Els Ajuntaments de Reus, Salou, Vila-seca i Constantí crearan una empresa supramunicipal de serveis funeraris. L'anunci s'ha fet aquest dijous a la tarda des del tanatori reusenc, on han comparegut els quatre alcaldes. Els tràmits necessaris per engegar la companyia es posaran en marxa els pròxims mesos i podrien culminar l'any 2024.
El nucli de la nova empresa serà l'actual divisió municipal de Serveis Funeraris Reus i Baix Camp. Per als municipis de Vila-seca i Salou suposarà oferir de manera pública un servei que, ara mateix, tenen externalitzat. Constantí, per la seva banda, està immers en la construcció d'una sala de vetlles.
Aquest nou equipament començarà a funcionar ja integrat en la futura empresa supramunicipal. Pel que fa a Reus, el servei ja és públic, però en competència amb Mémora, la funerària privada. Tots els alcaldes han exposat aquest projecte com la garantia d'oferir un servei públic, de qualitat i a preus competitius.
Especialment en el cas de Vila-seca i Salou, que confien que, deixant d'externalitzar el servei, se n'abarateixi el preu per a la ciutadania. En menor mesura també hi compta Reus. Segons s'ha plantejat, perquè les economies d'escala permetran ajustar costos respecte als actuals.
En el projecte s'hi han implicat els quatre municipis, però es deixa oberta la possibilitat que s'hi integrin més Ajuntaments. L'alcalde de Reus, Carles Pellicer, ha explicat que els quatre impulsors ho són «per la magnitud de les poblacions, però no hi ha ordre ni tancament, és obert». Ha afegit que «són els més propers per límits i, a la vegada, són dels més grans».
Segons ha explicat, a Reus «ens aporta ser, territorialment, un àmbit més gran i, a la vegada, tenir més capacitat per donar millor servei». En clau regional considera que «és una passa endavant molt més important que el servei públic». Principalment «en l'àmbit de tenir en compte els serveis metropolitans».
L'alcalde de Vila-seca, Pere Segura, ha destacat que la iniciativa «segur que serà el mirall de moltes ciutats». «Sempre parlem d'àrea metropolitana, i avui engendrem l'inici d'una societat que ens agermanarà més», ha afirmat. L'alcalde de Constantí, Òscar Sánchez, ha agraït la «generositat» dels governs dels altres tres municipis implicats.
Ha explicat, també, que fa uns dos anys que treballen per construir una sala de vetlles al municipi, que ara no en té. «Ja tenim el projecte executiu i aviat traurem la licitació», ha detallat. El batlle de Salou, Pere Granados, ha subratllat el potencial d'aquest projecte per «millorar la gestió, sostenir el servei i reduir costos per als usuaris».
Les possibles futures incorporacions de municipis podrien anar condicionades a la caducitat de les concessions actuals en aquells pobles i ciutats que ho tenen externalitzat. Salou ha aprovat, enguany, una pròrroga al servei, mentre que a Vila-seca el contracte s'acaba l'any vinent. En tots dos casos es podria allargar fins que es posi en marxa el nou ens supramunicipal.
Pel que fa a Constantí, començarà a oferir el servei directament quan es creï la nova empresa. En el cas de Reus, aquest procés implicarà la desaparició de l'actual divisió funerària de Reus Serveis Municipals. Amb quaranta anys de trajectòria, serà aquesta experiència la que constituirà els fonaments de la futura companyia.
Així ho ha explicat la regidora reusenca de Serveis Generals, Montserrat Flores. El consell d'administració estarà format per representants de cadascun dels Ajuntaments. Pel que fa a la participació de capital, els municipis hi aportaran les instal·lacions funeràries.
Tant la implicació econòmica com de representativitat serà «proporcional», segons s'ha apuntat. A més d'oferir un servei públic, els quatre alcaldes veuen la futura empresa com un gest pioner per mancomunar serveis. Els passos a seguir a partir d'ara s'allargaran durant mesos.
Ara es crea una comissió, que és la que impulsarà l'empresa supramunicipal. L'integraran el personal tècnic que ha fet els estudis previs i representants polítics. A partir d'aquí, els Ajuntaments de Salou, Vila-seca i Constantí hauran d'aprovar en sessió plenària «dedicar-se a aquesta activitat econòmica».
És un pas que, a la capital del Baix Camp, no caldrà fer perquè ja s'ofereixen. El següent pas serà integrar-se a la futura empresa supramunicipal. Un tràmit que, a Reus, anirà coordinat amb la desaparició de l'actual divisió municipal.