1 de 10
Salut mental

Psicòlegs clínics del Pere Mata de Reus denuncien la contractació de personal no especialitzat

Asseguren que el centre contractarà psicòlegs amb màster sanitari de forma imminent | El centre ha declinat donar més informació

Un professional de l'Institut Pere Mata até una pacient | Arxiu
per Sandra Pérez, Reus | 7 de desembre de 2023 a les 16:18 |
El col·lectiu de psicòlegs i psicòlogues clíniques de l'Institut Pere Mata ha denunciat en un comunicat la intenció de l'empresa de contractar psicòlegs sense l'especialitat en psicologia clínica. Des de direcció de l'Hospital Universitari Institut Pere Mata han declinat donar més informació al respecte.

Els professionals del centre exposen que se'ls va comunicar aquesta decisió en una reunió d'equip amb coordinació del servei i auguren que els nous contractes s'iniciaren aviat. "No hi ha una data ferma, però intuïm que després del pont ja s'incorporaran; ho van explicar en reunió informativa amb el comitè d'empresa", asseguren.


En cas de ser una realitat, el centre contractaria psicòlegs graduats amb un màster sanitari, però "sense la formació ni l'experiència pràctica necessària per a cobrir funcions d'atenció especialitzada de salut mental infantojuvenil i d'adults", exposen. Assenyalen, a més, que d'acord amb la Llei General de Salut Pública del 2011, aquestes places requeririen especialització en psicologia clínica en qualsevol cas.

Reclamen places especialitzades

"Se'ns va notificar que, davant la dificultat de trobar professionals -amb la qualificació requerida- per a cobrir les vacants, l'empresa havia decidit contractar psicòlegs no especialitzats", apunten treballadors de l'Hospital, que han preferit romandre en l'anonimat.

Mentre valoren la possibilitat de mobilitzar-se i convocar una aturada del servei, des del col·lectiu de psicòlegs clínics del centre volen aprofitar per donar a conèixer les diferències entre un professional amb màster sanitari i un especialitzat en psicologia clínica.


"L'evolució dels pacients es complica molt quan són tractats per persones no qualificades", adverteixen. Els professionals de l'Institut Pere Mata demanen que "es deixi de banalitzar la salut mental" i es fomenti una formació de qualitat i que acrediti per a l'exercici clínic en l'àmbit públic.

Tenint en compte la complexitat de determinades tasques i la responsabilitat que suposen els tractaments en salut mental, els especialistes necessiten de 4 a 5 anys d'experiència prèvia, en comparació amb els quatre mesos d'observació que proporciona el màster PGS.

Buscar justificacions

Tot i que reconeixen que des del centre els havien informat que "haurien de supervisar en el dia a dia els nous professionals", des del col·lectiu de psicòlegs clínics argumenten que la càrrega de feina i el fet de no reflectir-se en els salaris ho impossibilitaria en la pràctica.


Malgrat tot, recalquen que es tracta d'un problema del sistema de Salut Pública; fa més de deu anys que cal incrementar el nombre de places PIR (Psicòleg Intern Resident) del Ministeri de Sanitat. "Aquest dèficit es pretén cobrir ara amb treballadors sense qualificació", conclou el personal de l'Institut Pere Mata.

Reflexionen, fins i tot, que "els plans de salut mental s’emmarquen en planificacions polítiques, que sovint són a curt termini, i per tenir una estimació real de la necessitat de professionals sanitaris s’ha de fer a 5 o 10 anys vista". Ampliar els dispositius de salut mental necessita alhora una previsió de noves places especialitzades.
Participació