1 de 10
Conca de Barberà

L'Espluga de Francolí participa en el pessebre vivent més gran fent mai a Catalunya: 900 figurants

La iniciativa s'ha fet per commemorar l'efemèride de 800 anys del primer pessebre vivent de la història.

El Pessebre Vivent de l'Espluga a Montserrat | Cedida
per Albert Oliva, L'Espluga de Francolí | 20 de novembre de 2023 a les 09:12 |
De dia, a més de 20 graus i un mes abans de Nadal. Montserrat ha estat aquest diumenge dia 19 de novembre l'escenari d'un macropessebre vivent únic i irrepetible. Hi han participat més de 900 figurants d'una quarantena de pessebres vivents de tot Catalunya, entre ells el de l'Espluga de Francolí. La iniciativa, que s'ha fet per commemorar l'efemèride de 800 anys del primer pessebre vivent de la història, ha sorprès els turistes que visitaven Montserrat.

No és habitual fer un pessebre vivent a plena llum del dia, però encara ho és menys fer-ho a Montserrat i amb figurants d'una quarantena de pessebres vivents de tot el país. Més de 900 actors han creat les escenes habituals d'aquesta representació que, enguany, celebra 800 anys d'història.


El muntatge s'ha fet en dos torns, a les 10 del matí i a les 12 del migdia, i centenars de visitants l'han pogut gaudir. En el cas del pessebre espluguí, ha traslladat a Montserrat la sinagoga de Natzaret i l’adoració dels mags d’Orient, a més de diferents parades per al gran mercat jueu que hi haurà a plaça del monestir.

Menys capes de roba per la calor

Acostumats a fer el pessebre vivent al desembre, molts dels figurants s'han vestit amb samarretes tèrmiques i malles sota la roba, però les inusuals temperatures d'aquest novembre han fet suar a més d'un. "Hem aprofitat la pausa per treure'ns capes de roba perquè ens estem fregint", explica el Quim, un dels figurants.

Fer-ho a plena llum del dia també ha obligat els actors ha esmerçar-se més amb els detalls. "Les ombres i la foscor amaguen moltes coses, però avui no és així", explica la presidenta de la Federació de Pessebres Vivents de Catalunya, M. Àngels Serentill.


Serentill ha celebrat l'èxit de la trobada, que és la primera vegada que es fa i que, des de la Federació, s'ha entomat com un repte. «És molt extraordinari i no crec que ho tornem a repetir mai», ha subratllat. La iniciativa dona el tret de sortida a la temporada de pessebres vivents a Catalunya.
Participació