El tramvia del Camp de Tarragona, completament operatiu l'any 2028

És el calendari actual del deplegament del tramvia del Camp de Tarragona | Aquest dimecres s'ha licitat la compra de vehicles de la primera fase

La Generalitat licita la compra de tramvies per a la primera fase
La Generalitat licita la compra de tramvies per a la primera fase | Generalitat de Catalunya
29 de març del 2023
Actualitzat a les 14:29h
El tramvia del Camp de Tarragona estarà plenament operatiu l'any 2028. Aquest és el calendari actual perquè entri en funcionament la segona fase de la infraestructura, que connectarà la Costa Daurada, Tarragona i Reus. Aquest dimecres, la Generalitat aprovarà l'estudi informatiu en fase tècnica i sortirà a informació pública.




Un altre tràmit, encara més decisiu, és la licitació, que també es publica avui, de la compra dels set tramvies que posaran en marxa la primera fase del traçat. Amb un pressupost de 48,1 milions d'euros, a més dels set vehicles, també s'adquirirà el seu manteniment durant quinze anys. Faran el recorregut que unirà Cambrils, Salou i Vila-seca, i que es preveu que estigui en funcionament a finals del 2026.

Amb uns 150 milions d'euros d'inversió total prevista comptarà amb 14 quilòmetres de traçat amb tres intercanviadors i catorze estacions. La segona fase és la que arribarà a Tarragona i a Reus, i es preveu que es posi en marxa l'any 2028. Amb l'aprovació tècnica de l'estudi informatiu d'aquest dimecres començarà el procés de debat i al·legacions abans d'aprovar definitivament el projecte.
 

Traçat previst del TramCamp quan s'hagin executat les dues fases Foto: Generalitat de Catalunya

 

Un tramvia integrat a la xarxa de transport i amb viatges cada 15 minuts

El servei l'operarà Ferrocarrils de la Generalitat i la idea és que quedi integrat al sistema de transport públic de la regió de Tarragona des del punt de vista dels usuaris i les tarifes. Ha de donar servei a vora 335.000 habitants i uns 3,6 milions de turistes anuals de la segona àrea metropolitana de Catalunya. La planificació actual és que funcioni amb tramvies d'uns 40 metres de llargada com a molt i una capacitat per a 210 passatgers.

S'ha deixat enrere el concepte de tren-tramvia, i el projecte es concreta en un tramvia, que tindrà menys afectació a la trama urbana. De fet, es preveu que hi hagi trams en els quals pugui arribar a funcionar sense catenària. És per això que la licitació ja preveu que els vehicles tinguin feta la preinstal·lació d'unes bateries i també es contempla comprar les bateries.

En general s'ha dissenyat pensant en un traçat amb doble via, és a dir, doble sentit de circulació, tot i que en alguns trams es deixarà una única via. Principalment en aquells que passin per carrers massa estrets perquè n'hi hagi dues. Es calcula que els tramvies tindran una freqüència de pas de quinze minuts i, de manera orientativa i aproximada, el trajecte entre la plaça Imperial Tàrraco de Tarragona i la de les Oques de Reus es faria en menys de mitja hora.

Pel que fa a les obres, la Generalitat assumirà els costos de construir o habilitar la via, però també hi haurà trams en els quals els Ajuntaments s'implicaran econòmicament per urbanitzar la zona. Les obres de la primera fase es preveu que es licitin l'any vinent i que les de la segona fase es puguin impulsar el 2025.

Tarragona ciutat, estructurada en dos eixos i connectada amb els barris de Ponent

L'entrada del tramvia a Tarragona es farà a través de l'N-340, arribant primer a la Canonja, amb una parada prevista a mig camí de Bonavista. Al barri tarragoní s'hi projecta una altra parada i el recorregut seguirà cap a Torreforta, amb una altra parada també a l'N-340. En paral·lel es dibuixa una segona línia de tramvia que passarà per la part nord dels barris i tindrà parada a Torreforta i a Campclar, entre aquest barri i el de Bonavista, una altra parada a Bonavista i una quarta al cantó més pròxim a la Canonja.
 

 

Traçat previst del tramvia a Tarragona Foto: Generalitat de Catalunya

Al centre de Tarragona el tramvia arribarà a la plaça Imperial Tàrraco, agafarà l'avinguda del President Companys i la de l'Argentina amb una parada a la zona de l'N-240. Seguirà fins al Campus Catalunya de la URV, on també hi haurà parada i acabarà al Camp de Mart amb la darrera estació. Per vertebrar tot el centre hi haurà un segon eix, de nord a sud, que anirà des de Sant Pere i Sant Pau fins a l'estació de trens.


Es preveu una parada al capdamunt de l'avinguda dels Països Catalans i el recorregut baixarà fins a la parada del Campus Sescelades. D'allà baixarà fins a l'Hospital Joan XXIII, on hi haurà parada, i seguirà cap a la plaça Imperial Tàrraco per continuar pel carrer del Cardenal Vidal i Barraquer, parar a la zona aproximada de la Tabacalera i arribar al capdavall amb la penúltima parada. Aquest eix està previst que acabi amb una parada a l'estació de trens.
 

Traçat previst del tramvia a Reus Foto: Generalitat de Catalunya

 

El tramvia farà de cinturó a Reus

El tramvia arribarà a Reus per Bellissens, havent passat per la futura estació intermodal de Vila-seca quan existeixi. Tindrà parada a la zona del Tecnoparc, a l'altura de l'Hospital Sant Joan, i seguirà fins a la futura estació de Bellissens. Pujarà cap a l'estació d'autobusos i cap a la plaça de la Pastoreta per enfilar els passejos de Prim i de Sunyer, amb dues parades durant aquest tram.

Arribarà al passeig de Mata, on tindrà parada per connectar amb l'estació de trens i baixarà previsiblement pel carrer del General Moragues fins a la plaça de la Llibertat i l'avinguda de Sant Jordi, on també hi haurà parada. Arribarà a l'avinguda de Marià Fortuny, amb parada a l'altura dels Jutjats i una altra al capdavall, abans de tancar novament el cinturó a la zona de la futura estació de Bellissens. El mateix recorregut també es preveu en sentit contrari a través d'una línia que es planteja exclusivament urbana.
 

Imatge virtual del pas del tramvia pel passeig de Mata de Reus Foto: Generalitat de Catalunya

 

 

La xarxa de transport públic que Tarragona no té

La xarxa ferroviària actual no està pensada per a la mobilitat interna, una mancança que es vol solucionar amb la posada en marxa d'aquest servei. D'aquesta manera, a més, es podrà redefinir el planejament de les línies d'autobús. Quan funcioni el tramvia, algunes de les que funcionen ara deixaran de ser útils i, la idea principal, és que es destinin aquests recursos a reforçar altres línies existents o noves connexions amb municipis de la regió.

La radiografia general que es fa de la mobilitat interna és que predomina molt clarament el transport privat, utilitzat en un 82% dels casos. És a dir, que vuit de cada deu viatges es fan amb cotxe. El 96% dels habitants d'aquesta àrea metropolitana s'hi mouen diàriament, i només el 4% fa trajectes quotidians fora, principalment a Barcelona.

Els desplaçaments interns a la regió de Tarragona es fan, majoritàriament, en autobús, mentre que el tren es fa servir per traslladar-se fora. Amb la posada en marxa del tramvia es vol canviar aquesta dinàmica i incrementar els viatges que es fan, no en tren, sinó amb el nou sistema de transport públic.
 

D'entrada, 9,5 milions de passatgers anuals

El projecte final planificat ara mateix suposa una inversió total de 543 milions d'euros per construir o habilitar 46 quilòmetres de recorregut amb 47 estacions i deu intercanviadors. La primera fase ha de posar en marxa catorze estacions entre Cambrils, Salou i Vila-seca. La resta corresponen a la segona fase, amb la connexió amb Reus i Tarragona.

Més enllà dels municipis en si, la planificació s'ha dissenyat per connectar nuclis de població i punts d'atracció de viatgers. En són exemples els hospitals, els campus de la URVcentres econòmics i empresarials o altres infraestructures. La previsió és que, quan es posi en marxa el servei complet assumeixi uns 9,5 milions de passatgers anuals, una xifra que pujaria fins als 12,8 milions durant els primers quinze anys de servei.

Dins de l'àrea metropolitana de Tarragona es fan menys de dos viatges de cada deu amb transport públic, un 18%. La segona fase del tramvia ha de permetre que aquesta xifra arribi al 25%, un de cada quatre.