Enresa preveu que els residus de l'antiga nuclear de Vandellòs I tornin de França a partir del 2028

El president de l'empresa pública preveu iniciar la tercera fase del desmantellament de la planta el 2030

Imatge de l'antiga central nuclear de Vandellòs I.
Imatge de l'antiga central nuclear de Vandellòs I. | Foro Nuclear
29 de novembre del 2023
Actualitzat a les 17:16h
El president d'Enresa, José Luis Navarro, ha anunciat que els residus de l'antiga central nuclear de Vandellòs I podrien tornar de França a partir del 2028. Segons Navarro, ho faran després que finalitzi la construcció d'un nou magatzem per guardar els quatre contenidors de combustible existents. L'empresa pública calcula que les obres estiguin enllestides el 2027.

Navarro ha lamentat el retard que acumula el retorn d'aquests residus i ha afirmat que això li suposa a Enresa uns 30 MEUR a l'any de fiança. Pel que fa al desmantellament total de la planta, l'entitat preveu iniciar la tercera fase el 2030. Tot plegat, ho han anunciat enmig de la inauguració d'una exposició permanent a Vandellòs I centrada en objectes de protecció radiològica.

"No podem esperar més", ha reivindicat el president d'Enresa, qui ha recordat que els residus de la central nuclear de Vandellòs I havien d'haver tornat a l'equipament del Baix Camp l'any 2017. Des de llavors, l'empresa pública responsable de la gestió dels residus radioactius a l'estat espanyol ha pagat més de 150 MEUR de fiança, perquè "França s'assegurés que el retorn no es dilataria indefinidament".

Una quantia que se suma als 700 MEUR que l'entitat ja ha pagat pels serveis de processament i la compra dels contenidors de combustible. Tot i això, Navarro ha subratllat que Enresa recuperarà tots aquests diners una vegada tornin els residus.
 

Un nou edifici per acollir el magatzem de residus

De moment, l'entitat pública ja treballa en el disseny d'un nou magatzem que aculli els quatre contenidors que han d'arribar de França. "Serà una instal·lació de poques dimensions que no tindrà res a veure amb els Magatzems Temporals Individualitzats (MTI)", ha detallat Navarro, qui ha especificat que el combustible retornat "no és molt".

De fet, ha assegurat que ja s'hauria trobat una possible ubicació, tot i que encara no es definitiva. Allà s'hi estarien fent estudis geotècnics per saber si el sòl reuneix els requisits necessaris. El que sí que tenen clar des d'Enresa és que "l'edifici serà de nova creació", ja que els equipaments existents dins el complex no reuneixen les condicions idònies.
 

La previsió és reprendre el desmantellament el 2030

Pel que fa al desmantellament total de la central nuclear Vandellòs I, Navarro ha detallat que la previsió és reprendre els treballs a partir del 2030. "L'any 2005 es va donar per acabada la segona fase del desmantellament" i es va iniciar el que es coneix com a fase de latència, ha explicat, Navarro, qui ha afegit que ara queda pendent "el calaix del reactor".

Una tercera i última fase que continua pendent d'una "solució comuna entre totes les centrals d'aquest tipus que existeixen al món". "A diferència d'altres centrals nuclears, en aquest cas, el tractament del grafit irradiat planteja diverses complicacions tècniques", ha explicat Navarro.
 

Una exposició sobre la protecció radiològica

Navarro ha informat de tot plegat en el marc de la inauguració de la primera exposició permanent que acull la central nuclear Vandellòs I. Es tracta d'una mostra de mig centenar d'objectes històrics centrats en la protecció radiològica i amb l'objectiu de trencar falsos mites.

L'exposició complementarà les visites guiades que ja acull el complex i que des de l'inici del desmantellament han visitat unes 75.000 persones.