Candidats al Parlament 2024 per Tarragona: qui guanyarà les catalanes?

Ja es coneixen els candidats de Tarragona per eleccions al Parlament de Catalunya del 12 de maig

La demarcació de Tarragona escollirà 18 diputats al Parlament el pròxim 12 de maig.
La demarcació de Tarragona escollirà 18 diputats al Parlament el pròxim 12 de maig. | Hugo Fernández
26 de març del 2024
Actualitzat el 12 d'abril a les 11:43h

El pròxim 12 de maig de 2024 se celebraran les eleccions al Parlament, convocades anticipadament pel president Pere Aragonès després de no poder tirar endavant els pressupostos del 2024 de la Generalitat. En els darrers dies, els partits ja ha començat a prendre posicions, confirmant els seus candidats a la presidència de la Generalitat.

Entre els caps de llista dels vuit partits amb representació hi ha dos tarragonins, Laia Estrada (CUP) i Alejandro Fernández (PP). Escollides les primeres espases, ara toca que les formacions escullin els seus candidats provincials. Diversos partits ja han confirmat el seus candidats.

En aquest article fem un repàs a la situació dels partits a Tarragona de cara a les eleccions al Parlament del pròxim 12 de maig, que a la demarcació escolliran 18 diputats.
 

Raquel Sans repeteix com a cap de llista d'Esquerra

La periodista Raquel Sans repeteix com a candidata d'Esquerra per Tarragona. Nascuda a Valls l'any 1980, Sans és diputada des de l'any 2018, membre de l'Executiva Nacional d'ERC i portaveu del partit republicà. En els darrers anys, la vallenca s'ha convertit en una de les peces més importants del nucli dur del president Pere Aragonès.

En les eleccions del 14 de febrer del 2021, ERC va guanyar els comicis amb 5 diputats i el 24,49% dels vots. Cal destacar que Tarragona va ser l'única de les quatre províncies catalanes en què els republicans van ser la força més votada, amb 67.903.
 

Rosa Maria Ibarra liderarà de nou la candidatura del PSC

El PSC confia de nou en Rosa Maria Ibarra, de 54 anys, per liderar la candidatura a la demarcació de Tarragona de cara al 12-M. La política vallenca, que ja va ser la cap de llista socialista el 2017 i el 2021, és regidora de l'Ajuntament de Valls i diputada al Parlament de Catalunya des de l'any 2015.

Els socialistes van ser la segona força en els comicis de fa tres anys, amb 4 diputats i  55.558 vots (20,04%). Ara, aspiren a ser el partit més votat a Tarragona per tal d'apropar Salvador Illa a la presidència de la Generalitat.
 

Mònica Sales liderarà la llista de Junts

Junts per Catalunya també ha confirmat ja la seva cap de llista, que en aquest cas serà Mònica Sales. L'ebrenca, nascuda a Tortosa el 1983, s'estrena com a número 1 dels postconvergents, que en aquests comicis jugaran, de nou, la carta de Carles Puigdemont per esdevenir la força més votada entre els partits independentistes.

Sales és diputada al Parlament des de l'any 2018 i el 12-M agafa el relleu d'Albert Batet com a candidata. Junts per Catalunya aspira en les pròximes eleccions a millorar els resultats del 2021 a Tarragona, quan va ser la tercera força amb 4 diputats i 53.706 vots (19,37%).
 

Vox Tarragona arriba al 12-M amb trencadissa

Les eleccions al Parlament no arriben en un bon moment per Vox a Tarragona, després que la direcció nacional del partit substituís la presidenta provincial, Isabel Lázaro, per Sergio Macián. Aquest moviment va provocar, de retruc, la marxa al grup de no adscrits de dos dels tres regidors de la formació d'ultradreta a l'Ajuntament de Tarragona.

L'expresidenta provincial Isabel Lázaro va ser la cap de llista de Vox per Tarragona l'any 2021, sent quarta força i aconseguint 2 diputats. Tot sembla indicar que Sergio Macián, número 2 el 2021 i ara president provincial, liderarà la candidatura.
 

Yolanda López, de nou candidata de l'espai dels comuns

Ara fa tres anys, la coalició En Comú Podem va presentar com a cap de llista per Tarragona l'ebrenc Jordi Jordan, ara alcalde de Tortosa i que va renunciar a l'acta de diputat quan va assumir la vara de comandament de la capital de les Terres de l'Ebre. Amb Jessica Albiach com a candidata a la presidència de la Generalitat, els comuns han de triar cap de llista per Tarragona.

El relleu de Jordan l'agafa la regidora de l'Ajuntament del Vendrell, Yolanda López, que va liderar la llista l'any 2017 i que actualment és diputada al Parlament. L'any 2021, els comuns van obtenir el darrer diputat de la demarcació amb 13.687 vots (4,92%).
 

Laia Estrada fa el salt a Barcelona i la CUP estrena candidat 

La CUP va escollir aquesta setmana la tarragonina Laia Estrada com a cap de llista per Barcelona i candidata a la presidència de la Generalitat. Així, els anticapitalistes han optat per un històric del partit com és SergiSaladié com a candidat per Tarragona.

En un context complicat, la CUP intentarà mantenir la representació per Tarragona al Parlament. L'any 2021, Laia Estrada va ser escollida diputada amb 18.831 vots (6,79%).
 

L'últim clau al taüt de Ciutadans

Les eleccions del pròxim 12 de maig marcaran, segons totes les enquestes, el punt final de Ciutadans al Parlament de Catalunya. Els taronges van guanyar les eleccions del 2017, però des de llavors el procés de descomposició ha estat accelerat. Ara fa tres anys, Cs, amb Matías Alonso com a candidat, va aconseguir un diputat per Tarragona.

Alonso serà de nou el cap de llista de Ciutadans per Tarragona, segons ha confirmat la formació taronja. En aquest sentit, les enquestes indiquen que aquest 2024 no obtindrà representació.
 

El Partit Popular confia en Pere Lluís Huguet

Aquest dimarts 26 de març, el Partit Popular va confirmar Alejandro Fernández com a cap de llista per Barcelona de cara a les eleccions del 12 de maig. Després de molts rumors, el tarragoní ha guanyat el pols amb la direcció nacional del PP i repetirà com a candidat amb unes perspectives molt positives, que situen els populars com a quarta força.

Fa tres anys, amb Inma Rodríguez com a candidata, els conservadors van perdre la seva representació per Tarragona i ara intentaran recuperar la presència al Parlament. Per fer-ho, confien en Pere Lluís Huguet, actual diputat al Congrés i exregidor de Ciutadans a l'Ajuntament de Salou. Huguet farà tàndem amb Lorena Roldán, que serà la número 2.