüls i Llorach s'han coordinat durant 6 mesos per documentar-se, visitar i observar els edificis, i treballar intensament un per un.

Així, les autores afirmen que "han treballat amb molta llibertat per part de la Cambra" i, per això, van decidir "començar a transgredir amb la Casa Rull, que li van dir Casa i Despatx Rull-Magrinyà, i la Casa Navàs, que és Casa Navàs-Blasco", perquè cada matrimoni va encarregar la seva casa, on vivien i treballaven, no només els marits.

Al llibre 'Lluís Domènech i Montaner a Reus. Tres mirades', els edificis tenen vida. "Hi ha persones, treballadors i, sobretot, mestresses, perquè hi ha un clar biaix femení", expliquen, que han mantingut "sempre amb tota coherència i respectant la realitat de l'època i de la casa".

Domènech i Montaner a Reus

Entre bibliografia i dades; relats breus, poemes i diàlegs; dibuixos a grafit i aquarel·la; es fa un repàs a la ruta Domènech i Montaner de Reus: tres edificis destinats a habitatge (Casa Rull, Casa Navàs i Casa Gasull), el magatzem Cal Llopis, l'Institut Psiquiàtric Pere Mata, la Biblioteca de Pau Font de Rubinat, la Capella de la família Margenat i el Cinema Kursaal.

L'art és el paraigua que engloba el conjunt de projectes arquitectònics domenequians a la capital del Baix Camp, amb la particularitat que el llibre inclou dos projectes que es van quedar en fase de plànols i no es van materialitzar: el Teatre Circ -El somni alat- i les escales de la Societat El Círcol -L'escala imaginada-.

En aquests dos casos, han consultat els plànols i dibuixos originals de l'arquitecte, fonts properes a la seva família i la seva feina; i en concret, van torbar referències en altres edificis coetanis i que repetien elements constructors i ornamentals. L'entrada de la Casa Tomàs de Barcelona va adoptar la forma de l'escala i el Palau de la Música de Catalunya es va quedar amb els cavalls alats, l'estructura de ferradura i les figures femenines.
 

Il·lustració de Teresa Llorach, del llibre 'Lluís Domènech i Montaner a Reus. Tres mirades' Foto: Sandra Pérez

 

Imaginació i recreació històrica

Carme Puyol descriu que esperava expectant "com la Lena posava a volar la imaginació i la Teresa posava en marxa colors i llapis" i que sempre resultava en una "grata sorpresa" en un binomi entre creativitat i recreació històrica.

Els records i les històries populars han sigut alhora essencials en aquest projecte. "Vaig partir d'exemples de gent que havia viscut a les cases, els espais que existeixen realment i algunes fotografies", descriu Teresa Llorach qui, fins i tot, ha posat 'cara' a edificis que s'han perdut i altres que no van arribar a existir.

Per la seva banda, Lena Paüls recorda "veure i anar al Kursaal abans que s'enderroqués el 1973" i explica, segons una amiga de la seva àvia, què feien els treballadors dels Magatzems Llopis, "si descarregaven i venien de la trencadora de Riudoms, o bé carregaven el gra per embarcar al moll".

Al mateix temps, calia analitzar el simbolisme tan subtil i complet de Lluís Domènech i Montaner. La historiadora recalca les dificultats que van trobar amb la Capella Margenat del Cementiri de Reus, que era el projecte més desconegut, i van haver d'endinsar-se en l'animalari medieval i la simbologia gòtica i romànica.
 

Simbiosi entre història, art i literatura

Tot i que les autores d'aquestes 'Tres mirades' volien que fos un llibre molt visual i lluny d'enciclopèdies i grans academicismes, recorden algunes dificultats. Per exemple, "va ser un repte condensar la biografia de Domènech i Montaner perquè és un personatge molt plural i molt extens en els seus diferents aspectes vitals”, explica Carme Puyol.

També, era difícil aconseguir una maquetació unificada perquè els dibuixos tenien diferents mides, cada edifici havia de tenir el seu color identificatiu i, especialment, era complex reproduir el recull d'aquarel·les en format digital per passar després a impremta i al paper. L'estudi OVNI Comunicació Visual ha materialitzat tot el projecte.

Ara, que han encaixat totes les peces, Llorach, Paüls i Puyol preveuen fer alguna altra presentació en el marc de l'Any Domènech i Montaner, així com preparar una exposició per Sant Jordi del 2024, a la Galeria Pinyol, amb les il·lustracions originals i uns plafons amb els textos literaris de l'obra. Aquesta es pot adquirir a la Cambra de la Propietat Urbana de Reus i en llibreries des d'aquesta mateixa setmana.

Arxivat a