Es multipliquen per quatre els infants víctimes d'abusos atesos a Tarragona

Aquest dimecres, el president de la Generalitat ha inaugurat les noves instal·lacions del servei Barnahus al Complex Educatiu

Imatge d'una de les sales de la nova Barnahus Tarragona.
Imatge d'una de les sales de la nova Barnahus Tarragona. | ACN/Arnau Martínez/Neus Bertola
29 de març de 2023, 14:45
Actualitzat: 15:17h
El servei Barnahus es va posar en marxa a Tarragona l'any 2020 i des de llavors s'han quadruplicat els casos atesos de menors d'edat víctimes d'abusos sexuals. L'any 2018, la taxa d'expedients oberts per motius compatibles amb abús sexual a Tarragona era de 3,8 cada 10.000 infants, mentre que el 2022 es va elevar fins als 18,1.

Així s'ha explicat durant la inauguració del nou edifici del servei Barnahus, al Complex Educatiu de Tarragona, que ha anat a càrrec del president de la Generalitat, Pere Aragonès. En aquest sentit, el centre es va posar en funcionament el 2020 i des de llavors s'han atès 622 infants, 518 dels quals són nenes i 104 nens.

Aquest increment, ha explicat Aragonès, respon a la "simplificació dels passos en la comunicació de la denúncia", ja que tot el protocol s’activa amb només una trucada centralitzada a la Barnahus.

Sobre aquesta qüestió, el conseller de Drets Socials de la Generalitat, Carles Campuzano, ha destacat la necessitat de fer "emergir" una realitat que sovint s'ha "amagat".
 

L'objectiu és que les víctimes "puguin recuperar la seva vida"

Després de tres anys amb el servei en funcionament, Tarragona encapçala el conjunt de territoris catalans pel que fa a la taxa d'expedients oberts per motius compatibles amb abús sexual. Es troba al 18,1 per cada 10.000 infants i adolescents, molt per sobre de Barcelona ciutat que és del 8, o de Lleida i Girona que està al 6.

La directora general d'Atenció a la Infància i l'Adolescència, Ester Cabanes, ha valorat la implementació d'aquest model com una aposta perquè les víctimes puguin "recuperar la seva vida" i tenir "una vida adulta el més plena possible".

Les noves instal·lacions de Barnahus a Tarragona

El nou edifici de la Barnahus Tarragona —ubicat al Complex Educatiu, on fins ara el servei tenia un espai més petit—  ha estat dissenyat per Garreta Arquitectes. Les instal·lacions reprodueixen una llar, amb un ambient confortable, amb sistema bioclimàtic i construït amb materials sans.

Hi ha sales d’espera separades per protegir la privacitat, que estan equipades amb mobles, joguines, revistes, llibres, etc., adients a l’edat i les necessitats dels usuaris petits i grans. Totes les habitacions del servei estan insonoritzades i són accessibles.

A més a més, les estances estan equipades per fer l'entrevista forense i l'entrevista d'exploració, així com les entrevistes familiars i estan connectades amb un sistema audiovisual de comunicació.

L'equip de Barnahus Tarragona està format per vuit persones: un coordinador, un administratiu i tres parelles de treballadors socials i psicòlegs.
 

Un projecte pioner a Catalunya que ha estat "un èxit"

Barnahus (casa dels infants, en islandès), és un servei d’atenció a infants i adolescents víctimes de violència sexual que funciona des de l'any 2020 a Tarragona, i que reuneix en un mateix espai un equip pluridisciplinari de professionals. Aquest ha estat un projecte pioner a Catalunya i també al sud d'Europa i, en paraules del president Aragonès, ha estat "un èxit".

En aquest sentit, Pere Aragonès ha assenyalat que "amb les Barnahus s’implanta un canvi de paradigma en l’atenció a les víctimes, perquè es posa l’infant al centre de l’estratègia". El president ha dit que "és un gran salt endavant" perquè permet que "tots els professionals es coordinin per treballar al voltant de les famílies” i evitar, així, que les víctimes hagin de moure's d’un servei a un altre.

"Qualsevol país que vulgui sentir-se digne d’ell mateix quan es mira al mirall ha de posar els drets dels infants i dels adolescents al centre de totes les decisions", ha afegit, alhora que ha remarcat la importància de "centrar-nos en la víctima".
 

Hi haurà 12 cases Barnahus a Catalunya aquest 2023

Donat l’èxit del projecte, el president i el conseller han anunciat que la casa Barnahus que avui s’ha inaugurat a Tarragona "serà la primera de les 12 que impulsarem per tota la geografia catalana aquest 2023".

"Volem que tots els infants i adolescents d’arreu de Catalunya gaudeixin de la màxima protecció, de la màxima seguretat i, sobretot, de la millor atenció i el millor acompanyament quan són víctimes d’agressions sexuals", ha afirmat.