El bicing de Reus, tres vegades més car que a altres ciutats i tancat de nit

El servei de bicicleta pública compartida de Reus continua superant tràmits de cara a la seva implantació

Es preveu implantar el servei amb 250 bicicletes
Es preveu implantar el servei amb 250 bicicletes | Jordi Olària Gras
17 de febrer del 2023
Actualitzat a la 13:29h
El servei de bicicleta pública compartida de Reus continua avançant i aquest divendres, el plenari municipal n'ha fet l'aprovació inicial. Es tracta d'un projecte que ha d'implantar un servei similar al Bicing de Barcelona i que, de fet, ha agafat de model la Girocleta de Girona.

Com ha criticat l'oposició municipal, es tracta d'un servei que es preveu que sigui tres vegades més car que aquests altres models, i que també tindrà restriccions horàries. Per al govern és un dels grans projectes de nova mobilitat sostenible per als pròxims anys. L'oposició considera que és un servei enfocat al turisme i no a la ciutadania.

Una sospita que reforça el fet que es vulgui desplegar començant pel centre de la ciutat i ampliant-lo cap a la perifèria. El que s'ha aprovat aquest divendres són els estudis i les normatives necessàries per posar en marxa el servei. Es contempla una primera fase amb 250 bicicletes i una hipotètica segona fase, a partir del tercer any de funcionament, amb 250 bicicletes més.
 

Un servei de bicicleta públic més car i només de dia

La posada en marxa del servei implicarà adequar un local per convertir-lo en taller i magatzem. També instal·lar les estacions d'aparcament i els ancoratges, peces de recanvi, implantar aplicacions informàtiques i adquirir vehicles de serveis. Tot plegat s'ha pressupostat en 2.491.851,99 euros.

L'estudi econòmic que s'ha aprovat planteja dues tarifes, una de puntual, que costarà un euro al dia, i una de mensual per nou euros. Al cap de l'any suposaria un cost de 108 euros, tres vegades superior al preu de la Girocleta que s'havia agafat com a referència per idear el servei de Reus. Des del govern no s'ha justificat aquesta diferència.

Així ho ha criticat el regidor no adscrit Raúl Meléndez, que ha comparat aquest preu amb el de ciutats com Barcelona (35 euros), Girona i la Corunya (30 euros), o València (18 euros). També considera que no serà atractiu per a la població pel fet que "dificultarà l'ús als veïns de barris perifèrics" tenint en compte el desplegament d'aparcaments previst. Ha afegit, encara, que veu com un error haver descartat d'entrada i de manera taxativa la possibilitat d'incorporar bicicletes elèctriques.

Una altra característica que es critica del plantejament del govern és l'horari. Segons la planificació actual, la bicicleta pública compartida de Reus només es podrà fer servir entre les vuit del matí i les deu de la nit. Novament, el govern no ha justificat aquesta restricció. 

L'oposició veu bé el servei, però la manera com es vol implantar

Per part de Cs, Débora García ha carregat contra la "croada d'aniquilar els aparcaments gratuïts per a cotxes per posar carrils bici" que assegura que manté el govern local. La CUP, per la seva banda, ha insistit en les crítiques obertes per Meléndez. Mònica Pàmies ha resumit que "estem d'acord amb el què, però no ens agrada gens el com".

Considera que les tarifes previstes evidencien que l'objectiu d'aquest servei és el turisme, no la ciutadania de Reus. Uns visitants que, per un nombre reduït de dies, poden fer servir la bicicleta pública per un euro al dia. Si s'hi han d'estar més dies, amb nou euros cobriran tota l'estada.

Pàmies també ha reclamat que es capgiri l'ordre d'implantació dels aparcaments d'aquesta bicicleta pública. S'ha previst començar pel centre i anar-ho estenen cap a la resta de la ciutat. De fet, ha etzibat que "els ancoratges al centre són inútils perquè no n'hi pot circular en bicicleta".

També ha plantejat dubtes sobre la gestió del pressupost per aquest projecte. Segons ha exposat, s'han comprat bicicletes "bàsiques, de tres marxes, que ja estan bé, però que costen més de 700 euros cadascuna". Un preu que considera elevat tenint en compte que se n'han comprat 250 de cop.

A les crítiques fetes per l'oposició s'hi ha sumat, també, el PSC. El regidor Daniel Marcos ha reclamat que els aparcaments de les bicicletes municipals s'instal·lin, inicialment, als barris més allunyats del centre i als equipaments municipals.